Iemand met een chronische ziekte steunen kan heel lastig zijn. Je kunt de klachten niet wegnemen, maar wilt toch graag helpen. Vaak zijn de kleine dingen en aandacht al genoeg.
Vorige week deelde ik wat je beter niet kunt zeggen tegen een chronisch ziek iemand. Alles wat uit het hart komt is goed! ♥ Deze dingen kan je wel zeggen tegen mensen met een chronische ziekte.
Hulp aanbieden
Je weet dat iemand dingen het liefst zelf zou willen doen, maar ook dat dit soms niet of moeilijk gaat. Je kan bijvoorbeeld aanbieden boodschappen mee te nemen, omdat je toch al gaat, of zelfs voor iemand koken. Bied iets concreets aan, dus bijvoorbeeld “Welke boodschappen kan ik voor je meenemen” of “Ik maak donderdag pasta voor je”. Hulp vragen is vaak lastig, maar concrete aanbiedingen worden lastiger afgeslagen.
Begrip
Iemand niet uitnodigen voor een feestje ‘omdat je toch niet komt’ is erg pijnlijk. We vinden het vaak al heel naar om een afspraak af te moeten zeggen. Bovendien kan het maar zo zijn dat het toch lukt om (even) te komen. Nodig iemand toch uit én uit je begrip voor wanneer het toch niet lukt. Wil je diegene toch graag zien dan is het misschien voor jou mogelijk wel langs te gaan?!
Positief zijn & verdriet
Chronisch ziek zijn is niet leuk, maar ik probeer toch zo positief mogelijk te zijn. Ik deel dan ook graag waar ik energie uit haal, hoop van krijg. Het is echt niet erg als je benieuwd bent hoe ik dat doe. Vraag het gewoon als je specifiek iets wilt weten. Dat geldt overigens voor alles!
Aan de andere kant zijn er natuurlijk ook dagen waarop het allemaal even ruk is. (understatement). Het is dan heel fijn als iemand een luisterend oor biedt en een schouder om op uit te huilen. Wie weet kan je de ander opvrolijken. 🙂
“Ik weet niet wat ik moet zeggen”
En dat is oké! 🙂 Het is ook niet makkelijk en je kunt het probleem ook niet oplossen. Als je toegeeft dat je niet weet wat je moet zeggen, maar wel wilt luisteren is helemaal fijn! Of gewoon een knuffel geven…
Daarnaast vraag ook gerust als je niet goed weet hoe je met de persoon/situatie om moet gaan. Voor iedereen verschilt het wat iemand prettig vindt. Het hoeft niet elke keer ter sprake te komen, maar als er wat interesse getoond wordt in hoe het gaat, is wel fijn.
Eigen aandeel
Natuurlijk heb je als chronisch zieke zelf ook een aandeel en is het belangrijk duidelijk te communiceren. Zo kun je bijvoorbeeld vertellen wat je fijn vindt of wanneer iemand je gekwetst heeft. Of welke dingen men wel kan zeggen tegen mensen met een chronische ziekte aangeven. Geef zelf aan wat wel en niet lukt, zo voorkom je dat anderen dit voor je gaan invullen.
Er zullen altijd mensen zijn die het niet snappen en daardoor gemeen naar je zijn. Probeer dit langs je heen te laten gaan, zij zijn het niet waard! En praat zelf ook niet alleen maar over je ziekte, want je bent zoveel meer dan dat. Door zelf hulp te vragen en mensen wel op de hoogte te houden, versterk je de band.
Wat vind jij juist wel fijn om te horen?
Durf jij hulp te vragen?
Comment
Ik kan zelf hulp moeilijk accepteren, dus als iemand dat aanbied kost het me erg veel moeite dat toe te laten. Ik doe graag dingen zelf en op mijn manier. Toch kan het soms echt niet anders en moet je het wel toelaten…