Een chronische ziekte kan dusdanige gevolgen op je leven hebben, dat seksualiteit een probleem wordt. Gelukkig hoeft dit niet altijd het einde van je seksleven te betekenen.
Er is een aantal dingen dat je zelf kunt doen om de problemen op te lossen. Daarbij is het wel belangrijk dat er geen taboe heerst op praten over seksualiteit.
In deze blog richt ik me voornamelijk op SLE, Lupus, omdat ik daar zelf ervaring mee heb. Toch kan je het heel breed trekken, omdat de oplossingen ook voor andere ziektes geldt.
Waardoor ontstaan problemen bij seksualiteit?
Er is niet maar een oorzaak waardoor er problemen ontstaan bij seksualiteit.
-
Je bent erg moe door je ziekte, waardoor je geen zin hebt in seks. Hierdoor heb je minder vaak of helemaal geen seks meer.
-
Vrijen wordt pijnlijk door zweertjes in het slijmvlies. Hiervoor zijn goede zalven beschikbaar met corticosteroïden.
-
Je slijmvliezen worden droog, waardoor er een branderig gevoel ontstaat. Glijmiddel kan hier goed bij helpen.
-
Door gewrichtsontstekingen kunnen aanraking pijnlijk en vervelend worden. Bepaalde bewegingen tijdens de seks kunnen pijn verhevigen.
-
Wanneer je huiduitslag hebt, kan het zijn dat je angst hebt voor afwijzing en afkeer van je partner. Dit kan zorgen voor stress.
-
Je ziet je lichaam als onbetrouwbaar, omdat het de klachten van je ziekte veroorzaakt. Als je een hekel hebt aan je lijf, kan het ook zijn dat je moeite hebt met vrijen.
Welke problemen komen er voor?
Uiteraard een van de bekendste: libido vermindering. Je hebt simpelweg minder vaak behoefte aan seks. De verandering in behoefte hoeft geen probleem te zijn. Dit wordt het pas wanneer als er echt grote verschillen ontstaan qua behoefte aan vrijen.
Daardoor kan het ook gebeuren dat je uit elkaar groeit. Hierdoor heb je minder momenten van intimiteit, tederheid en vertrouwdheid. Daarom is het heel belangrijk er wat mee te doen. Zoek hulp!
Je kunt het zelf oplossen!
Gelukkig is het niet gedoemd wanneer je chronisch ziek bent en problemen hebt met seksualiteit. Het is vervelend, maar er zijn dingen die je zelf kunt doen om het probleem te verkleinen.
Praten
Zo is het heel belangrijk om met je partner in gesprek te gaan. Je hoeft je niet te schamen voor je klachten. Door er open over te zijn kan je begrip krijgen en samen zoeken naar andere opties. Daarnaast kan het ook enorm opluchten, voor beide partijen. Vaak vindt de ander het minder erg dan je zelf denkt, maar vul je zelf in wat de mening is.
Wanneer je niet meer met elkaar praat, kan je uit elkaar groeien. Dit wil je natuurlijk voorkomen, zeker wanneer de intimiteit mist. Vind je het nou echt lastig? Gebruik dan voorlichtingsmateriaal. Door open te zijn over je gevoelens en klachten, kun je samen sterker worden.
Oorzaak achterhalen
Wanneer je weet wat de oorzaak van de problemen is, kan je dit beter aanpakken. Dit kun je alleen doen, maar ook met je partner. Daarnaast hoeven de klachten niet gerelateerd te zijn aan je ziekte of de gevolgen hiervan. Er kan uiteraard ook een andere oorzaak zijn.
Andere manieren van vrijen
Op een andere manier vrijen kan ook lijden tot bevrediging. Denk hierbij bijvoorbeeld aan strelingen. Ook kunnen andere standjes geprobeerd worden of speeltjes worden toegevoegd.
Heb je een moment op de dag dat je je beter voelt dan bijvoorbeeld ‘s avonds? Vrij dan eens op een ander tijdstip. Wie zegt dat dit alleen ‘s avonds kan?! Je kan er ook voor kiezen om het bewust te plannen, zodat je er in je verdeling van energie rekening mee kan houden.
Professionele hulp
Wanneer er problemen blijven kan je professionele hulp inschakelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je huisarts of behandelend arts. Zij kunnen wellicht ook helpen bij het vinden van de oorzaak.
Kan je (huis)arts je niet verder helpen? Dan kan hij of zij je doorverwijzen naar een seksuoloog. Op die manier kan je met iemand, die gespecialiseerd is in problemen bij seks, zoeken naar een oplossing. Vraag wel even na bij je zorgverzekeraar of dit voor jou vergoed wordt!
Het is belangrijk om snel aan de bel te trekken wanneer er problemen zijn. Wanneer je dit wel doet kan het zijn dat het niet meer over gaat. Ook zijn er soms wachtlijsten. De stap voor professionele hulp is best moeilijk, maar zij krijgen er dagelijks mee te maken. Het is niet gek! Vooral omdat ze verder van je af staan kan het heel fijn zijn een andere kijk op de situatie te krijgen.
Mijn ervaring
Vooral in de periode dat ik in een rolstoel zat had ik veel pijn. Kleine aanrakingen waren dan al gevoelig. Toch hebben we tot nu toe steeds manieren gevonden, waardoor we toch konden vrijen.
Als favoriete oplossing geldt toch wel: probeer andere standjes. Wie weet wat voor fijns je nog ontdekt. 😉 Daarnaast vind ik het erg belangrijk om open te zijn naar mijn vriend. Op die manier weet hij ook wat wel of niet gaat en kan hij er rekening mee houden. Heb ik veel pijn of zie ik het even een keer niet zitten, dan geef ik dit aan.
Kun jij open praten over seks met je partner?
Vind je dat moeilijk?
Comment
Mooi dat je schrijft dat intimiteit niet hoeft te stoppen als je ziek wordt. Nou is intimiteit meer dan seks, maar er zijn inderdaad veel manieren om toch ook lichamelijk te genieten van elkaar. Als je echt ‘for better or for worse’ gaat is er ook in de slechte periodes genoeg te beleven samen.