Thuiskomen in Groningen

Inmiddels woon ik al bijna 6 ½ jaar in Groningen, de mooiste stad van Nederland. Ik kwam hier terecht door mijn toenmalige vriend, maar ook toen dat stuk liep was ik hier niet weg te krijgen. Elke keer weer als de trein me van Deventer naar hier bracht, en het gekleurde Groninger museum in zicht kwam, voelde het als thuiskomen. Nu al twee jaar stap ik een halte eerder uit, Groningen Europapark, maar dat terzijde.

Niet te druk

Voor mij is dit de perfecte woonplaats. In Deventer voelt een zaterdag in het centrum al snel beklemmend aan. Het is er niet heel groot, maar er zijn vaak wel veel mensen. Groningen heeft natuurlijk veel meer inwoners en (vooral) Duitse toeristen, maar toch voelt het minder massaal. Amsterdam bijvoorbeeld is voor mij ook veel te crowdy. Begrijp me niet verkeerd, het is fijn als er wat meer mensen lopen dan alleen ik, maar je moet het niet overdrijven.

Geen grote afstanden binnen de stad

Dit puntje is er een waar ik heel blij van word! Je kan in principe van de ene naar de andere kant van Groningen fietsen in ongeveer een half uur. Bijna overal waar je in de stad woont ben je binnen een kwartier in het centrum. Heerlijk toch?! Daarnaast zijn er ook prima verbindingen met bussen. Die zetten je overigens ook vlakbij de treinen af, niet alleen op het Hoofdstation, maar ook station Noord. Nog leuker; deze bussen rijden echt heel vaak! Helaas is de afstand met de rest van Nederland wel vrij groot. Maar hé, er gaat niets boven Groningen!

Heel veel groen

In 2013 won Groningen niet voor niets de prijs voor groenste stad van Nederland. Natuurlijk hebben we het bekende Noorderplantsoen, maar er zijn nog meer parkjes door de stad. Ook heb je een aantal bossen, zoals het Sterrenbos in Helpman. Heerlijk om daar gebruik van te maken zodra het wat lekkerder weer wordt. Ook staan de grasvelden dan vaak vol met narcissen. Dit vind ik ook echt een groot pluspunt aan Groningen. Ik heb in die 6 ½ jaar geen tuin of balkon gehad, maar Vitamine D opnemen is wel nuttig. Mocht je in het centrum zijn, vergeet dan niet even een bezoekje te brengen aan de Prinsen tuin. Echt heel mooi wanneer alles in bloei staat.

Leuke eet-gelegenheden

Natuurlijk kan je bij de HEMA gaan zitten voor een kop koffie of voor de variatie bij Bakker Bart, maar we hebben veel meer leuke plekjes om wat lekkers te eten of te drinken. Een van mijn grote favorieten daarbij is ‘De Drie Gezusters’ aan de Grote Markt. Aan de Damsterdiep zit ‘De Biechtstoel’. Hier kun je heerlijk dineren voor een leuke prijs. Wel zou ik je aanraden even te reserveren bij het laatste restaurant. Uiteraard zijn er ook een heleboel fastfood ketens, maar voor als je een iets meer standaard diner wilt zijn dit leuke alternatieven.

De Folkingestraat

Ja, deze straat verdient een aparte benoeming! De Folkingestraat zit vol met kleinere boetiekjes. Ik snap nog steeds niet dat ze daar de Intertoys hebben gevestigd, nou ja, het tweede filiaal van het centrum. Hier vind je voornamelijk sieradenshopjes, wat bijzondere kleding, een aantal restaurantjes (Pappa Joe heeft heerlijke burgers trouwens!) en een feestwinkel. Ben je meer van het antiek? Dan kun je hier ook je hart ophalen.

Ben je nou nieuwsgierig geworden naar Groningen? Kom dan zeker eens deze prachtige stad bezoeken. Een sfeer is nou eenmaal moeilijk vast te leggen in tekst. Voor mij is het een stad met een gemoedelijke sfeer, waar ik me veilig en thuis voel.

2 gedachten over “Persoonlijk | Thuiskomen in Groningen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *