de pil

Je leest en hoort het tegenwoordig steeds vaker: vrouwen die stoppen met de pil. Het lijkt bijna een hype, maar dat is het zeker niet. De pil kan namelijk heel nare bijwerkingen veroorzaken. Zelf overweeg ik ook om te stoppen om te kijken wat het effect is op mijn lichaam en psyche.  Nu ik geen relatie meer heb lijkt het me een geschikt moment. 

Aan de pil
9 jaar geleden ging ik, mede omdat ik een vriendje had, aan de pil. Daarnaast vond ik het een fijn idee om je menstruatie te kunnen uitstellen en (bijna) precies te weten wanneer je menstruatie begint. De eerste jaren hield ik braaf na een strip een stopweek, maar de laatste twee jaar deed ik die na twee strips. Op die manier was ik nog maar zes keer per jaar ongesteld. Ideaal! 

Ik ben altijd heel nauwkeurig geweest met het slikken en mocht ik hem eens vergeten kwam ik er altijd snel genoeg achter. Tussendoor ben ik nog veranderd van samenstelling in mijn pil, omdat ik last heb van een hoge bloeddruk. Toch begon ik, mede door de verhalen die je leest, me af te vragen hoe het zou zijn zonder. 

Knoop doorhakken 
Nu mijn relatie voorbij is en ik net de laatste pil heb gehad, vind ik het een mooi moment om het ‘experiment’ te starten. Het is niet dat ik nu ruimte voor een baby in mijn leven heb, maar daarop loop ik nu geen risico. 

Daarnaast heeft het vrouwelijke hormoon Oestrogeen ook een negatief effect op mijn Lupus. Dit merk ik voornamelijk rondom mijn menstruatie, dan zijn mijn klachten van de Lupus meer aanwezig. Ik ben benieuwd of dit afneemt wanneer ik geen hormonen meer inneem. 

Een vakantie heb ik er natuurlijk al op zitten dus die kan ook niet in het water vallen als het heftiger is dan ik verwacht. Tegen de tijd dat ik weer even weg ga is het hopelijk allemaal een beetje op de rit. En wie weet worden ook mijn stemmingswisselingen minder?! Ik ben benieuwd.

Ik ben heel benieuwd wat het effect gaat zijn en vind het ook heel interessant.  

Alternatieven
Momenteel vind ik een alternatief niet per se nodig. De kans op seks is zonder relatie een stuk kleiner. Mocht ik wel weer een vriend krijgen en ik ben nog steeds van de pil af, dan zal ik verder kijken naar andere opties. Dan vermoed ik dat het dan wel condooms, dan wel een koper spiraal wordt. Ook vind ik de Ladycomp wel een heel interessante manier. (klik)

Bloggen over stoppen met de pil
De komende tijd zal ik bijhouden hoe het voor mij voelt zonder pil. Wat merk ik positief of negatief? Hoe verloopt mijn menstruatie zonder pil en hoe gaat het mentaal? Dit zijn allemaal dingen die ik aan bod zal laten komen. Om de zoveel maanden (2?) zal ik over dit onderwerp gaan bloggen. Mocht je vragen hebben stel ze dan ook gerust! Ik vind het ontzettend interessant om dit aan te gaan. 

Ik ben erg benieuwd of jullie hormonale anticonceptie gebruiken. Wat gebruik je en waarom wel/niet? Vul de poll in en laat een reactie achter. 

[yop_poll id=”1″ tr_id=”[yop_poll id=”1″]

5 gedachten over “Lifestyle | Na 9 jaar stoppen met de pil?!”

  • Goed dat je hierover schrijft, er zijn teveel vrouwen nog onbewust.
    Ik ben 8 maanden geleden gestopt met het innemen van de pil, omdat ik veel last van de bijwerkingen heb gehad. Zoals depressiviteit en vage buikklachten. Ik heb wel een vriend, maar als we seks hebben doen we het met condoom. Ik wil voorlopig even helemaal geen medicatie slikken, om te kijken hoe het met m’n mentale gestel gaat en mijn lichaam de tijd en rust te geven om te herstellen
    Ik moet zeggen dat ik me mentaal én fysiek veel fitter voel dan toen ik van alles slikte, en ben benieuwd naar jouw ervaringen over een paar maanden/ jaar :)!

    • Dankjewel! Daar waar anderen het ‘te persoonlijk’ vinden, vind ik het juist belangrijk om het wel te delen. Fijn dat jij je beter voel al. Ik ga inderdaad ook even niets nieuws proberen, het is goed zo. Ik ben zelf ook benieuwd, zal het op mijn blog delen 🙂

  • Succes met dit “experiment”. Ik ben benieuwd wat je bevindingen zullen zijn. Zelf slik ik al acht jaar de pil en de laatste vier jaar helemaal zonder stopweek. Ik vind het heerlijk, nooit meer ongesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *