rustgevende hobby´s

MC Kleuver deelt met ons zijn 5 tips voor rustgevende hobby’s. Super leuk als je een keer wat nieuws wilt proberen of er even aan herinnert moet worden hoe fijn sommige dingen zijn om te doen: 

Iedereen heeft wel eens een moment van gekte. Nederland is één van de landen waar mensen veel stress hebben. Een goed excuus om onderuit gezakt op de bank te ploffen. Dit kan je doen met een leuke film op tv. Maar ik heb mijn eigen manieren om me te kunnen ontspannen. Je eigen rust geven is nodig. En heeft bovendien een voordeel: je wordt er creatief van. Tenminste, dat heb ik eens gehoord. Er zijn vele verschillende manieren om je hersenen een moment van rust te gunnen. Hieronder mijn top vijf.

  1. Handletteren

Eén van mijn nieuwe hobby’s, maar nu al met stipt op nummer één. Handletteren is het opschrijven van teksten in allerlei verschillende lettertypen. Zelf gemaakt, met de hand. In de zomervakantie heb ik een ruitjesschrift gekocht om hierin te kunnen oefenen. Ik heb nu ongeveer twaalf pagina’s gehandletterd. Het is leuk om op Pinterest te zoeken naar leuke quotes en die zelf om te zetten in een eigen lettertype. Op vakantie heb ik hiervoor een aantal boeken gekocht. Het is toch handig om een beeld te hebben van een font dat je wilt gebruiken.

Wandelen kan zorgen voor rust in je hoofd. Gewoon gaan! 

  1. Mindfulness

Mindfulness heb ik voor het eerst toegepast tijdens cognitieve gedragstherapie. Vanuit het Oosten is deze manier van rust overgewaaid en door onze samenleving aangepast naar een werkzame manier die je op elke plek kan uitvoeren. Eén van de oefeningen die ik met regelmaat toepas, is het focussen op je lichaamsdelen. Mijn ogen sluit ik, waarnaar ik vervolgens in mijn tenen ga voelen, mijn voeten, mijn onderbenen, knieën en zo naar mijn armen en vingers. Hierbij daalt je ademhaling, waardoor je rustiger wordt. Erg leuk om te proberen.

  1. Een wandeling

Schoenen aan en gaan. Soms werkt dat zo. Ik woon aan de rand van de Veluwezoom. Een ideale plek voor een wandeling. Ik vind het leuk om uit te vinden hoe de paadjes in elkaar overlopen. Zo komt het met regelmaat voor dat ik een ander pad kies en ergens ander uitkom. Of dat ik uitkom wat ik had verwacht. Zo ben ik met mijn gedachten meer bezig met het bos, de weg en minder met wat mij op dat moment in zijn greep houdt. Daarnaast vind ik het heerlijk om naar Schotse Hooglanders te kijken, mooie beesten.

Schrijven is een soort therapie. Vaak begrijp je iets beter of valt een patroon op. 

  1. Schrijven

Veeg me op! Als ik begin met schrijven, en ik heb mijn gedachten er goed bij. Dan gaat het zo snel. Ik heb geen tijd meer over om aan andere dingen te denken. En dat is fijn. Schrijven kun je zien als een soort therapie. Net als wanneer er iets traumatisch is gebeurd, wanneer je dit opschrijft, kan het ervoor zorgen dat je zaken beter begrijpt of dat er dingen jouw opvallen. Dat heb ik ook. Verbanden komen er in mijn verhaal naar boven, die ik eerder niet zeg. En dat is heel handig wanneer je met een boek bezig bent. Het geeft mij rust in mijn hoofd om bezig te kunnen zijn in mijn ‘eigen wereld’. Dat is het wel een beetje.

  1. Netflix

Ik moet deze gewoon noemen. Netflix is het laatste jaar echt mijn vriend geworden. Ik kan gaan zitten, zoek de serie op die ik wil zien (meestal Once Upon A Time) en ik kijk driekwartier, anderhalf uur of gewoon drie uur. Ik heb iets om me in te verdiepen en dat is fijn als je ergens mee zit. Daarna is mijn hoofd opgeklaard en kan ik er weer tegenaan. Klaar om nieuwe oplossingen te zoeken.

Dit zijn de vijf opties waar ik rust in kan vinden. En wat ik graag doe. De meeste opties zijn hobby’s van mij. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om te ontspannen. Als tip wil ik je graag meegeven om voor jezelf te gaan beseffen waar je rustig van wordt. Waar kun je je in uitleven?

Joyce: MC, bedankt voor je tips. Hier heb ik ook nog zeker wat aan! 🙃 Straks heb ik allemaal ontspannen lezers haha. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *