vegan

Vandaag een ander soort gastblog. Namelijk die van Jubinka, een vriendin van me, die vegan eet. In deze blog vertelt ze waarom ze deze keuze heeft gemaakt en hoe zij zoekende is naar de perfecte manier om dit vorm te geven in haar leven.

Mensen zijn meestal nieuwsgierig waarom iemand tegen de stroom op zwemt en waarom iemand een keuze maakt die buiten het grotere verhaal past. Waarom maak ik deze keuze en wat zijn de voordelen en nadelen van deze keuze? Dat leg ik graag hier uit.

Voorgeschiedenis
Misschien is het handig een kleine voorgeschiedenis te benoemen, sinds de zesde groep van de basisschool begon ik me echt te beseffen dat vlees daadwerkelijk van een dier kwam, dat die werden geslacht voor mijn genot. Dat voelde zo naar voor mij dat ik ben gestopt met het eten van vlees. Daar werd in het algemeen niet erg positief op gereageerd. Dat maakte het voor mij moeilijker, maar toch bleef ik bij mijn besluit. Vegetariër ben ik 25 jaar gebleven.

Ongeveer 7 maanden geleden wilde ik gezonder gaan eten, op een aantal punten liep ik ontzettend vast. Ik had al van alles geprobeerd dat niet het beoogde effect had genoten. Verschillende diëten, boeken gevolgd, kleinere porties. Niks was de lifestyle waar men het vaak over heeft. “Gezond eten is geen dieet, het is een lifestyle”

Gevolgen en resultaten
Mijn eerste week merkte ik dat ik me energieker voelde. Mijn hart hoefde minder hard te werken en mijn bloeddruk werd beter. Dit merkte ik omdat ik minder gehaast was en rustiger. Mijn huid werd zachter, mijn conditie werd een stukje beter en mijn spijsvertering ging met stappen vooruit.

Zulke resultaten had ik niet verwacht en al helemaal niet na de eerste week! Wat het oplevert had ik bij geen enkele dieet of boek gemerkt. En vanaf dat moment wist ik dat ik niet meer terug wilde. De weken erna ging het steeds beter. Ik voelde me echt goed en het is net alsof je meer ‘aan’ staat, meer in het moment bent.

Gezond eten is geen dieet, het is een lifestyle!

Waar sta ik nu? 
Nu ben ik een aantal maanden verder nog steeds zoekende welke manier van veganisme echt bij mij past en waar mijn lijf het meeste baat bij heeft. Zo is er een stroming die raw heet, het legt zichzelf al een beetje uit. Je eet rauw eten of eten dat je klaar gemaakt hebt in de dehydrator. Dit heb ik ook een tijd geprobeerd, maar ik kwam niet verder dan een salade of een smoothie. Raw till 4, betekent ‘s avonds een warme maaltijd. Meestal eet ik op die manier met ‘s avonds rijst of aardappelen en veel groenten. Daar voel ik me erg goed bij. Voor de komende tijd ben ik nog wel van plan om een ‘raw challenge’ te doen.

Nadelen en een challenge voor jullie
Een nadeel is dat er best een stigma hangt aan het vegan zijn en er zijn heel wat vooroordelen. Bijna alles is vegan te maken. Het is gezonder en vaak is de smaak te vergelijken. Familie en vrienden vinden het vaak lastig als ze iets lekkers willen kopen of voor je willen koken. Men snapt het veelal niet. Waarom die keuze maken en zoveel laten staan? Waarom dan toch proberen? Het echt vegan zijn en niet te veel aan junkfood zitten (want dat is er ook zeker vegan) geeft je een bijzonder lekker gevoel, plus je bent aardig voor de natuur.

Graag zou ik jullie willen uitdagen een challenge aan te gaan. Probeer het een weekje en voel hoe je lijf reageert. Denk niet dat je niks lekkers meer mag, want dat is echt niet zo. Zo is er heerlijk vegan-ijs, veelal gemaakt van kokosmelk. Nu ben ik dol op de kokos variant en vind het lekkerder dan roomijs. Ook zijn er heerlijke recepten voor raw brownies, snickers (niet raw) en andere lekkernijen.

Beseffen dat het vlees echt van een dier kwam en dat dier voor mijn genot geslacht werd voelde naar. 

YouTube als inspiratie 
Toen kwam ik via Youtube of all places uit bij het veganisme. Eerst keek ik wat recept filmpjes en toen kwam ik bij filmpjes uit over wat het veganisme hun had gebracht. Ik verbaasde me vooral hoeveel ze aten en dat koolhydraten “your friends” zijn. Daarna hoorde ik dat velen zijn begonnen met een challenge, sommige deden een week of twee. Ik besloot de 30 day challenge te nemen. Mijn verwachting was dat het moeilijk zou zijn en bedacht wat ik niet meer mocht, in plaats van wat wel.

Een aantal YouTubers die ik volg zijn: Kate Flowers, Ellen Fisher en Maddie Lymburner.

Hopelijk heb ik het goed uitgelegd en dankjewel voor het lezen.

Joyce: Lieve Jubinka, bedankt voor dit mooie en duidelijke artikel. Ik hoop dat je een manier vindt die goed bij je past. Ik neem je challenge aan en ga in ieder geval de YouTubers bekijken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *