Inmiddels is het bijna een maand geleden dat het nieuws naar buiten kwam over Dotan. Hij zou een ‘trollenleger’ hebben ingezet aan het begin van zijn carrière. Op deze manier probeerde hij zijn muziek bij meer mensen onder de aandacht te brengen.
Fake accounts gebruiken om likes uit te delen en jouw nummers aan te vragen. Het klinkt natuurlijk als een heel slimme manier om een groter publiek te bereiken. In deze blog deel ik mijn mening over deze situatie
Fake accounts & trollen
Uit onderzoek blijken er zo’n 140 nep accounts geweest te zijn. Deze mensen zouden dan, in opdracht, nummers aanvragen en reageren op berichten van de zanger. Doordat deze accounts als eerste liken en positieve reacties achter te laten, hopen ze dat andere fans dit ook doen. De grootste reden dat hij deze optie heeft gebruikt lijkt faalangst te zijn. Angst dat een carrière als zanger niet voor weggelegd was.
Op Wikipedia waren er diverse aanpassingen door 2 personen, die feitelijke informatie weghaalden. Zo probeerden ze de link naar Dotan en zijn moeder weg te halen, omdat hij zijn carrière op eigen kracht wilde opbouwen. Zo zijn er ook verhalen verzonnen over een doodziek kindje die als laatste wens een ontmoeting met Dotan had. Dit jongetje bestond echter niet.
Sociale media
Dotan heeft besloten om heel zijn sociale media accounts leeg te halen. Dit, zodat er geen reacties meer onder staan die niet op de waarheid berusten of die van trollen zijn. Daarentegen wordt hij wel in diverse programma’s en op sociale media met de grond gelijk gemaakt.
Iedereen grijpt elke kans aan om opnieuw een grapje te maken die verwijst naar de actie van Dotan. In plaats van het te laten rusten, omdat hij ook zijn excuses al aangeboden heeft. Nu een maand later worden er nog steeds sneren uitgedeeld.
Van de aardbodem verdwenen
Begin deze maand kwam het nieuws naar buiten dat Dotan al twee weken van de aardbodem verdwenen leek. Zijn moeder maakte zich zorgen, omdat ze geen contact met hem kon krijgen en deed een oproep op tv. Daarnaast heeft hij alle concerten afgezegd die er voor de komende tijd gepland stonden. Inmiddels schijnt hij via via contact met zijn moeder opgenomen te hebben. Toch vind ik het niets voor Dotan om zomaar te verdwijnen. Het moet hem diep geraakt hebben wat deze ‘ontmaskering’ heeft losgemaakt.
Inside my bones
Inside my bones was een project van Dotan waarbij hij een expositie in het Rijksmuseum had. Portretten van BN’ers zonder make-up of filter, gewoon puur natuur, zoals ze zijn. Het zijn ongefilterde foto’s, omdat de meeste foto’s op sociale media wel een filter bevatten en ‘mooier’ zijn gemaakt. Dit geeft een vertekend beeld van wat er toe doet en hoe iemand echt is. Wellicht was dit een beter moment geweest om out in the open te gooien wat hij had gedaan, maar dat is achteraf gepraat.
Mijn mening
In het begin dacht ik: als dit waar is dan zak je wel in mijn achting. Dotan is zo’n goede artiest dat hij dit absoluut niet nodig heeft. Maar… Uiteindelijk gaat het mij als fan om Dotan als artiest, persoon en om zijn muziek. Ik vind het ook erg overdreven hoe lang en extreem erop gereageerd wordt. Ja, het was niet heel handig, maar hij heeft nu echt zijn lesje wel geleerd. Laten we het nu lekker achter ons en hem een tweede kans geven. Zijn muziek blijft immers gewoon prachtig, steunend en ontroerend.
Ik heb dit artikel niet geschreven om een harde discussie op te wekken. Uiteraard mag je je mening geven, maar houd het alsjeblieft netjes.
Comment
[…] Een maand na ‘Dotan’ | Dit vind ik er van… […]