Het is even een zoektocht met her en der wat vragen. Gelukkig kwam ik er dan toch uit. In deze blog neem ik je mee naar mijn autisme-wereld. De vraag die Joyce aan me vroeg was: hoe merken anderen dat je autisme hebt? Een interessante vraag waar ik vroeger wel bij heb stilgestaan, maar vrij recent niet meer. Daarom leek het me een leuk idee om mijn omgeving te vragen wat zij merken. Maar het is een lastig punt, ook voor anderen. Misschien omdat ze het niet weten of niet duidelijk weten wat precies bij autisme hoort of bij mijn karakter. Daarom heb ik een top vijf van mezelf gemaakt. 

Letterlijk nemen

Momenteel kan ik even geen voorbeeld noemen, maar het komt op een dag wel meer dan één keer voor. Het niet herkennen van een grapje of een zinnetje dat ik anders interpreteer. Ik kan je bij deze wel vertellen dat het vaak voor heel veel irritatie zorgt. Wat bedoelt hij/zij nou? Nu ik dit zo type, voel ik mijn wenkbrauw al omhoog gaan. 

Communicatie 

Het is en blijft misschien wel het moeilijkste stukje, het begrijpen van mensen en daar goed naar kunnen handelen. Een groot gedeelte van de dag ben je met communicatie bezig. Je lichaamshouding verraadt al een hoop, maar met woorden kun je je houding kracht bijzetten. De toon van je stem speelt natuurlijk ook mee. Een jaar geleden zag ik iedereen om me heen bellen. Ik hield mijn telefoon zo ver van me af als ik werd gebeld, dat ik er bang van werd. Tring tring. Alleen al wanneer het scherm oplichtte met een beller, ging ik gauw wat anders doen. Zolang ik hem maar niet hoefde op te nemen. Het beangstigde mij. Na een jaar vol met trainingssessies ben ik dan ook gaan bellen. Ik kan nu zelfs terugbellen. Al is het met een snel accent, haha. 

Verplaatsen in anderen

Moeilijk. Ik kan het niet anders verwoorden. Stilstaan bij wat mensen voelen is niet één van mijn specialiteiten, dat kan ik je wel vertellen. Maar ik heb wel iets geleerd. Luisteren naar wat iemand anders zegt kan een hoop schelen. Open stellen, etc., het hele reutelliedje. Voor mij heeft het geholpen om meer in andere mensen te kunnen verdiepen. Dat is mijn principe om me te kunnen verplaatsen in anderen. Ik praat graag, maar ik kan ook goed luisteren. 

Herhaling nodig

Iets waar ik me dood aan kan ergeren is het niet kunnen onthouden van instructies. Herhaling één, herhaling twee, herhaling drie en het is nog niet genoeg? Jammer, maar daar komt nummer vier aan. Een ander woord hiervoor is stampen. Ik heb het echt nodig. Niet dat ik dingen niet makkelijk onthoud. De verjaardagen van familie en vrienden kan ik zo opnoemen. Evenals hun adres en van sommigen ook de postcode. Soms zie je ze dan kijken van: hoe weet je dat? Een glimlach kan ik dan niet onderdrukken. 

Het samenhangende zien

Verbindingen maken, hoofd- en bijzaken onderscheiden en al dat soort dingen zijn niet mijn sterkste kant. Neem daar ook bij op dat ik bij gevolgen denk dat ik niet weet wat er gaat gebeuren. Dat kan samen een lastig parket worden. Op school wordt vaak gevraagd bij een opdracht wat het gevolg is en in het verkeer is dat ook een belangrijk. Dan denk ik dat ik er met de fiets nog wel langs kan komen, maar dat ik achteraf toch beter op de rem had kunnen gaan staan. Nog even snel doorfietsen dus. 

Achteraf gezien ben ik heel blij met mijn top vijf. Ik weet wat mijn kwaliteiten zijn, maar ook mijn valkuilen. Dat is een mooi gegeven. Ik weet waar ik aan kan werken en dat doe ik zeker. Wat vonden jullie van deze blog? Zeg het me in de reacties. 

Bedankt dat je ons mee wilde nemen in jouw wereld. Je hebt het heel mooi en duidelijk onder woorden gebracht. Erg fijn om zo inzicht te krijgen hoe het voor iemand met autisme werkt of kan werken. Natuurlijk is niemand hetzelfde. Het lijkt of jij er redelijk je weg in hebt gevonden, mooi om dat te lezen in jouw blog. 

Wil je meer blogs van M.C. Kleuver lezen? Dat kan op zijn eigen blog.

2 gedachten over “Gastblog | MC Kleuver | Ik neem je mee naar mijn autisme-wereld”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *