Dit keer gaan we een duel aan, een bijna kant en klaar pak, tegen het beste recept voor vegan brownies ooit. Ik hou van bakken en ik kies altijd voor een recept in plaats van een pak. Maar Joyce daagde me uit om dit te proberen en aangezien ik erg blij word van nieuwe vegan producten, wil ik dit graag testen.
Brownies zijn natuurlijk onwijs lekker en het is fijn dat er nu een vegan brownie variant is die ik lekker vind. Maar welk van de twee vegan brownies het gaat winnen? Daarvoor moet je verder lezen!
Wat verwacht ik van beide
-
Mooie diep donkere kleur
-
Smeuïg
-
Niet droog
-
Geurig tijdens bakken
-
Intense chocolade smaak
-
Liefst met stukjes chocolade
Dr. Oetker Vegan Brownie
De instructies zijn super gemakkelijk, je zou het met twee vingers in je neus kunnen doen, maar qua hygiëne is dat niet zo’n goed idee. Dus niet doen! De weinige ingrediënten die je erbij nodig hebt zijn 100 ml water en 50 gram vegan boter.
Eerst natuurlijk je oven aanzetten, met een elektrische mixer het boter zacht kloppen, daarna de browniemix en water erbij en nogmaals kloppen op de laagste stand. In de bijgeleverde bakvorm verdelen en hup hij kan de oven in. Heel erg easy.
Op de verpakking staat dat hij ongeveer 45 minuten in de oven moet. Na 35 min heb ik de mijne verwijdert. Kan zijn dat mijn oven te hoog stond. Ik zie als ie staat te rusten dat hij aan de bovenkant behoorlijk droog is. Kraters vormen zich als op de maan. In huis hangt een lekkere chocolade geur, alleen al daarvoor zou ik elke dag wel willen bakken.
Het moment van de waarheid, we gaan hem aansnijden. Je ziet de smeuïge kern, ik laat een zucht van verlichting los, want even dacht ik, dat het helemaal mis is gegaan. De chocolade speelt in je neus. De bovenkant is erg knapperig, maar dat had ik natuurlijk al gezien. De chocolade komt lekker naar voren, ik vind hem lekker. Zelf had ik er stiekem nog wat chocolade stukjes door gedaan, ik kon het niet laten. Als je zo’n stukje in je mond tegenkomt, is het feest. Dat is echt een aanrader. Ook wat je zou kunnen proberen is een chocolade ganache maken, om erbovenop te doen, als ie bij jou ook droog is.
Ik heb betere brownies gehad, hij is wel ontzettend simpel. Met een beetje hulp zoals de chocolade stukjes en misschien een ganache heb je toch iets huisgemaakt op tafel. Toegegeven een dag later, was ie lekkerder en heb ik ervan genoten, hij was snel op. Ik geef hem 3 uit 5 sterren.
Recept: The Absolute Best Vegan Brownies (ik heb het niet verzonnen zo staat ie op YouTube)
van: Rainbow Plant Life
Ingrediënten
120 ml aquafaba (zonder zout) (dit is de vocht van een blik kikkererwten)
290 gram biologische rietsuiker
170 gram donker chocolade 65-75%
112 gram vegan boter (in blokjes)
180 gram meel
42 gram cacao poeder
3/4 theelepel fijne zeezout
1 eetlepel vanille extract
1 theelepel espresso poeder
85 gram chocolade stukjes
Hoe je het maakt:
-
Bekleed je 20 bij 20cm bakvorm met bakpapier. Verwarm je oven voor op 175 graden.
-
Zeef je meel en cacao in een middel grote kom.
-
Doe de aquafaba en suiker in een grotere beslagkom. Gebruik een elektrische mixer op hoogste stand voor 3 minuten. Tot het dikker wordt en je glimmende, golvende linten ziet in het beslag.
-
De vanille, zout en espresso poeder mogen erbij, vouw met een spatel erdoor.
-
Maak een dubbele boiler, doe de chocolade en boter erin. Als alles is gesmolten laat het nog een minuut in de boiler zitten, om door te verwarmen.
-
Schenk de chocolade-boter mix bij de aquafaba-suiker mix en vouw met een spatel erin.
-
Doe vervolgens de meel-cacao mix bij de natte ingrediënten, ook weer met de spatel. Vouw de chocolade stukjes er volgens door.
-
Verplaats de mix nu naar je bakvorm en maak de bovenkant glad.
-
Bak de brownies voor 34-37 minuten, of tot een tandenstoker die je in het midden prik eruit komt met een paar vochtige kruimels.
-
Verplaats de brownies naar een rekje en laat 30 minuten afkoelen. Haal uit de bakvorm en laat nogmaals 30 minuten met rust.
Bij de bakmix zijn natuurlijk minder stappen, deze vraagt om meer handelingen. Maar stap voor stap is het niet moeilijk, de aanwijzingen zijn makkelijk te volgen. Wat wel een puntje is, er is veel meer afwas.
Resultaat
Hij ruikt heerlijk, dit kan niet anders dan fantastisch smaken. Tijdens het bakken komt de chocolade geur in elke hoekje van mijn huis, het maakt me gelukkig!
Vergelijking van deze vegan brownie
Na het bakken valt me op dat deze een bovenkant heeft die gemarmerd lijkt. Zeker niet zo droog als de Dr. Oetker. Ik zie tussen de marmerlijnen dat hij smeuïg is. De geur is rijkelijk aanwezig, hoe kan dat ook anders met een kwartet aan chocolade. De donkere chocolade, de cacao, dan heb ik er nog witte en ‘melk’-chocolade brokken in gedaan. Zal deze aan mijn inmiddels hoge verwachtingen voldoen?
Proeven, proeven, proeven. Het mag, ik mag eindelijk mijn tanden in deze lekkernij zetten. Ik vind hem er prachtig uitzien. Het valt me op dat het best wat moeite kost om hem aan te snijden. Hopelijk valt dat mee in de smeuïgheid. Hij ziet er compact uit. Ik zie de marmereffect ook aan de binnenkant.
Mijn tanden moeten bij de bovenkant en onderkant even een beetje extra kracht zetten, Voornamelijk bij de zijkanten. Maar ze glijden door het midden heen. De chocolade is lekker lang aanwezig in je mond. De textuur en smaak zijn boven verwachting. De brokjes chocolade die je willekeurig tegenkomt, maken het tot een avontuur van wit en ‘melkchocolade’ in het diepere, donkere van de brownie.
Deze vegan brownie krijg van mijn 4 sterren uit de 5. Dit is het volwassen broertje van de andere vegan brownie. De volgende keer zou ik hem een minuut eerder uit de oven halen. Echt super lekker! Ik ben enthousiast, ben in een heerlijke chocolade droom beland.
Duel is gewonnen door het recept, maar het pak heeft zeker zo zijn voordelen.
Ga jij voor makkelijk of voor echt huisgemaakt?
Veel liefs van mij!
Geschreven door Jubinka
2 Comments
Ik ben zelf ook meer fan van recepten dan – bijna helemaal – kant en klaar pakken. Hoewel ik soms liever even voor snelheid ga en dus minder lang bezig wil zijn met wat ik ga bakken.
Haha ja ligt er net aan hoeveel tijd er is idd 🙂 En soms is het gewoon lekker makkelijk!