Helemaal logisch is de volgorde niet, maar ik wilde hem toch delen. Mijn manier van budgetteren. Waarschijnlijk ook de meest makkelijke manier. Zelf werk ik in Excel, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een ‘kasboekje’ op papier maken.
Door een overzicht te maken van wat er maandelijks inkomt en uitgaat, zie je waar je geld heen gaat. Budgetteren dus. Daardoor kun je ook eerder bewust worden van de mogelijkheden om te besparen. Vaak geef je namelijk meer uit dan dat je denkt uit te geven. Budgetteren kan ook met een variabel inkomen.
Note: Voor mij loopt een maand vanaf de dag dat de toeslagen gestort worden, tot die dag een maand verder. Bijvoorbeeld 20 januari tot en met 20 februari.
Inzicht creëren door te budgetteren
Waar begin je dan mee? Ik heb een Excel bestand geopend en mijn internetbankieren. Eerst heb ik een rijtje gemaakt met de bedragen die binnenkomen per maand. Dit zijn voor mij de Wajong, huur- en zorgtoeslag. Gelukkig kan het programma, met de juiste forumles, lekker makkelijk voor je rekenen. Kortom, nu weet je wat er maandelijks binnen komt.
Dan ga je kijken wat de vaste lasten zijn. Kosten die maandelijks terugkomen. Hieronder vallen natuurlijk de huur of hypotheek en zorgkosten. Daarnaast vallen ook rekeningkosten, energiekosten, internet, abonnementen en verzekeringen in deze categorie. Dit is vaak het grootste deel van je uitgaven.
Huishoudelijke uitgaven zijn net zo goed belangrijk. Dit zijn niet alleen je boodschappen, maar ook een bezoek aan de kapper en drogisterij. Voor mij is dit de tweede grote categorie.
Je kunt je overzicht indelen in categorieën, maar het kan ook anders. Zo heb ik er zelf voor gekozen om gewoon alle uitgaven onder elkaar te zetten.
Sparen en keuzes maken
Wat voor mij werkte was de bedragen van deze twee categorieën bij elkaar op te tellen. Vervolgens heb ik dat bedrag van het totale inkomen afgetrokken. Op die manier wist ik wat er maandelijks ‘over’ blijft. Daar haalde ik nog een €50 vanaf, zodat ik een budget heb om leuke dingen te doen.
Daarna kan je ook de reserveringsuitgaven verdelen. Dit zijn kosten die niet direct gemaakt worden, maar waar je wel geld voor wilt hebben. Denk aan cadeautjes, het vervangen van apparatuur, vakanties en kleding. Eigenlijk dus sparen voor komende uitgaven.
Zo heb ik een spaarrekening voor kleding, reizen en cadeautjes. Daar probeer ik elke maand €50 op te zetten, zodat ik altijd wat achter de hand heb. Op weer een andere spaarrekening probeer ik de rest te sparen voor onverwachte uitgaven, vakanties en dingen die ik nog graag in huis wil veranderen.
Hierbij is keuzes maken belangrijk. Ik heb bijvoorbeeld geen auto, dit scheelt al veel kosten. Daarentegen maak ik wel gebruik van het openbaar vervoer. Het is belangrijk om voor jezelf keuzes te maken. Hoeveel wil en kan je besteden aan leuke dingen? Hoeveel wil je maandelijks (proberen te) sparen? En hoeveel wil je achter de hand hebben voor andere kostenposten? Dit zijn vragen die alleen jij aan de hand van je financiële situatie kan beantwoorden.
Ik houd niets over, wat nu?
Het kan natuurlijk gebeuren dat er naar voren komt dat er meer uitgaat, dan inkomt. Dat kan even, maar dat houd je natuurlijk niet heel lang vol. Bovendien wil je gewoon dat er een bedrag op je spaarrekening komt te staan, toch?
Wat nu de uitdaging is, is om te kijken waar je op kosten kunt besparen. Kan je minder uitgeven aan boodschappen? Of minder vaak iets buiten de deur eten? Een bezoekje aan de Action schrappen? Vraag je vooral af voor je iets wilt uit geven of je het echt nodig hebt. Soms kan het helpen er een nachtje (of 2…3…) over te slapen. Wil je het dan nog zo graag, dan mag je het kopen of kan je er bewust voor gaan ‘sparen’.
Wat ook loont is jaarlijks aan het einde kijken of het loont over te stappen van zorgverzekering. Betaal je meer dan dat je verbruikt of is het goedkoper om zelf maandelijks een bedrag apart te leggen, doe dat dan! Dan moet je natuurlijk wel de discipline hebben om het daadwerkelijk niet uit te geven. Hetzelfde geldt voor energie, internet en andere abonnementen. Kijk wanneer ze bijna aflopen of je erop kunt besparen.
Kasboekje
Nu heb je een idee van je maandelijkse geldstroom. Zelf hou ik elke uitgave bij. Elke keer als ik iets heb gekocht of betaald, schrijf ik dit gelijk op. Daarbij maak ik ook gebruik van fijne formules.
Aan de ene kant maak ik een lijst van de datums onder elkaar. Daarnaast de categorie waarin ik geld uit gaf. In de kolom daarnaast trek ik het ‘uitgegeven’ bedrag af van mijn maandbudget. Op die manier zie je hoeveel er nog over zou moeten zijn. Daardoor zie je ook gelijk of het daadwerkelijk goed gaat met je budget.
Dit is een voordeel van Excel: ik heb ook dat ik per categorie bereken hoeveel er nog over is. Dit doe ik door mijn budget per kostenpost te noteren. Elke keer als ik in een ‘kostenpost’ iets uitgeef, trek ik dat er gelijk af. Zo zie ik wat er voor de rest van de maand over is.
Wat nog meer?
Gewoon voor de leuk heb ik een tabblad ‘Besparingen’. Hierin houd ik bij hoeveel (bonus) korting ik had bij een aankoop. Aan het eind van het jaar kun je dan zien wat je anders extra had uitgegeven. Je kan voor jezelf ook de uitdaging aangaan en dit bedrag op je spaarrekening storten.
Daarnaast heb ik ook een tab met ‘spaardoelen’. Er zijn een aantal dingen in huis die ik anders wil, zoals een tweepersoonsbed en gordijnen. Ik heb me wat georiënteerd en een bedrag voor mezelf vastgesteld wat ik denk nodig te hebben. Door het maken van duidelijke spaardoelen ben ik zelf gemotiveerder om het geld daarvoor apart te houden.
Ben jij bezig met budgetteren?
Hoe houd jij je uitgaven bij?
2 Comments
Ik ben heel bewust bezig met mijn inkomsten en uitgaven. Heb elke maand een ander salaris en daardoor ook niet veel zekerheid. Woon nog bij mijn ouders en heb op mijn mobiel (prepaid) en zorgverzekering geen andere vaste uitgaven. Daardoor kan ik nu wel veel sparen. Ik doe minimaal de helft van mijn salaris gelijk op de spaarrekening en kijk dan naar dingen die ik moet aanschaffen die maand (denk aan medicijnen/pijnstillers/paardenmelk) ga alle koopjes af. Zo heb ik bijvoorbeeld deze maand (na een week erover slapen) toch besloten om 2 meubelstukken aan te schaffen voor mijn toekomstige huisje. Ze zijn nu flink afgeprijsd. Als ik zou wachten zou ik minstens 100 euro per stuk meer betalen dan nu. Budget is er door sparen dus dit kan ik dan ook gewoon kopen.
Verder vind ik het zelf fijn om in mijn bullet journal elke maand bij te houden hoeveel erin komt en eruit gaat. Zo kan ik ook eventuele groei volgen (bijvoorbeeld als ik meer gewerkt heb).
Oeh dat lijkt me best lastig, elke maand een ander salaris. Wel fijn dat je nu veel kan sparen en wat goed dat je nu er voor koos die meubels aan te schaffen 🙂 Dat is toch zonde om anders zoveel meer te gaan betalen. Kan ik ergens voorbeelden zien van je bullet journal?