Jubinka deelde al eerder haar verhaal over een vegan lifestyle. Dan wil je natuurlijk ook wel eens wat lekkers. Daarom besloot ze een vegan banoffee pie te maken. Het recept wilden we graag met jullie delen:
Zelf heb ik tijdens de bloggers meeting in Amsterdam bij de Sticky fingers een banoffee pie gegeten, daarom begrijp ik direct waarom Jubinka deze wilde maken. Eerst volgen de benodigdheden en ingrediënten, daarna zullen we je stap voor stap meenemen in de werkwijze.
Welke ingrediënten hebben we nodig?
Voor de pie (24 cm)
- 1 1/2 kopje havervlokken
- driekwart kopje walnoten
- 1/2 kopje dadels
- 1/4 kopje appelmoes (met kaneel eventueel)
- 1/2 theelepel zout (kristalzout bijvoorbeeld)
Voor de toffee
- Blikje kokosmelk (vol vet)
- driekwart kopje bruine suiker
- 1 eetlepel tapioca meel
- 1/2 theelepel zeezout
- 1 theelepel vanille extract
- 1 eetlepel limoensap
Overige ingrediënten
- 3 rijpe bananen
- 1 eetlepel limoensap
- Pakje slagroom (eventueel zelf te zoeten)
- donkere chocolade voor garnering
- gemalen kokos als garnering
Benodigdheden
- Keukenmachine
- Vorm van 24 cm
- Oven
- Steelpannetje
- Garde
- Koelkast
Hoe maak je een banoffee pie?
Verwarm de oven voor op 175°.
Maal de havervlokken tot meel in een keukenmachine. Daarna voeg je de walnoten, het zout, de appelmoes en de dadels toe.
Het wordt een kneedbaar deeg, dat je gelijk in de vorm kunt doen. Let op dat je goed de bodem en randen bedekt en dat er geen gaatjes leeg zijn. Zet dit voor 20 minuten in de oven.
Als de bodem helemaal is afgekoeld, kan je verder gaan. Doe de bananen, in plakjes, in een kom en doe de limoensap erbij. Dit kun je nu, nadat je het goed gemengd hebt, weg zetten.
Doe de kokosmelk in een pannetje en zet deze op een laag vuurtje. Voeg, al roerend met de garde, de tapioca meel, zout, vanille extract en limoensap toe. Houd het vuur laag en wees geduldig. Wanneer alles goed is opgelost kan de suiker er, in fases, bij. De toffee is klaar als de structuur verandert en hij sticky wordt. Dan mag het pannetje van het vuur.
Tijd om de banaan in de pie te leggen en op die manier de bodem te bedekken. Als de toffee is afgekoeld doe je dit eroverheen en zet je de banoffee een hele dag in de koelkast. De volgende dag klop je de slagroom. Je kunt dit zoeten, maar omdat de toffee al heel zoet is, moet je hiermee een beetje oppassen. Doe de slagroom op de pie en garneer met gemalen kokos en pure chocolade.
Hiermee is je taart af. Enjoy!
Conclusie:
De stappen zijn makkelijk te doorlopen en eigenlijk kan er niet zo heel veel mis gaan. Wees wel geduldig met de toffee, tijdens het koken en ook tijdens de rusttijd in de koelkast.
Ten slotte een smaaktest. Tijdens het koken van de toffee vond ik het eigenlijk al vrij snel te zoet, daarom heb ik er wat limoensap aan toegevoegd. Het heeft gewerkt want voor mij was ie daardoor perfect in balans. De slagroom heb ik met een beetje poedersuiker gezoet, maar vrij neutraal gehouden. Deze pie is het eerste zoete wat ik van het begin af aan heb gemaakt, sinds ik vegan ben. De smaak is echter zo lekker dat ik hem iedereen aanbeveel. Nomnomnom.
Als je hem probeert, laat dan een berichtje achter.
Ik ben erg benieuwd wat je vond.
Comment
Dit lijkt me heerlijk!!