Iedereen ervaart op een zeker moment pijn in zijn of haar leven. Op wat voor een manier ook, want het uit zich op verschillende manieren. Het is een gevoel dat als ongewenst wordt ervaren en waarvan we het liefst willen dat het verdwijnt. En dat het liefst zo snel mogelijk.
Daarom zijn er ook verschillende manieren om met die pijn om te gaan. De een zal vluchten, de ander er tegen vechten. Het krampachtig vermijden, zodat je het maar niet hoeft te voelen. Maar uiteindelijk helpt dat je niet verder en komt het als een boemerang bij je terug. Dit en nog veel meer komt terug in het boek Vlieg Vrij van Iris Schlagwein.
Pijn ontwijken
Als het even kan wil ik het liefst pijn vermijden, afleiding zoeken en bezig blijven, zodat ik maar niet hoef te voelen. Maar uiteindelijk werkt het niet en is het iets wat tussen mij en de mensen die dichtbij me staan, in komt te staan. Daarom ben ik steeds meer gaan delen wát mij pijn doet en wat de trigger hiervoor is. Hierdoor voel ik me opgeluchter en voel ik me niet alleen met mijn pijn.
Dit is niet altijd even makkelijk en er zijn ook momenten waarop ik wel voel, maar niet weet wat ik voel of waar het vandaan komt. Dat is ook oké. Je hoeft de antwoorden niet van tevoren allemaal paraat te hebben. Delen kan ook als je het niet weet, want dan kan je samen op onderzoek uitgaan.
Wanneer je de pijn ‘blokkeert’, kan het zich gaan uiten op een lichamelijke manier. Dit om je duidelijk te maken dat er werk aan de winkel is. Dat je iets belangrijks negeert wat wel je aandacht nodig heeft. Dit heb ik zelf ervaren in 2015, toen ik in een rolstoel terecht kwam. In die relatie was er nauwelijks ruimte voor emoties, offerde ik me constant op. En ergens voelde dat veilig, want thuis heb ik die ruimte ook nooit gevoeld. Daardoor kon ik er voor vluchten, maar een oplossing was het niet. Van de ene of de andere dag zei mijn lichaam ‘doe het zelf maar’. Het kiest altijd de zwakste schakel om iets duidelijk te maken.
Als er even geen pijn is
Het gekke is, wanneer ik niet die pijn ervaar, dat nare gevoel… Dan ontstaat er, net als bij Iris, de angst voor pijn. Dat een situatie of toestand waarin je verkeert te mooi is om waar te zijn. Wanneer je daar naar gaat handelen, zal het uiteindelijk uitkomen. Dan verdwijnt de persoon of situatie.
En wanneer je pijn voelt is het zo makkelijk nog niet om dit te veranderen. Vaak moet je deze pijn meermaals voelen, voor je er verandering in aan kunt brengen. Het gaat erom dat je je eigen aandeel inziet, want alleen dan kun je er daadwerkelijk wat aan doen. Je kunt nog zoveel zelfhulpboeken lezen, uiteindelijk zit de oplossing in jezelf.
Je kunt op verschillende manieren omgaan met pijn. Je kunt vechten, vluchten, verdedigen, bevriezen en dissociëren.
Overlevingsmechanismen
Wanneer iets niet veilig voelt, leren we onszelf een overlevingsmechanisme aan. Bijvoorbeeld door ons afhankelijk op te stellen. We gaan zitten wachten op antwoord, invullen voor een ander, je zorgen maken als je even geen contact hebt… Eigenlijk kruipt de ander in een slachtoffer rol, in plaats van zelf verantwoordelijkheid te nemen. Hierbij merk ik ook dat overlevingsstrategieën sneller opspelen als iemand dichtbij me staat. Je wilt immers dat diegene gelukkig is.
Vaak zoeken we de oplossing voor een gemis buiten onszelf. Toch zit de oplossing in jou. Door het toe te laten en het te accepteren krijgt het meer ruimte en zal het eerder verdwijnen. Deze gevoelens horen ook bij jou, ze mogen er zijn. Een ander kan jou niet redden of jouw problemen oplossen, dat zul je zelf moeten doen. Wanneer je wel deze verwachting hebt, zal de relatie ongelijkwaardig worden. Natuurlijk kun je elkaar steunen en met elkaar meedenken, maar je moet uiteindelijk er zelf iets mee doen.
Bij ‘mentale pijn’ denk je misschien aan een depressie of een persoonlijkheidsstoornis, maar het kan volgens mij ook een subtielere vorm aannemen: onrust, innerlijke leegte, onzekerheid, veel denken/moeilijk kunnen voelen, het missen van zingeving, eenzaamheid, je onbegrepen voelen
Over Vlieg vrij
Het boek is opgedeeld in 3 delen. Elk deel beschrijft een andere manier van omgaan met verdriet. De pijn die gevoeld wordt in verschillende situaties, de invloed die dit op haar relatie met de mensen om zich heen heeft en de verandering van dynamiek daarin. Zo komt de dood van haar vader aan bod, maar ook een stilte retraite in Thailand. Maar ook het aangeven van je grenzen.
Titel: Vlieg vrij
Blz: 176
Uitgeverij: Uitgeverij Schlagwein
Genre: Spiritueel
Verschijningsdatum: oktober 2020
Beoordeling: ★★★★★
Mijn mening
Iris’ schrijfstijl is heel prettig, waardoor je makkelijk door leest. Toch heb ik er best lang over gedaan om het boek uit te krijgen. Er zaten zulke herkenbare en confronterende stukken in, dat het me ook veel stof tot nadenken gaf.
Door de huidige situatie en het minder lekker in mijn vel zitten, kwam ik mijn angsten en pijn meer tegen. Dit maakte het niet altijd even makkelijk om door te gaan.
Vlieg vrij is een heel mooi boek, met rake teksten en inspirerende ervaringen van Iris zelf. Ze vertelt je niet hoe je innerlijke vrijheid bereikt, maar door haar eigen ervaring te delen, ontdek je het zelf. Daarom raad ik het ook zeker aan om te lezen.
Hoe ga jij om met pijn?
Durf je het onder ogen te zien of loop je er het liefst voor weg?
Leave A Reply