Deze reis staat al heel lang bovenaan mijn travel bucketlist: naar Australië. Op de basisschool was er een project over dit land. Toen is mijn hart gestolen. Ondanks dat het er voorlopig nog niet inzit… Dromen mag, toch?!
Ik weet dat deze reis erg kostbaar is, dus sparen is wel nodig. Daarnaast moet er veel geregeld worden, zoals het aanvragen voor een visum Australië. Hoe gaat dat in zijn werk en waar moet je nog meer rekening mee houden? Ik zocht het uit en deel praktische tips voor een reis naar dit land.
Een visum aanvragen
Duur is een visum voor Australië niet. Het kost slechts €14,95 per persoon én je kan het online aanvragen. Heel fijn dus dat je hiervoor niet naar een aparte locatie hoeft. Zowel voor vakanties als voor zakelijke bezoeken is een visum verplicht. Echter wanneer je werk gaat verrichten in het land, dan heb je een werkvisum nodig.
Het kan natuurlijk voorkomen dat je met spoed een visum nodig hebt. Als je aan alle voorwaarden voldoet, is het binnen 3 dagen rond. Het enige verschil met een gewoon visum is dat een spoed visum €5 duurder is. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat het een working holiday wordt. Hiervoor heb je dan weer een ander visum nodig.
Het is handig om je visum ruim op tijd aan te vragen. De betaling neemt 1 à 2 dagen in beslag. Daarna wordt het document vaak na een dag per mail toegestuurd, maar uiterlijk binnen 72 uur. Je mag per reis maximaal 90 dagen doorbrengen in het land. Wel mag je in een jaar, zolang is het visum geldig, vaker naar het land afreizen.
Visum aanvraag kinderen
Wanneer je in het land aankomt, moet je paspoort nog 6 maanden geldig zijn. Wil je met een kind reizen? Dan heb je toestemming nodig van de ouder met gezag. (Dit geldt niet als 1 van de ouders is overleden of wanneer je met beide ouders reist.) Ook heeft een minderjarig kind een eigen paspoort en eigen visum nodig. In het paspoort van de ouder bijgeschreven staan is in dit geval niet voldoende.
Praktische tips
Ga je naar Australië, dan zijn er een aantal dingen die handig zijn om van te voren rekening mee te houden.
Gezondheid
Voor een reis naar Australië moet je je laten inenten tegen gele koorts, als je net in een land geweest bent waar deze ziekte voorkomt. Ook moet je je laten inenten tegen knokkelkoorts. Met zonnen moet je heel erg oppassen. De zonkracht kan hier oplopen tot 15! Dit komt vooral voor in december en januari. Door deze UV-kracht is er ook meer kans op huidkanker.
Als toerist kun je een MediCare Card aanvragen. Hiermee krijg je korting of gratis behandelingen als je naar een arts of ziekenhuis moet. De medische wetenschap is erg goed in Australië. Je hebt voor het aanvragen wel een paspoort, visum en soms je eigen verzekeringspapieren nodig.
Draag je lenzen? Zoek dan zeker even tips, want het klimaat kan hier invloed op hebben.
Geldzaken
In Australië betaal je met de Australische dollar. De prijzen worden afgerond naar het dichtstbijzijnde bedrag met vijf dollarcent. Op goederen en diensten geld een BTW van 10%. Bezoek je het land langere tijd, bijvoorbeeld om te werken? Dan kan je bij verblijf van 3 maanden of langer een bankrekening openen. Hiervoor heb je een bonnetje van je verblijf nodig.
Klimaat
De seizoenen in Nederland en Australië lopen net andersom. Ben je dus geen wintermens? Dan kan je tijdens de winter in Nederland beter richting Australië gaan. Echter geldt dit voornamelijk in het zuiden van het land. Daar is het in de winter kouder en valt er in de bergen sneeuw. In het noorden is dit niet zo, door het tropenklimaat. Hier vindt van november tot april het regenseizoen plaats. Ook zijn er inheemse dieren, zoals slangen. Op blote voeten in het gras lopen is dus geen goed idee. En op stranden word je gewaarschuwd waar je wel of niet kan zwemmen.
Er zijn drie tijdszones in Australië met elk 7 tot 9 ½ uur verschil met Nederland. Wanneer het in Nederland zomertijd is, trek je een uur van dit tijdsverschil af. In Australië is ook een zomertijd, deze loopt niet gelijk met de Nederlandse. Is het in Australië zomertijd? Dan tel je een uur bij het tijdsverschil op. Dit kan zorgen voor een heftige jetlag.
Meer over het weer en klimaat vind je hier.
Vervoer in Australië
De bus
Dit vervoersmiddel wordt het meest gebruikt in Australië. Er is airco aanwezig en er zijn toiletten. Per keer kan je een pas kopen voor een bepaalde periode, ze rijden dagelijks. De dag ervoor moet je een stoel reserveren. Er zijn ook organisaties waarmee je het hele land door kunt.
Trein
De trein is niet het meest gebruikte vervoersmiddel. Er is een kleinschalig spoornetwerk, omdat het dunbevolkt is. Er zijn in sommige treinen slaapcoupés, restaurants en buffetwagons. De beroemdste route is van Sydney naar Perth.
Fiets
Je kunt hier prima fietsen, maar wees goed voorbereid. Neem heel veel flessen water mee, want de waterpunten zijn niet altijd in gebruik. Draag een hoedje en smeer minimaal factor 30 zonnebrand en neem een reparatieset mee. Er komen steeds meer fietspaden en er zijn vele lange stukken verlaten wegen. Perfect dus om te fietsen!
Auto
Met een auto kun je komen op uithoeken waar je anders niet komt. Er zijn auto’s te huur en te koop. Echter moet je wel opletten, er zijn een stuk minder tankstations. Net als in Engeland wordt links gereden en moet je rechts altijd voorrang geven. Ook moet je goed oppassen voor plots overstekende kangoeroes en road trains. Dit zijn trucks met meerdere aanhangers tot wel 50 meter lang!
Dit zijn de meest praktische tips voor een reis naar Australië.
Ben jij er al eens geweest?
Leave A Reply