Bloggen is sinds een jaar een belangrijke hobby van mij. Bijna elke dag besteed ik er wel even tijd aan. Het begon op de gratis Wix versie, sparkling thoughts en daarna kocht ik een domein voor enJOYce life. Nog steeds vind ik het heel leuk om content te bedenken en foto’s te maken, maar er zijn ook wat lessen die ik geleerd heb dit jaar. 

 • Je moet echt actief zijn op sociale media 
  Als je niet actief je blogs deelt en/of foto’s plaatst op sociale media, dan kun je heel lang wachten op volgers. Daarnaast helpt het ook heel erg om op blogs en andere kanalen te reageren. Daardoor breng je je eigen blog ook naar voren. De kans is groot dat een blogger jouw site dan ook even bezoekt. Het werkt ook heel goed om je foto’s op dezelfde manier te bewerken zodat er een samenhang in je feed ontstaat. 

 • Het oog wil ook wat
  Ik merk als ik naar mijn foto’s kijk, dat ze eigenlijk steeds beter worden. Zelfs stop ik er ook meer tijd in om er echt iets moois van te maken, want eigenlijk wil ik van de stockfoto’s af. Nu sleep ik nog vaak de spiegelreflex camera mee. Het liefst wil ik deze vervangen of aanvullen met een systeem- of compactcamera, zodat het in gewicht scheelt. 

 • Content bedenken is niet altijd makkelijk 
  Het liefst wil je natuurlijk zo origineel mogelijk zijn, maar soms ben je al blij als je überhaupt een idee hebt voor een artikel. Op dit moment heb ik bijvoorbeeld geen concepten klaar staan, voor het moment dat ik onverwacht even niet kan bloggen. Daarnaast moet een artikel ook goed passen bij je niche en doelgroep. Ik betrek mijn ziekte relatief veel in mijn blogs, maar het moet niet de overhand nemen of negatief worden, dat is ook altijd even zoeken.
 • Plannen is belangrijk
  Nu is plannen gelukkig een van mijn sterke kanten, maar toch gaat het hier wel af en toe mis. Soms zit ik een dag voor het plaatsen van een artikel nog te schrijven, of zelfs de ochtend zelf. Toch probeer ik altijd wel een paar artikelen of in ieder geval stukjes van artikelen klaar te hebben staan. Wanneer ik ziek word of er iets gebeurd waardoor ik even niet kan schrijven, kan ik in ieder geval iets plaatsen. Hier wil ik dus wat meer aan werken om een beetje back-up te hebben. 

 • Reacties krijgen en bezoekersaantallen
  Het is best lastig om echt contact te krijgen met je lezers. Bijvoorbeeld reacties krijgen. Daarna is het ook niet de bedoeling om bezoekersaantallen in de gaten houden… Je moet hiervoor heel geduldig zijn en laten zien aan je lezers dat je consequent post. Nu is geduld niet mijn sterkste kant en elke dag check ik twee keer mijn bezoekersaantallen. Pas sinds een paar artikelen krijg ik echt reacties, ook doordat ik mijn blogs meer deel. Dit geeft wel een goed gevoel, dus ik ga zeker door. 

Wat heb jij geleerd van het bloggen? Wat vind je het leukst aan bloggen, wat het minst leuke? Laat het me weten in de reacties. 

9 gedachten over “Persoonlijk | 1 jaar bloggen | 5 lessen over bloggen”

 • Ik doe het nog maar sindskort en mijn site is nu ruim een week online. Het loopt gelukkig erg goed maar inderdaad je moet veel leren, veel delen, veel lezen en contacten onderhouden. Maar het is erg leuk om te doen en mensen te leren kennen.

 • Een systeem camera kan ik je aanraden. Ik heb zelf een SonyAlpha6000 zo fijn om mee te nemen, en de kwaliteit van de foto’s is erg goed. Leuke tips, de interactie met mensen is echt heel leuk, en krijgt je er zomaar bij. Zelf blog ik nog geen jaar, dus er wordt veel geleerd.

  • Ah top 🙂 Ik zit te denken aan de Sony Alpha 5000, maar geld he.. Maar het lijkt me wel heel tof. Dus ik ga er voor sparen. Leuk dat jij ook blogt, succes!

 • Leuk! En lekker vlot geschreven 🙂
  Ik heb geleerd mijzelf goed te leren uiten en mij centraal te stellen in mijn eigen leven. Hier hoort ook grenzen bewaken bij (hoe vaak blog je per week/hoe veel vertel je/wat doe je met reacties/etc.). Ik ben zelf heel open en plaats ook de minder leuke dingen over mijn ziekte, maar ook dat hoort bij het leven en ik merk dat ik juist daarmee veel herkenning oproep. 🙂

  • Dankjewel 🙂 Mooie dingen heb je geleerd! Het uiten en kijken wat je niet/wel deelt is inderdaad ook wel iets wat ik heb geleerd. Ik vind het inderdaad ook belangrijk om open te zijn, mezelf te zijn. Ook die minder leuke dingen horen erbij. Sterk van je! 🙂

 • Leuk artikel!
  Ik vind het mooie aan bloggen dat ik mijn creativiteit erin kwijt kan. Het is voor mijzelf ook een uitlaatklep. Super fijn!
  Het plannen is inderdaad een goeie. Ik ben door het bloggen daar beter in geworden.

  • Dankjewel! 🙂 Ik snap jouw mooie blog lessen heel goed. Die creativiteit erin is echt leuk. Plannen moest ik ook op mijn opleiding tot secretaresse kunnen, maar komt nu weer mooi van pas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *