bron: zorgenz.nl
Als een homo vertelt dat hij homoseksueel is, komt hij ‘uit de kast’ (ook wel coming out genoemd). Recent stelde iemand mij de vraag “Waarom zouden ze uit de kast moeten komen, een hetero maakt toch ook niet bekend dat hij hetero is?”

Als homo zijnde vind ik dit een geweldige vraag, omdat ik het eens ben met de stelling. Wanneer we echt tolerant (willen) zijn, is het niet nodig voor een homo om hiervoor uit te moeten komen. Echter is dit wel vaak nodig, omdat zij zich bewust zijn van hun anders-zijn en zich hierdoor ‘verplicht’ voelen er voor uit te moeten komen en het uit te moeten spreken.

Met enige regelmaat krijg ik te horen dat ik “niet op een homo lijk”, als een soort vreemd compliment. Meestal reageer ik er luchtig over, maar eigenlijk denk ik op zo’n moment: waarom zou je aannemen dat een homo een bepaald soort uiterlijk heeft? Niet doen; niet vanuit gaan. Ik ben wie ik ben en dus uniek. Soms lijken we geneigd vanuit goede bedoelingen en ‘ruimdenkendheid’ bepaalde uitspraken te doen zoals hierboven. Vaak slaat dit de plank echter volledig mis.

Ik pleit daarom voor zo min mogelijk invullen voor anderen: NIVEA, Niet Invullen Voor Een Ander. Hoe goed bedoeld het soms ook kan zijn, wees je ervan goed bedoeld het soms ook kan zijn, wees je ervan bewust dat bepaalde opmerkingen betuttelend kunnen overkomen en iemand het gevoel kunnen geven zich te moeten verantwoorden. Nu ben ík de ergste niet en zal ik er luchtig op reageren (“het zal goed bedoeld zijn”), maar niet elk persoon is er van gediend.

 

Bron: vlor.be
Ik sluit dit pleidooi daarom graag af met een vraag: uit welke kast kom jij?

Ga dit eens na voor jezelf en stel jezelf hierbij de vraag waar jij vandaan komt, wat je rugzakje is en waarom je valt op de mensen waarop je valt. Waarom je houdt van je vriend of vriendin. Waarom je de voorkeuren hebt die je hebt. Wellicht wordt het je dan duidelijk dat je unieker bent dan je denkt en meer nog: dat het er eigenlijk niet zo toe doet. De (seksuele) voorkeuren die je hebt, mogen er zijn. Laat ze vanzelfsprekend zijn voor jezelf. Het gaat verder, eigenlijk, niemand wat aan. We hoeven ons niet te verantwoorden. Homo, hetero, bi, en alles er tussenin en omheen. Wees jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *