drukte

Het is een zenuwachtig gevoel dat mij bekruipt. Ik sta aan de kade te wachten totdat Sinterklaas met de boot aankomt in het dorp waar ik woon. De tijd van de vele indrukken is weer tot ons gekomen. Elk jaar slaat bij ieder kind de zenuwachtigheid toe. Zo is dat bij mij niet anders. Natuurlijk is er een verschil tussen nu en jaren geleden. Ik geloof niet meer in Sinterklaas, maar als er een cadeautje in mijn schoen ligt geloof ik als een heilige. Zeg maar dat je het herkent. Als je het ontkent, geloof ik je niet meer.

Indrukken

Vanaf half november is het een drukte van jewelste in mijn hersenen. Kinderen zingen overal de Sinterklaas liedjes. In de winkel staan hele rekken vol met kerstartikelen. Dat is niet erg, maar er wordt zoveel gefabriceerd, dat hele gangpaden ermee zijn volgestouwd. De zenuwen die door mijn lijf gieren, hebben veel invloed. Omdat ik alles wat ik zie, hoor, ruik, etcetera moet verwerken, heb ik af en toe eens me-time nodig. Op mijn kamer een boekje lezen of even tv kijken. Een rust-momentje op een dag. Ik ben er al even mee begonnen om dit in een goed ritme te creëren.

Activiteiten en onzekerheden

De drukte die ik ervaar in deze periode van het jaar heeft voor een groot deel te maken met onzekerheden. Deze komen dan weer van de activiteiten die gepland staan. Wat gaan we doen met de feestdagen? Hoe gaat het eruit ziet? Een voordeel is dat ik nu oud genoeg ben om zelf te vragen wat we gaan doen. Mijn omgeving heeft geleerd om mij een paar hints te geven als het gaat om verassingen. Dit geeft mij een prettig gevoel. Zo ben ik in staat om te kunnen genieten van de feesten, zonder me druk te hoeven maken. Erg prettig kan ik je vertellen.

Deze onzekerheden komen voort uit een gevoel naar de drang van zekerheid. Het is prettig om mentaal te kunnen voorbereiden op wat komen gaat. Welk restaurant we gaan bezoeken voor het diner of het aantal cadeaus onder de kerstboom. Om het maar even lullig te zeggen. Jarenlang waren de kerstdagen hetzelfde ingedeeld. Ik vind het erg lastig om mij los te kunnen maken van deze tradities. Want dat zijn ze toch wel geworden.

Herken jij jou zoon of dochter hierin? Dit is wat je kan doen.

 • Vertel ruim van te voren hoe de feestdagen eruit zien.

 • Wie zijn hierbij aanwezig? Wat gaan jullie ondernemen?

 • Vraag of je de locatie van te voren kunt bekijken. Dit neemt een stuk onzekerheid weg.

 • Betrek je kind bij het feest. Dit kan bijvoorbeeld door het dekken van de tafel op de grote dag.

Kan jij goed met de drukte van de decembermaand omgaan? Wat is jouw tip?

2 gedachten over “Gastblog | MC Kleuver | Drukte ervaren rondom de feestdagen”

 • Ik herken het wel, maar mijn (inmiddels volwassen) kind had niet zo zeer moeite met de feestdagen. Wel met de dingen die hij wilde kopen maar waar hij nog op moest wachten. Zijn eerste telefoon toen hij naar de middelbare school ging bijvoorbeeld. Zou hij krijgen voor zijn verjaardag. Maar dat duurde nog een half jaar. En hij was al helemaal aan het zoeken op marktplaats. (er kon bij ons geen sprake zijn van een nieuwe) En wanneer hij er dan één zag die hij mooi vond was de kans dat hij voor zijn verjaardag aan een ander verkocht zou zijn natuurlijk levensgroot.
  Het werd een heel drama.
  Tot het moment dat we zeiden: luister, we gaan een mobiel voor je kopen, jij mag mee helpen uitzoeken. Ja mag hem één keer testen, of hij goed functioneert, maar je krijgt hem pas met je verjaardag.
  Dat hebben we gedaan en hij heeft enkele maanden op een zichtbaar plaatsje gelegen. Hij kwam er niet aan en was weer helemaal rustig. Wist wat hem te wachten stond, welk model het was.
  Dus soms is het de moeite waard om er van af te stappen om altijd maar een verrassing te willen geven.
  Groeten.

  • Goed om zo een manier te vinden die werkt 🙂 Lijkt me niet altijd makkelijk. Ik heb hier nu 11 dagen een pakketje van sint liggen… Kost me ook veel discipline om tot dinsdag te wachten hihi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *