Al vanaf jongs af aan ga je met je ouders mee naar de tandarts. Ook al zijn je melktanden maar tijdelijk, toch is het belangrijk om ze gezond te houden. Zo ging ik altijd met mijn moeder en zusje naar een afspraak. Want waarom zou je het niet combineren?!
Daar zijn best goede argumenten voor te bedenken. Zo kun je als kind een angst ontwikkelen voor de tandarts als je ouder een vervelende behandeling moet ondergaan waar jij bij bent. Maar toch was dit niet de enige reden dat ik angst heb voor de tandarts.
Je tanden verzorgen
Wist je dat de kleur van je tanden genetisch is bepaald? Tegenwoordig zie je steeds meer dat, bijvoorbeeld influencers, van alles doen voor een witte tandpasta smile. Door hun tanden te bleken worden de tanden vaak vele malen witter dan de natuurlijke kleur van de tanden. Hun pik je er vaak zo tussenuit, terwijl het soms toch ook heel natuurlijk kan ogen. Er zijn echter meer dingen die je kunt doen om wittere tanden te krijgen. Denk hierbij aan het stoppen met roken, koffie of thee drinken en poetsen met whitening tandpasta.
Maar het blijft belangrijker om twee keer per dag je tanden te poetsen. Toch zijn daar heel wat ‘regeltjes’ voor, want er zijn momenten waarop je dit het best kan doen. Het is goed hierop te letten, omdat je niet het tandglazuur wilt aantasten. Wanneer je een verhoogd risico hebt op gaatjes, kan het zelfs goed zijn drie à vier keer te poetsen. Bovendien wordt de laatste jaren steeds meer aangeraden een elektrische tandenborstel te gebruiken. Deze zouden in staat zijn beter tandplak te verwijderen. Door te flossen kom je nog op plekken waar je tandenborstel niet bij kan.
Je gezondheid & gebit
Een slecht gebit kan ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Het begint daarbij niet alleen bij je gebit zelf, maar ook bij je tandvlees. Het tandvlees hoort van zichzelf rozerood te zijn en niet gezwollen. Bij teruggetrokken tandvlees kan je het zachtjes met de tandenborstel masseren, zodat de doorbloeding verbetert. Zo bescherm je jezelf tegen gaatjes.
Je tandvlees kan ontstoken raken wanneer je tandplak niet goed verwijderd. Dit tandplak kan verharden tot tandsteen. Daarop hecht zich makkelijk nieuwe tandplak en zo wordt de ontsteking erger. Deze ontstekingen kunnen leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen. Zo verhoogt het de kans op hart- en vaatziekten. Maar ook een hart- of herseninfarct. Dit komt doordat de bacteriën in je bloed terecht kunnen komen en soms zelfs aderverkalking verergeren.
Voeding & je gebit
Qua eten is het belangrijk om niet teveel eetmomenten te hebben. Bij elk eetmoment verlaagt de zuurgraad in je mond. Dit kan zorgen voor erosie en gaatjes. Daarnaast is het van belang je suikerinname te beperken. Voeding komt in aanraking met bacteriën in je mond, die suiker en zetmeel omzetten in zuur. Suiker zit zelfs in melk, brood en groenten. In een appel zit van zichzelf al zuur. En ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind kauwgom op z’n tijd erg fijn en lekker. Het schijnt dat, wanneer je kauwgom met 100% xylitol neemt, dit ook tandplak vermindert.
Angst voor de tandarts
Toen ik jong was kreeg ik dus vaak de behandelingen mee bij mijn moeder. En als kind voel je de zenuwen toch onbewust aan. De geluiden die je hoort vanuit de wachtkamer, vreselijk! Toch werd ik niet alleen hierdoor angstig voor de tandarts. Op een zeker moment tijdens controle(s) werden er onverwachte dingen gedaan, waardoor ik nog angstiger werd.
De eerste tandarts trok een loszittende tand zonder verdoving. Volgens hem zat hij zo los, dat dat echt de moeite niet was. Echter, hij nam mij niet mee in wat hij ging doen en het deed echt pijn. Toen we weggingen weigerde ik dan ook hem een hand te geven en hem te bedanken. Hij had me pijn gedaan en iets gedaan wat voor mij vervelend was. Gelukkig ging hij vrij snel met pensioen.
Er kwam een nieuwe tandarts. Maar zij bleek net zo erg… Ineens hoorde ik haar tijdens een controle tegen de assistente zeggen een spuit klaar te maken. Ook hierin werd niets met mij gedeeld en ik heb eveneens angst voor naalden. Wederom werd er een tand getrokken. ‘Gelukkig’ nu wel verdoofd, maar dat niet delen werkt voor mij gewoon niet. Sindsdien krab ik in de tandartsstoel ongeveer mijn handen kapot van de zenuwen.
Angsttandarts
Gelukkig ben ik niet de enige met angst voor de tandarts. Zo’n 40% van de volwassenen zijn hier bang voor. Hiervan is 12% zelfs zeer angstig. Hierdoor stellen we vaak een bezoek aan de tandarts uit, waardoor de klachten alleen maar zullen toenemen. Maar er zijn steeds meer angsttandartsen door heel Nederland. Zij zijn gespecialiseerd in angstige patiënten.
Ze nemen je stap voor stap mee in wat ze gaan doen en hebben ook middelen, zoals lachgas of ze brengen je onder lichte narcose, om te zorgen dat je zo min mogelijk pijn ervaart. Daarnaast kan het helpen duidelijke afspraken te maken om een behandeling te pauzeren. Bijvoorbeeld door vooraf al meer tijd in te plannen.
Hoe vaak ga jij op controle bij de tandarts?
Ben jij er bang voor?
2 Comments
Oei, het lijkt me heel vervelend als je bang bent voor de tandarts! Mijn tanden zijn zelfs op een andere plek neergezet. Voor de tandarts ben ik niet bang. Eerder voor de dokter.
Angst voor de dokter is ook niet fijn! Klinkt heftig, je tanden op een andere plek gezet.