De muggen zoemen je om de oren, het blijft ’s nachts warm door de hoge temperaturen overdag en toch gaat je wekker op hetzelfde tijdstip. Super irritant natuurlijk, want echt uitgerust wakker worden doe je dan niet.
Maar ook zonder deze factoren kan het zijn dat je minder goed slaapt, bijvoorbeeld doordat je piekert of omdat je niet genoeg energie kwijt kon gedurende de dag. Als volwassenen hebben we zo’n 7 tot 9 uur slaap nodig. In deze blog geef ik je tips hoe je toch lekker slaapt en uitgerust wakker wordt.
Waarom goed slapen belangrijk is
Goed slapen zorgt ervoor dat je een frissere uitstraling hebt, maar ook verbetert het je gezondheid. Door goed te slapen heb je vaak een beter humeur en zit je lekkerder in je vel. Echter is slapen niet alleen de oplossing hiervoor. Denk aan gezond eten, genoeg water drinken en bewegen.
In je lichaam vinden verschillende processen plaats tijdens de belangrijkste fase in je slaap, de diepe slaap. Je organen herstellen, bijvoorbeeld je spieren van spierpijn. Ook verwerk je allen indrukken en informatie van die dag.
Slaap je te weinig? Dan herstel je dus ook onvoldoende. Dit kan zorgen voor prikkelbaarheid, somberheid of het ontbreken van de zin om dingen te doen. Het probleemoplossend vermogen neemt af, maar ook de mogelijkheid om dingen te onthouden. Er wordt meer honger- stimulerend hormoon aangemaakt, waardoor je meer trek krijgt. Hierdoor verhoogt de kans weer op overgewicht.
Zo slaap je altijd beter
Door elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan, wennen je hersenen aan dit ritme. Op die manier voel je vanzelf ook wanneer het tijd is om het lichtje uit te doen. Wat hierbij kan helpen is om een vast avondritueel te hebben, die je zo’n twee uur voor het slapen gaan begint. Hoe verleidelijk het ook is, het is beter om eveneens dagelijks op dezelfde tijd wakker te worden. Op de manier gooi je je ritme niet in de war in het weekend.
Maar wat nou als je hoofd nog druk is? Je kunt overwegen om te gaan mediteren. Of in je avondritueel toe te voegen dat je nog even een stukje gaat lopen. Het is echter beter om niet te fanatiek te gaan sporten. Vrijen kan daarentegen weer wel.
Schrijf op wat er in je hoofd omgaat. Op die manier kun je het makkelijker loslaten. Helpt dit niet, praat over je zorgen met iemand in je omgeving. En neem nog een lekkere douche en thee (zonder theïne). Krijg je trek? Neem dan iets lichts. Je spijsvertering hoeft dan niet hard te werken.
Wat mij persoonlijk ook helpt is mijn slaapkamer alleen te gebruiken om te slapen. Bloggen, tv kijken of andere dingen doe ik echt in andere vertrekken. Zo kom je niet in de verleiding hiermee bezig te zijn, in plaats van te slapen. Daarnaast is een goed matras, kussen en dekbed heel belangrijk om lekker te kunnen slapen. Soms kost dit wat meer, maar het zorgt er wel voor dat je goed slaapt.
En dit helpt op warme dagen..
Het is altijd belangrijk om een beetje te ventileren, maar op warme dagen natuurlijk des te meer. Een ventilator kan echter een storend hulpmiddel zijn in je slaapkamer. Zeker als je hem per ongeluk op jezelf richt. Vaak word je dan stijf en koud wakker. Door overdag ramen en gordijnen dicht te houden, houd je de meeste warmte buiten.
Zelf haal ik de deken uit de hoes en slaap alleen onder de hoes. Op die manier heb je toch iets over je heen, maar is het niet snel te warm. Naakt slapen is natuurlijk ook een optie. 😉 Zo kan ook een voetenbadje helpen om wat af te koelen. Te warme, maar ook te koude, voeten kunnen ervoor zorgen dat dit niet zo makkelijk gaat.
Door overdag genoeg te drinken word je niet wakker van de dorst en droog je niet uit van het zweten. Thee bevordert het zweten, waardoor je afkoelt en is goed tegen de dorst. Wanneer het warm is, is het beter een lauwwarme douche te nemen. Dit koelt het best af.
Wat helpt jou om (bij warme dagen) goed te slapen en uitgerust wakker te worden?
Hoe laat sta jij op en ga je slapen?
2 Comments
[…] in sneakt, kun je toch niet. Het is dan fijn als je ’s morgens niet helemaal lek geprikt wakker wordt. 😉 En wat dat betreft heeft het goed z’n werk gedaan. Op mijn benen had ik geen nieuwe beten, […]
[…] werking hebben. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de volwassenen in Nederland niet genoeg slaapt. Dit kan negatieve gevolgen […]