Het is op 3 april het begin van de autismeweek. In deze week wordt er aandacht gevraagd   voor de bijna 190.000 autisten in ons land. In februari ontving ik nog een gastblog van MC Kleuver, ‘Je bent een ster’ over autisme. Dit leek me een mooi moment om die met jullie te delen. 

Het is als een droom. Iedereen wordt begeerd voor zijn doen en laten. Ik kan redelijk schrijven en een ander kan goed zingen. Zo hebben we allemaal onze eigen kwaliteiten. Deze moeten we zien te gebruiken en samen te bundelen. Dat zou onze wereld zo veel mooier maken. Helaas werkt het anders. Iedereen zou net zo moeten zijn als een ster. Hoog op een podium of een warme gloed kunnen verspreiden. Iemand met autisme is net zoals jij en ik. Het is een mens met gevoel. Een autist heeft zijn eigen specialiteiten, zijn eigen tics en ritmes. Deze zijn waardevol. Een mens met het autisme spectrum stoornis is net zo goed een ster als jou en mij.

Jouw specialiteiten

Met een plan kun je heel ver komen. Wil je een opleiding doen of een baantje krijgen? Ga er dan voor. Bij genoeg bedrijven in jouw omgeving kun je aan de slag. Misschien is het niet helemaal wat je zoekt, maar het is een begin. Veel bedrijven willen graag mensen met autisme in dienst nemen omdat ze bepaalde specialiteiten hebben. Ben jij bijvoorbeeld nauwkeurig, taakgericht en kun je goed omgaan met cijfers? Dan zijn er al genoeg beroepen te kiezen. Je goede kwaliteiten moet je benutten.

Eigen tics

Het maakt jou toch helemaal compleet. Tik jij met je vingers op het bureau of pulk je aan de onderkant van je oorlel? Het kan betekenen dat het een vorm van stress is, maar een andere goede verklaring is dat je iets met je handen wilt doen. Ik zie het als iets positiefs, het maakt mij compleet. Zonder mijn tics of het kraken van mijn gewrichten, zou ik eerlijk gezegd veel pijn hebben. Gelukkig is dat nu minder. Daarnaast moet je van buitenstaanders niks aantrekken. Je hebt nou eenmaal een tic en dat hoort erbij.

Duidelijkheid

Een ritme betekent duidelijkheid voor jezelf. Dat is natuurlijk helemaal wat je wilt. Voor mezelf is het van groot belang om te weten wat er gaat gebeuren. Ik kan redelijk tegen veranderingen de laatste tijd, maar het is niet altijd een pretje als het schema wordt omgegooid. Daarom is het belangrijk voor anderen om tegen mij te zeggen wat er gaat gebeuren. Helemaal in deze onzekere wereld waarin van alles gebeurd. Vragen wat iemand bedoelt kan heel moeilijk zijn, maar stap hierover heen. Je bent beter af met wat duidelijkheid .

Ik hoop dat ik met deze blog kracht heb uitgestraald om je je eigen ster te laten zien. Dat is namelijk zeer belangrijk. Voor jou, voor je zelfvertrouwen en om je te laten zien. Dat is belangrijk voor een mooie toekomst.

Bedankt weer voor deze mooie blog! Ik ben erg blij met jouw bijdrage. Je hebt een mooie en duidelijke schrijfstijl, met een goede boodschap. 

 

Eén gedachte over “Gastblog | MC Kleuver | Je bent een ster | Autismeweek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *