Al vroeg beginnen met je kindje voorlezen is erg belangrijk. Dit wist ik al wel, ook al heb ik lezen van huis uit niet meegekregen. Sinds mijn vrijwilligerswerk in de bibliotheek is dit besef alleen maar groter geworden.
Al wanneer kinderen nog jong zijn moeten we beginnen met voorlezen. Hopelijk gaan ze later dan zelf ook graag lezen. Daarom de nationale voorleesdagen in het leven zijn geroepen. Georganiseerd door stichting Lezen vinden deze dagen plaats van 22 januari tot en met 1 februari.
Nationale voorleesdagen
Het is belangrijk om kinderen die nog niet zelf kunnen lezen te stimuleren door voor te lezen. De doelgroep zijn kinderen van 6 maanden tot 6 jaar. De kerndoelgroep is drie jarigen. Samen met bibliotheken zijn kinderdagverblijven en peuterscholen een belangrijke schakel in deze keten.
Prentenboek van het jaar: Moppereend
In april kiest een jury het boek voor het jaar erop. Dit jaar is het Moppereend van Joyce Dunbar. Maar waar wordt bij het kiezen van zo’n boek op gelet? Het is belangrijk dat het een goed verhaal is, met mooie illustraties. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen situaties herkennen uit hun eigen leven.
Hier gaat het boek over:
“Moppereend gaat gedurende dit prentenboek van mopperig naar extreem chagrijnig. De andere dieren, die haar juist proberen op te vrolijken door te vragen of ze met hen wil meedoen, worden uiteindelijk allemaal aangestoken door het gechagrijn van eend. Ondertussen wordt het donderwolkje boven moppereend groter en groter tot het een ‘gigantische’ zwarte wolk is geworden. En wat krijg je dan? De boel barst los: regen, dansende dieren in de plassen en een regenboog. Een mooie conclusie: hoe donker de wolken ook worden, ooit komt er een einde aan. ”
Activiteiten
Elk jaar beginnen de nationale voorleesdagen met een ontbijt op basisscholen, bibliotheken, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven.. Bekende Nederlanders komen voorlezen bij Het Nationale Voorleesontbijt. Dit vind aanstaande woensdag plaats. Kaartjes voor dit ontbijt zijn gratis en kan je ophalen bij de plaatselijke bibliotheek.
Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere activiteiten. In Groningen is er een theatergezelschap “Theater Pannenkoek” die een voorstelling speelt. Deze voorstelling is geïnspireerd op “Zo moe en toch klaarwakker”. Ook hiervoor zijn de kaartjes gratis.
Waarschijnlijk is er in jouw plaatselijke bibliotheek ook een extra activiteit. Hiervoor verwijs ik je naar de website van jouw bieb.
Waarom voorlezen zo belangrijk is
Voorlezen is niet alleen een momentje tussen een ouder en kind, maar ook belangrijk voor de ontwikkeling. Kinderen die voorgelezen worden, gaan zelf vaak ook lezen. Bovendien kunnen ze zich verliezen in de wereld van het verhaal. Iets wat goed is voor de fantasie.
Dat kinderen tot drie of vier maanden een verhaal niet snappen, dat weten we. Plaatjes kijken kan wel. Als ouders kan je dan benoemen wat er te zien is. Hoe ouder de kinderen worden, hoe minder er wordt voorgelezen. Bij kinderen tussen 9 en 12 jaar wordt maar 40% voorgelezen. De belangrijkste reden is dat zij zelf vaak goed kunnen lezen.
Voorlezen zorgt voor meer nieuwe woorden en leren hoe zinnen zijn opgebouwd. Lezen over een actueel onderwerp in het leven van een kind kan zorgen voor meer begrip of steun. Maar ook zorgt het voor ontspanning en een veilig gevoel. Even echt aandacht van je vader en/of moeder. Door elke dag op hetzelfde moment te gaan lezen komt er een ritme in de dag van je kind. Het heeft daarnaast ook invloed op schoolprestaties.
Wil je nou meer boekentips? Bekijk dan de prentenboek TopTien van 2020. En vind je voorlezen lastig, daar zijn natuurlijk ook tips voor.
Wat is jouw favoriete boek? Welke was dat in je jeugd?
Dit artikel bevat affiliate links . Koop je via die links? Dan betaal jij niet extra, maar krijg ik wel een kleine commissie.
Comment
[…] ontving de Derby shirts, met O-hals (niet getailleerd). Ik weet toevallig dat mijn vader helemaal niet van een […]