Een gezonde leefstijl is des te belangrijker wanneer je een chronische ziekte hebt. Hierdoor zijn klachten beter op te vangen en nieuwe klachten wellicht te voorkomen.
Maar wat valt er nu allemaal onder een gezonde leefstijl? Behalve natuurlijk niet roken, matigen met alcohol, beweging en zorgen voor een gezond gewicht? Onder andere het Voedingscentrum heeft hier een idee over.
Lupus en gezond leven
Door gezond te leven heb je een optimale conditie, waardoor je beter om kan gaan met de klachten. Hiermee wordt een goede weerstand opgebouwd, wat minder vatbaar maakt voor infecties. Zulke infecties kunnen de Lupus namelijk uitlokken.
Voor mensen met Lupus zijn algemeen slechte dingen als roken en alcohol een extra risico. Bovendien vergroot het de kans op hart- en vaatziekten.
Wanneer je aan je gezondheid werkt heeft dit ook mentaal invloed. Je zit lekkerder in je vel. Hierdoor kunnen de klachten ook afnemen. De psyche heeft eveneens een grote invloed op je lichaam.
Gezond eten
We kennen waarschijnlijk allemaal de regels en schijf van vijf van het Voedingscentrum wel. Het gevarieerd en niet te veel eten, maar ook verzadigd vet verminderen. Daarnaast is fruit, groenten en brood juist wel goed.
Veel mensen eten te veel wat, in combinatie met weinig beweging, kan zorgen voor overgewicht. Een steeds groter wordend probleem.
Vind je het nou moeilijk om dit zelf aan te pakken? Vraag dan hulp van een diëtist. Het is wel handig eerst te informeren of dit vergoed wordt.
Gezond gewicht
Overgewicht vergroot de kans op aandoeningen als diabetes, hart- en vaatziekten. Mensen met Lupus hebben hier al een verhoogd risico op, dus een gezonde leefstijl is van groot belang. Bovendien belast je met overgewicht je gewrichten extra.
Via de BMI (Body mass index) kan je berekenen of je overgewicht hebt. Je hebt hiervoor je lengte en gewicht nodig. Vermenigvuldig je lengt, met je lengte (dus bijvoorbeeld 1,80×1,80 = 3,24). Je deelt je gewicht door de uitkomst van je lengte. (Bijvoorbeeld 78:3,24=24, 24 is je BMI). Bij een BMI van 25 geldt te zwaar, tussen 25-30 is er overgewicht. Is de uitkomst nog hoger, dan spreek je van obesitas.
Aanpakken van je gewicht
Wanneer je je gewicht gaat aanpakken, gaat dit niet door middel van strenge diëten. Door geleidelijk af te vallen, blijf je makkelijker op gewicht. Dit bereik je sneller door meer te bewegen en gezonder te eten. Eventueel kan je je inname van calorieën beperken. Alle vette producten vervang je voor magere varianten, vlees voor vis en geen snacks.
Weg met die sigaretten!
Stoppen met roken gaat beter als je het niet alleen hoeft te doen. Je huisarts of de praktijk ondersteuner kan je hierbij helpen. Ook zijn er stoppen met roken programma’s die je kunt volgen.
Er wordt gekeken naar je rookgedrag en de reden om te stoppen. Hierna wordt er gekeken naar mogelijke problemen bij het stoppen en een aanpak hiervoor. Er zijn eventueel nicotine vervangende middelen ter ondersteuning. Meld stoppen met roken ook bij de apotheek, het kan invloed hebben op je medicijngebruik.
Net een glaasje minder…
Het advies is om geen alcohol te drinken als je Lupus hebt. Dit kan natuurlijk heel jammer zijn, daarom is er een advies uitgebracht:
-
Maximaal 1 glas per dag.
-
Twee dagen per week geen alcohol.
-
Alleen drinken voor plezier, niet om problemen of stress weg te drinken.
-
‘sociaal drinken’, dus niet op werk, met sporten of als je nog moet autorijden.
Ook hierbij kan je hulp vragen/zoeken als het zelf niet lukt.
Lukt het jou gezond te leven?
Waar heb je moeite mee?
Comment
[…] Door gezond te leven kan je beter tegen druk. Over gezond leven schreef ik eerder deze blog. […]