Van nature ben ik vrij ongeduldig. Als ik iets bedenk of wil, moet het ook snel gebeuren. Hetzelfde geld voor het aanleren van nieuwe gewoontes. Echter heeft dat vrij weinig zin om daarbij te willen haasten, want het duurt best een tijd om een nieuwe gewoonte aan te leren.
Hierin is doorzettingsvermogen dus heel belangrijk. Iets wat je al heel lang op dezelfde manier doet, leer je ook niet zomaar af. Hou vol! Want na verloop van tijd zul je merken dat de gewoonte al vanzelfsprekender wordt.
21 dagen?
Heb je slechts 21 dagen nodig om een gewoonte aan te wennen? Nee! Dit is een mythe. Het is helaas wel in veel zelfhulpboeken overgenomen, zonder te kijken naar het onderwerp. Met 21 dagen lijkt het immers haalbaar. Het gaat om een korte periode.
Psycholoog Jeremy Dean heeft onderzoek gedaan na dit verloop. Hierbij moesten de deelnemers iets kiezen wat ze nog niet deden en dagelijks kunnen doen. Het gehele experiment duurde 84 dagen, waarbij ze op een website invulden of ze het gedaan hadden en hoe gemakkelijk dit ging.
Helaas dus geen 21 dagen! Gemiddeld duurde het 66 dagen voor gewoontes waren aangeleerd, maar iedereen heeft een eigen tempo. Hierbij maakt het ook uit wat voor een gedrag je wilt veranderen. Bijvoorbeeld eet- of beweeggewoontes kosten meer tijd. Als je vanaf het begin gedrag regelmatig herhaalt is de kans op het vormen van gewoontes het grootst.
En dit geldt eigenlijk voor elke gewoonte die je wilt aanleren. Dus voor zowel hardlopen als het bijhouden van een dagboek of stoppen met roken. Een gewoonte is een activiteit die je uitvoert zonder erbij na te hoeven denken.
Je bent wat je doet
Overtuigende gedachten kunnen behoorlijk in de weg zitten. Het is nodig dat je gelooft dat het nieuwe gedrag past bij wie je bent of wilt zijn. Ontbreekt dit, dan gaat het waarschijnlijk niet lukken. Daarbij helpt het om te focussen op wie je wilt zijn, in plaats van wat je wilt bereiken. Oefen dit in stapjes. Zo verandert niet alleen je gedrag, maar ook je zelfbeeld. Het gedrag wordt meer ‘eigen’.
Beloning
Wanneer er een beloning op je wacht is het nog makkelijker om nieuw gedrag aan te leren. Wanneer je patat ruikt, krijg je er zin in. Door actie te ondernemen krijg je het ook daadwerkelijk. Daarom is het belangrijk bij een nieuwe gewoonte om te kijken wat de ‘beloning’ is en waarom je die wilt hebben. Dan ben je sneller in staat om te veranderen.
Een gewoonte aanleren is ook makkelijker wanneer je iets leuk vindt om te doen. Bijvoorbeeld het uitvoeren van een creatieve hobby of wanneer je helemaal ontspannen wordt van yoga.
Terugval
Het is logisch dat het niet in één keer gaat en je dus last kunt hebben van een terugval. Dit betekent niet dat je helemaal opnieuw hoeft te beginnen of maar op moet geven. Pak rustig je ritme weer op, want net als bij alles is het een proces van vallen en opstaan. Het is belangrijk hierin door te zetten. Straf jezelf niet te hard, maar ga gewoon verder waar je gebleven was.
Stappenplan
Wat kan helpen is om een duidelijk plan te hebben. Schrijf je gewoontes op, voor meer bewustwording. Leg hetgeen wat je nodig hebt in zicht, op die manier wordt je er steeds aan herinnert.
Door het woordje moeten te veranderen in willen of mogen is het ook aantrekkelijker. Als je iets ‘moet’ klinkt het gelijk zo streng. Door het jezelf makkelijk te maken en voorbereidingen te treffen, houd je het makkelijk vol. Stel jezelf de vraag “Wat zou iemand doen die… “. Op die manier is het makkelijker te bedenken wat jij ook kunt doen om dat doel te bereiken. Denk niet in te grote doelen, maar in kleine stapjes. Denk aan wie je wilt worden.
Of je terug valt is niet belangrijk, het gaat erom dat je doorzet!
Welke gewoonte wil jij jezelf aanleren?
4 Comments
Hoi Joyce,
Net als veel anderen dacht ik ook altijd dat een gewoonte aanleren 21 dagen duurt. Maar ik was eigenlijk ook niet verbaast dat het in de praktijk dus langer duurt voordat je iets bijna zonder nadenken doet! En ik herken ook de terugval. Of beter gezegd; ik begin vaak vol enthousiasme aan iets nieuws, om vervolgens na een paar dagen of amper een maandje weer te stoppen.
Zo ben ik al een paar keer begonnen met meditatie. Met de intentie om dat dagelijks te gaan doen. Ik ben kortgeleden weer begonnen en probeer het nu gewoon een paar keer in de week te doen. Hetzelfde met yoga. Minder streng voor mezelf zijn zal ook wel helpen. Maar goed; dit zijn wel activiteiten waar ik echt een gewoonte van wil maken!
Groetjes,
Petra
Hoi Petra,
Ja, was leuk geweest als het zo snel ging. Bij sommige dingen zal dit ook wel lukken hoor, maar niet met alles natuurlijk. Herkenbaar, dat korter durende enthousiasme. Lastig is dat!
Klinkt goed, minder streng voor je zelf, maar het wel invoeren. Top bezig 🙂
Groetjes Joyce
Mijn coachhart jubelt bij deze post 😀 Ik ben het er helemaal mee eens (al wist ik niet dat het gemiddelde op 66 dagen ligt – weer iets bijgeleerd!).
Laatst hoorde ik ergens dat mensen die grote veranderingen willen doorveoren, zoals ze bv bij programma’s als ‘Obese’ doen in termen van een totaal andere levensstijl, vaak 2-3 maanden keihard knallen en dan opeens een domper ervaren. Ook altijd goed om te weten, want dat betekent niet dat je faalt maar dat je een mens bent (en weer door kunt pakken).
Wat leuk om te horen, Samantha! 🙂 Ik kan me goed voorstellen dat er na een bepaalde periode een dip komt. Bij Obese bijvoorbeeld stopt dan natuurlijk ook die intensieve begeleiding. Maar inderdaad, als je maar weer verder gaat en het weer oppakt. 🙂