vetpercentage
Het vetpercentage van een mens, is een getal wat inzicht geeft percentage lichaamsvet ten opzichte van het volledige gewicht. Een ‘gezond’ vetpercentage ligt bij de man gemiddeld tussen de 6 en de 25 en bij een vrouw tussen de 16 en 35. Hierbij is 6% bij een man en 16% bij een vrouw erg laag.

Hoe meet je het vetpercentage?

Je kunt op een aantal manieren je percentages berekenen. De twee meest gangbare methoden zijn: de huidplooimeting gevolgd door de Bio-elektrische impedantieanalyse. Andere opties die meer nauwkeurig, maar duurder zijn: Hydrostatisch wegen (waterbad), DEXA-scan (röntgen), Infrarood, Ultrasound, X-ray, TOBEC, NRM, of via een plethysmografie (luchtverplaatsing).

Hecht vooral niet té veel waarde aan het vetpercentage.

Waarom niet? Ten eerste is het lastig om je vet percentage goed op te meten. Dit is een erg nauwlettende meting waarbij je vaak ziet dat de uitkomst verschilt tussen meetmethodes. De tweede reden is dat een laag vetpercentage en een focus daarop ongezond is. Staar je echt niet blind op het vetpercentage. Zie het als een indicator, en niet als iets dat je nauwlettend in de gaten moet houden.

Hoe dan wel?

Wat over het algemeen je progressie eerlijk en goed weergeeft is een progressiefoto. Voordat je gaat beginnen met je dieet of sport schema maak je een aantal goede foto’s van jezelf waar je lichaam duidelijk te zien is. Een maand later doe je dit weer en kun je goed zien wat veranderd is, zonder ook maar iets over je gewicht of vetpercentage te weten. Zorg er wel voor dat je in beide foto’s hetzelfde gaat staan en het licht enigszins gelijk is.

Referenties: (1) Clark, M. A., Lucett, S., & Corn, R. J. (2008). NASM essentials of personal fitness training. Lippincott Williams & Wilkins.

Auteur: Marin van Loo van FIT.nl

Ben jij op de hoogte van je vetpercentage, of vind je het niet belangrijk? 
Op mijn Facebookpagina en Instagram vind je een passende winactie!

Eén gedachte over “Lifestyle | Afvallen | Hecht niet teveel waarde aan je vetpercentage!”

  • Vetpercentage/spierpercentage is toch belangrijker dan je gewicht. Je taille-, en bovenbeenomvang meten is handiger dan fotos, en natuurlijk je kledingmaat is een goede indicator. Beweeg vaak en let op je voeding, dan ben je al zo gezond bezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *