vreemdgaan
Inmiddels zijn er veel mensen die erover mee kunnen praten. Een relatie die goed leek, geen vuiltje in de lucht, maar toch kom je erachter dat je partner buiten de deur heeft gesnoept. Terwijl jullie nog steeds erg gelukkig zijn en een bevredigend seksleven hebben. Hoe kan dat dan? De definitie voor vreemdgaan is voor iedereen een beetje anders, omdat dat ligt aan de afspraken die je samen hebt gemaakt. Voor dit artikel gaat het echt over seks en of een relatie bewust stilhouden tegenover je partner.

De evolutie laat zien dat mannen hun zaad over zoveel mogelijk vrouwen willen verspreiden, om zo hun nageslacht te garanderen. Verder zit er in de genen van de man ook nog steeds het jagen. Inmiddels is dat minder op wild, maar nog zeker op vrouwen. Maar met wie gaan die mannen dan vreemd? Natuurlijk met andere vrouwen, die dus ook weer vreemd gaan in de meeste gevallen. Een oud bakkerspraatje gaat als volgt. Als de man van huis was draaide de vrouw een keramiek hond om zodat de minnaar wist dat de kust veilig was. Men was erg innovatief toen er nog geen mobiele telefoons waren.

Feitelijke cijfers:

Toen de pil zijn opmars maakte en de vrouwen buitenshuis gingen werken, kwamen er ook meer vrouwen die plezier buiten de deur zoeken. Bij mannen zijn er in alle leeftijden mannen die vreemd gaan, maar midden 40 is er een kleine stijging (dat heeft te maken met de midlife-crisis). Vrouwen beginnen doorgaans juist na hun 40ste jaar met verder kijken. Dit komt omdat ze dan hun romantische beeld over liefde laten gaan en ze meer kiezen voor zelfontplooiing.

Mannen zouden wel vreemdgaan als ze zeker zouden weten dat het niet ontdekt zou worden, maar liefst 76%. Plusminus 25% gaat ook daadwerkelijk vreemd. Van de vrouwen gaan er 27% vreemd. Wie had dat gedacht? Vrouwen dus iets meer als mannen. Meer als de helft van die mensen die vreemdgaan heeft gewoon een gelukkige relatie en zou daarin niks willen veranderen. Dus waarom dan? Gewoon omdat het kan! Spanning.

Mogelijke signalen van vreemdgaan

Als je denkt dat je partner vreemdgaat is dit een lijstje die je kan waarschuwen en wanneer je toch maar even een goed gesprek aan moet gaan:

 • Gedraagt zich anders, meer afstandelijk.
 • Plotseling veel meer overwerken.
 • Meer bezig met seks, of juist helemaal niet meer.
 • Erg veel met telefoon bezig of wil die niet tonen.
 • Vreemde leugentjes.
 • Verwijdert online zoekgeschiedenis vaker.
Maar waarom gaat iemand nu vreemd?

Omdat het kan! Juist, maar er zijn nog wat andere redenen die je wellicht inzicht kunnen geven.

 • Het gras is groener aan de overkant: je denkt dat het beter is bij een ander. In het begin lijkt dat ook zo, maar alledaagse en onzekerheden komen ook dan de kop opsteken.

 • Veel onzekerheid: iemand die in zijn/haar relatie niet meer de complimentjes krijgt die hij/zij nodig heeft, die buiten de deur wel het gevoel heeft bijzonder te zijn.

 • Verveling en sleur: dat vind niemand leuk om te voelen.

 • Beschadigd: je maakt de verkeerde beslissingen, waarschijnlijk omdat je denkt dat je de liefde niet waard bent.

 • Tekortkoming, je komt gewoon liefde, warmte of seks missen tekort. De waardering mis je.

 • Verslaafd: een hoge drang naar seks, die buiten proportie is.

 • Onvolwassen: je kiest niet echt voor 1 iemand, je wil van alle blaadjes smullen.

 • De verliefdheid is weg, de passie is verdwenen en je wilt dat heerlijke gevoel weer voelen.

 • Verder kijken: je bent nog bij je partner maar hebt het eigenlijk wel gehad. En kijkt dus alvast naar een andere partner om maar niet alleen te hoeven zijn.

 • Wraak: misschien heeft je partner iets gedaan dat je kwetst en nu wil jij hem/haar ook terugpakken.

Wat bezielt iemand om te kiezen voor iemand die bezet is? Dat kan zijn omdat iemand last van bindingsangst heeft en iemand die al een relatie heeft, gaat waarschijnlijk (bijna) nooit bij zijn vaste partner weg. Het kan ook uit wraak gebeuren. Voor avontuur en of uit narcisme.

Hoe moet je nu verder?

Gelijk aan de kant zetten is natuurlijk een optie, maar misschien kun je praten met je partner. Het duurt erg lang om het vertrouwen weer terug te krijgen. Jij kunt het gevoel krijgen dat je niks meer privé hebt, omdat je alles moet laten zien. Jij moet nagaan of de relatie je dat waard is. Praat met elkaar, met je omgeving en eventueel ook met een therapeut. Dit is natuurlijk niet niks, maar als de liefde er nog van beide kanten is, geef het dan een kans.

Ik hoop natuurlijk dat je dit niet meegemaakt hebt, maar zowel: hoe kwam jij er achter en wat waren de consequenties? 
Of ben je zelf wel eens vreemdgegaan?

Foto: bron

3 gedachten over “Seks talk | Vreemdgaan, waarom doen mensen dat? | Door Jubinka”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *