Er zijn altijd bepaalde rolpatronen geweest tussen mannen en vrouwen. Tegenwoordig zijn de grenzen daarin meer vervaagd, maar er bestaat nog altijd een bepaald beeld van wat een man doet en wat de vrouw doet. Hoe zie ik mezelf daarin?
Huisvrouw zijn… Vroeger had je weinig keuze en bleef de vrouw thuis om voor de kinderen, het eten en het huishouden te zorgen. Tegenwoordig heb je ook thuis blijf vaders en vrouwen werken steeds vaker. De ‘standaard’ norm vervaagd hierdoor meer en er ontstaan nieuwe patronen. Hoor ik bij het plaatje van vroeger, het huidige plaatje of zie ik mezelf er ergens tussenin?
De huisvrouw van vroeger
Vroeger stopte een vrouw met werken, zodra ze ging trouwen. De man zorgde voor de inkomsten om het gezin mee te onderhouden, terwijl de vrouw thuis bleef. Zij zorgde dan voor het huishouden, dat de avondmaaltijd klaarstond en voor de eventuele kinderen. Ze gaven het inkomen van de man uit, maar hadden er eigenlijk weinig over te zeggen. Zij moesten er vooral voor zorgen dat de mannen niets te kort kwamen en dat hun behoeftes werden vervuld. Tot 1956 waren vrouwen handelingsonbekwaam. Als je buitenshuis werkte was je een slechte vrouw, want je had minder tijd voor de kinderen en het huishouden. Dat werd echt als schande gezien. Ook moest je als vrouw er perfect uitzien als de man thuis kwam, hij had immers al genoeg vermoeide werkende vrouwen gezien. Toen de vrouwen eenmaal wel mochten werken, wilden ze ook gelijk betaald worden. Helaas is dit tot op de dag van vandaag vaak nog niet het geval.
De huisvrouw van nu
Tegenwoordig is het al veel normaler dat kinderen naar de opvang gaan, er een huishoudster is die zorgt dat het huis netjes is en dat de vrouw ook werkt. Al dan niet parttime. Ook doet de moderne man meer in het huishouden en worden hierin de taken veelal verdeeld. Natuurlijk zullen er nog steeds gezinnen zijn die volgens de patronen van vroeger leven, maar dit is wel een minderheid geworden. Vrouwen willen financieel onafhankelijk zijn en zelf ook een bijdrage leveren aan de maatschappij. Het is veel normaler geworden dat kinderen naar de gastouder, buitenschoolse opvang, crèche of opa en oma gaan, terwijl de ouders werken. Nog steeds verdienen vrouwen 18% minder dan mannen, maar er is al een grotere zelfstandigheid ontstaan.
Hoe ik mezelf in de rol van huisvrouw zie
Mijn situatie is natuurlijk een beetje anders. Momenteel ben ik vrijgezel én ik zal altijd mijn ziekte meedragen. Daarom zal ik moeten zoeken naar een manier waarop het huishouden voor mij haalbaar is. Momenteel doe ik dit door op doordeweekse dagen 2 huishoudelijke klusjes, een grote en een kleine. Daarnaast sport ik natuurlijk twee keer per week en ik ben op zoek naar vrijwilligerswerk. Wanneer ik er toe in staat ben, wil ik op ten duur wel een betaalde baan. Een uurtje of 20 per week lijkt me een mooi aantal, want fulltime is veel te veel. Daarnaast wil ik niet dat mijn leven uit werk en bijkomen bestaat.
Hoe ik het voor me zie is als volgt: het liefst zou ik dus uiteindelijk 20 uur willen werken. Daarnaast het huishouden doen en het koken, maar wel afwisselend. Dat houdt in dat de man des huizes ook wat zal moeten doen. En dat vind ik eigenlijk ook wel zo eerlijk. Je woont samen in een huis (uiteindelijk, in de meeste gevallen), maakt het samen ‘vies’, dus kunt het ook samen weer op orde brengen. Een beetje financiële zelfstandigheid vind ik belangrijk, zodat je ook voor jezelf kunt zorgen, maar ook voor het sociale contact.
Hoe zie jij jezelf in deze patronen? Of wat is je huidige rol binnen het gezin?
Comment
[…] Huishoudelijke taken worden in elke relatie anders verdeeld. Daarnaast is er ook een verschil in mentale last. Wie doet de kids? Wie doet het afval of de afwas? […]