Ik weet niet hoe het met jou zit, maar soms ben ik toe aan iets nieuws. Elke keer kom je weer uit op dezelfde gerechten, op dezelfde manier bereid. Wat mij betreft is dat erg saai en dan ga ik op zoek naar variatie mogelijkheden.
Wist je namelijk dat je groenten niet maar op één manier kan bereiden? Zo kan je roosteren, smoren, bakken en natuurlijk koken. Maar dat laatste is wel heel erg voor de hand liggend. Ik leg je uit hoe je makkelijk groenten kunt roosteren.
Eten thuis
Toen ik nog thuis woonde kon ik per dag zeggen wat we gingen eten qua groenten. Op maandag was het vaak winterwortel, er kwam nog een keer rode kool of bietjes voorbij en ook zeker een keer sperziebonen. Op vrijdag standaard macaroni en op zaterdag brood. Heel voorspelbaar dus.
Mijn vader, zusje en ik waren destijds geen makkelijke eters, waardoor het ook niet echt makkelijk was om te variëren. Ik snap heel goed dat mijn moeder daarom voor veilige keuzes ging. Maar door de jaren heen is dat in ieder geval wel wat veranderd. Bij mijn zusje en ik dan. 😉 Mijn vader is echt van ‘wat de boer niet kent…’
Zodra ik uit huis ging heb ik dat voorspelbare meer losgelaten. Er waren meer mogelijkheden en dus kon ik meer afwisselen. Nog wel maak ik weeklijstjes met boodschappen, maar kijk ik waar ik echt zin in heb.
Groenten bakken of smoren
Wat ik wel eens doe is groenten bakken of smoren. In dit laatste geval braad je groenten aan in vet, waarna je water of bijvoorbeeld kokosroom toevoegt. Met een deksel op de pan laat je het op zacht vuur vervolgens gaar worden. Met bladgroenten, zoals andijvie of paksoi, hoeft dit niet eens heel lang. Binnen 8 minuten kun je je groenten klaar hebben.
Maar bakken is bijvoorbeeld ook heel lekker. Dit doe ik vaak met bloemkool. De smaak wordt dan heel anders dan wanneer je het kookt. Iets milder denk ik, als ik het moet omschrijven. Het krijgt een mooi kleurtje en is super lekker.
Groenten roosteren
Maar je kunt ook diezelfde bloemkool roosteren. Bijvoorbeeld met parmezaan erover. In de link vind je een gerecht die wat langer duurt, namelijk 40 minuten in totaal. Er zijn echter ook recepten waarbij de groenten maar 15-20 minuten de oven in hoeven.
Het ligt hierbij helemaal aan de groenten die je wilt gebruiken. Want groenten met weinig warmte, maar meer tijd nodig. Denk hierbij aan wortelen of pompoen.
Hoe ga je te werk?
Je verwarmt je heteluchtoven voor op 200°. Op een bakplaat doe je bakpapier en daarop leg je de, in gelijke stukken gesneden, groenten. Deze breng je op smaak met kruiden, zoals peper, zout, rozemarijn en tijm. Gebruik ook genoeg olie, zodat het niet verbrand. Je groenten hoeven hierin niet te zwemmen. Schep ze gedurende de tijd 1 à 2 keer om.
Het werkt niet om te stapelen op de bakplaat. Dan kun je beter een tweede plaat gebruiken of in 2 rondes werken. En, omdat niet iedere groente even lang nodig hebt, kun je het beste ze op gaartijd bij elkaar leggen. Je weet dat je groenten klaar zijn als ze zacht van binnen en een beetje bruin van buiten zijn.
Waarmee combineren?
De combinatie mogelijkheden zijn eindeloos. Met een dip, koud, warm, met aardappels in welke vorm dan ook, maar ook met rijst. Zoals eerder gezegd kan je tijdens of na het roosteren kaas toevoegen of olijven, kappertjes of noten. Er is dus voor ieder wel een combinatie waarbij ze de vingers zullen aflikken.
Probeer jij wel eens een andere bereidingswijze?
Wat is jouw favoriete manier?
Leave A Reply