Valentijnsdag
Valentijnsdag is een oud ‘feest’ dat steeds commerciëler is geworden. In 496 werd deze dag uitgeroepen door de paus als tot de dag van de heilige Valentijn. Tegenwoordig wordt deze dag vaak gevierd door te laten zien hoeveel je van je vriend houdt. Vaak met cadeautjes, een etentje of op een andere romantische manier. Maar waar komt het gebruik eigenlijk vandaan? Ik ging op zoek en vertel je hoe ik Valentijnsdag vier.

Geschiedenis

Op 14 februari is het niet alleen Valentijnsdag, maar ook de feestdag voor twee Christelijke martelaren met de naam Valentinus. Echter heeft hun leven niets te maken met de huidige valentijn. In de 18e eeuw is geopperd het Romeins vruchtbaarheidsfeest te vervangen voor Valentijnsdag. Dit feest werd een dag later gevierd ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk, en Pan, de god van de natuur. Ongehuwde mannen mochten op die dag een briefje met de naam van een ongehuwde vrouw trekken, op die manier kwamen zij dan samen.

Legende

Volgens de Legenda aurea werd Sint-Valentijn om zijn geloof vervolgd en ondervraagd door keizer Claudius II . Claudius mocht Valentijn wel en probeerde hem onder doodsbedreigingen over te halen tot het heidense geloof van de Romeinen. Valentijn wilde dit niet en deed zelfs een poging om keizer Claudius te bekeren tot het christendom. Vlak voor zijn executie zou hij een wonder verricht hebben, door de blinde dochter van zijn cipier te helen.

Dit verhaal heeft natuurlijk niets te maken met romantische liefde. Er is in moderne tijden een portret van Valentijn gemaakt, dat hem weergeeft als priester die weigerde een wet van de keizer te accepteren die het jonge mannen verbood te trouwen, uit te voeren. De keizer zou dit gedaan hebben om zijn leger te verbeteren, in de veronderstelling dat getrouwde mannen slechtere soldaten waren. De priester Valentijn voerde echter in het geheim de trouwplechtigheden uit. Hiervoor is hij gearresteerd.

Commercie

In Amerika is het begonnen om op deze dag anoniem de liefde te verklaren aan degene die je leuk vindt. In Nederland en België is het pas sinds een commerciële aangelegenheid, waar heel veel winkels veel omzet uit weten te halen. Voornamelijk cadeau-, lingerie- en bloemenwinkels draaien rond deze dag goede omzetten.

Mijn Valentijnsdag

Omdat Jurjen en ik op 5 februari zijn samengekomen, vieren we dit meestal op Valentijnsdag. Twee keer zo kort achter elkaar uit eten of iets feestelijks doen vinden we wat veel. Dit jaar gaan we uit eten bij de wok, regel ik een lekkere lunch en verder maken we het thuis gewoon gezellig. Het is natuurlijk niet zo handig als je al helemaal vol zit voordat je bij de wok aan komt.

Daarnaast vind ik het leuk om anderen, zoals mijn familie of vrienden, ook te laten weten hoe blij ik met ze ben. Daarom heb ik dit jaar een aantal kaartjes gekocht en verstuurd middels de Post NL actie. Door een lippenstift kus op de plaats van de postzegel te zetten, kon je op 13 februari tot 17:00 uur gratis je post versturen. Op die manier geef ik hen een klein beetje extra aandacht, omdat ze belangrijk voor me zijn. Ook Melissa, van Melissaschrijft.nl, heeft samen met Ellen van The girl next door  een actie georganiseerd om elkaar een kaartje te sturen. Hier deed ik ook aan mee, omdat echte post gewoon veel toffer is! 

Q: Vier jij Valentijnsdag? Zo ja, wat ga jij doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *