Het nieuwe jaar is begonnen. Tijd om dus weer ‘normaal’ te gaan doen en over te gaan op de orde van de dag. Veel mensen beginnen met goede voornemens, maar waarom zou je niet beginnen met het bijkomen van de feestdagen?
Maar hoe kom je bij van de feestdagen? Hoe krijg je weer nieuwe energie om ook het nieuwe jaar weer lekker te beginnen? Voor mensen met een chronische ziekte kosten de feestdagen nog meer energie, dan voor gezonde mensen. Het gereis naar familie en de familiebezoekjes zijn intensief. Daar wil je het liefst zo snel mogelijk van herstellen. Ik deel dingen die mij helpen.
Voorkomen
Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat je na nieuwjaarsdag helemaal uitgeput bent. Nee zeggen tegen uitnodigingen van mensen die veel energie vragen of zelf rustmomenten in plannen, scheelt je energie. Wij houden bijvoorbeeld kerstavond en 2e kerstdag vrij. Oud & nieuw vieren we dan bij mijn ouder. Op die manier verdelen we de energie en inspanning beter en blijft het leuk.
Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om dingen uit handen te geven. Misschien kan iedereen een gerecht maken? Of iemand kan eerder komen voor het dekken van de kersttafel. Daardoor komt niet alles op jouw schouders terecht. Uiteraard kun je ook een bepaald tijdsvak afbakenen voor bezoekjes.
Er even tussenuit
Mocht je de mogelijkheid hebben, dan is het altijd heel fijn om na kerst even weg te gaan. Wij zijn zelf dit jaar naar een hotel in Almelo geweest. Het hoeft niet ver weg te zijn, want een andere omgeving voelt al snel als vakantie. Door even uit je ritme te komen en niets te moeten, kun je weer even opladen.
Zelf zoeken we bijna altijd naar een hotel met lig- en zwembad. Dit omdat dat extra helpt ontspannen. Je hoeft er niet uitgebreid na te denken over je ontbijt, diner en boodschappen doen. Dit maakt ook een heleboel uit. Ondertussen lekker de Top 2000 aan en genieten van de omgeving.
Lief zijn voor jezelf
Gun jezelf de tijd om weer uit de lage energie te komen. Het zijn nu eenmaal intensieve dagen. Iedereen die wat van je verwacht… En eigenlijk begint het al veel eerder, want je moet ook nog nadenken wát je gaat geven onder de boom of wát je op tafel zet. Vanaf dat moment kost het al energie.
Plan wat vrije dagen in na de feestdagen. Probeer deze ook op tijd vrij te vragen op je werk. Zelf houd ik mijn agenda tot en met 6 januari leeg. Houd een pyjamadag of doe iets anders waar je blij van wordt en energie van krijgt. Denk hierbij aan hobby’s.
Vaak helpt het ook om gelijk weer over te stappen op gezonder eten. Want geef toe, die kerstkransjes en de diners zijn heerlijk, maar altijd meer dan je eigenlijk nodig hebt. En veel drinken kan ook een fijn gevoel geven. Omdat je tijdens de kerst meer suikers binnenkrijgt, ben je vermoeider. Ook kan je, wanneer je weer gezond gaat eten, hoofdpijn krijgen. Dit hoort bij het ‘afkicken’ van de hoeveelheid suiker.
Slapen en beweging
Zowel wat extra uurtjes slaap, door eerder naar bed te gaan, als sporten helpt om je beter te gaan voelen. Echter is het wel belangrijk dat je je wekker om de zelfde tijd als normaal laat aflopen. Anders raakt je hele ritme in de war en van teveel slaap (meer dan 9 uur) kun je depressieve klachten krijgen.
Door alweer te gaan sporten, is de druk op 1 januari minder groot. Je bent immers alweer begonnen. Tijdens het sporten maak je ook een gelukshormoon aan, waardoor je je beter voelt. Maak af en toe ook eens een lekkere wandeling. Buitenlucht en daglicht doen altijd goed! Daarna jezelf verwennen met thee of chocolademelk en je kunt er weer tegenaan.
Natuurlijk heb ik niet in één jaar geleerd wat voor mij helpt en hoe het voor mij haalbaar is. Toch heb ik door deze tips een manier gevonden om weer energie op te doen.
Hoe krijg jij weer energie na de kerst?
Leave A Reply