dit jaar geleerd
Het einde van december komt steeds dichterbij. Er is veel gebeurd, zowel positief als negatief, waar ik lessen van geleerd heb. Ik vond het een mooi moment om erop terug te kijken. 

Alles wat er op je pas komt, gebeurt met een reden. Of het nou een positieve of negatieve gebeurtenis is, je kunt er vaak iets van leren. Meestal sta je er niet zo bij stil, maar soms is het goed om wel eens terug te kijken naar wat het jaar je opgeleverd heeft.

Assertiever 

In 2017 ben ik zeker assertiever geworden. Het is makkelijker geworden om mijn grenzen aan te geven, omdat ik het vaker geoefend heb. Helaas leverde het niet altijd het gewenste effect op. Dit komt waarschijnlijk omdat anderen mij kennen als een makkelijk persoon die het vaak ‘wel goed’ vindt. Toch zie ik steeds meer in dat ik niet het niet alleen anderen naar de zin moet maken, maar ook mag kijken naar wat ik graag wil. Grenzen aangeven en gaan staan voor wat je wilt brengt je dichterbij je doelen en dromen waarmaken. Daarnaast kan het ook een fijne boost voor jezelf vertrouwen zijn, omdat je gaat wat jij wilt! Uiteraard hoeft dit niet ten koste te gaan van de ander. Dat is zoeken naar een middenweg.

Erop afgaan 

Er zijn een aantal dingen die ik heel eng vind, maar wel graag zou willen. Daarom probeer ik wat meer erop af te gaan. Bijvoorbeeld door weer brieven te gaan versturen voor vrijwilligerswerk, te bedenken waar ik meer bedrijven kan vinden waar ze vrijwilligers zoeken en contacten zoeken om een cursus te kunnen volgen en wat daarin mogelijkheden zijn qua kosten. Wat ik ook heel graag zou willen is mijn blog inschrijven bij de KvK, hiervoor moet ik eerst kijken wat het UWV hier over zegt. Het zou natuurlijk niet handig zijn als ik mijn uitkering kwijtraak. Hopelijk ontwikkel ik op dit vlak verder komend jaar.

Doorzetten 

Ik had in november besloten Blogmas te doen. Dit vereist wel echt doorzettingsvermogen. Het is best lastig om elke dag nieuwe content te leveren en het op tijd online te hebben. Ik vind bloggen echt erg leuk en het geeft me energie, maar dit vond ik toch wel een uitdaging. Gelukkig heb ik bijna elke dag inderdaad iets geplaatst tot dusver. Wat dat betreft ben ik heel trots op mezelf. Toch ben ik ook wel weer blij als ik in januari terug kan naar mijn oude blogschema. Sowieso heb ik ook na de eerste tegenslag op een sollicitatie niet gelijk opgegeven. Ik gaf mezelf de tijd om ervan te balen om vervolgens verder te zoeken.

Dit waren mijn belangrijkste lessen in 2017.
Wat heeft het jaar jou geleerd?

2 gedachten over “December | Een terugblik op 2017 | Wat heb ik dit jaar geleerd?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *