Net als half Nederland, heb ook ik de moestuintjes van Albert Heijn gespaard. Al bij de eerste bezorging zaten er maar liefst 5 verschillende soorten. Een super goed begin dus, want het was een kortdurende actie en er waren 15 soorten!
In 2019 kwam ik in aanraking met moestuinen. Toen vond ik het nog een beetje suf. Maar ondanks dat ik vaak zie dat de AH moestuintjes uitgedroogd en dood eindigen, besloot ik ze een kans te geven. Wordt het niets, dan is het jammer. Doet het wel iets, dan is het leuk. En zo begon mijn avontuur.
De AH moestuintjes sparen
Dit jaar kwamen de moestuintjes in duo’s. Hiervoor is gekozen om meer biodiversiteit in je moestuin te brengen. Bovendien helpen en ondersteunen de duo’s elkaar, zodat ze groot en sterk kunnen groeien. Bijvoorbeeld door bestuiving of het aantrekken van insecten voor natuurlijke bestrijding.
Toen ik ze binnen kreeg ging ik eerst maar eens kijken wat ik hier mee kon. Het waren kartonnen bakjes, waar zaadjes en een blokje grond in zaten. Waar ik al enthousiast van werd, is dat je aan het karton kan zien wanneer je plantje weer water nodig heeft. Ideaal voor iemand als ik, want ik geef eerder te weinig dan teveel water en dan gebeurt er natuurlijk weinig. Ik besloot het eens te proberen.
Uiteindelijk was de actie te kort om alle moestuintjes te verzamelen, maar met de hulp van familie en vrienden ben ik toch een heel eind gekomen. Ik heb er maar 2 niet gehad.
AH moestuintjes zaaien
Elke keer dat ik nieuwe moestuintjes binnen kreeg ging ik ze gelijk zaaien. Op die manier zou er ook sneller resultaat zichtbaar zijn. En geloof me: dat gebeurde! Al binnen 4 dagen kwamen de eerste groene puntjes en blaadjes al tevoorschijn. Hier was ik echt verbaasd over. En ik vond het zo leuk om de groei in de gaten te houden, dat ik bijna elke minuut wel had willen kijken, haha.
Al snel merkte ik dat de plantjes te weinig ruimte hadden om echt groot te worden. Tijd dus om over te potten. Dit maakte het hele avontuur nog leuker! Hierbij begon ik met grotere potjes, maar al snel zag mijn vriend hoeveel plezier ik er in had, dus kwam hij met kasjes aanzetten.
“Ik hoef er eerst maar 1”, zei ik nog.
Mede omdat ik er niet teveel druk op wilde leggen en er plezier in wilde houden. Maar al snel werden het er drie, die mooi op een rijtje konden staan.
Gebruik maken van een kas
Een kas is een plek waar je en veel massa kunt creëren, dus een grotere hoeveelheid grond voor de groei van wortels. De kap is geheel licht doorlatend, waardoor je met zonlicht zorgt voor natuurlijke warmte. Door de grond goed vochtig te houden, bijvoorbeeld met een plantenspuit, houd je het kasklimaat op peil. Dit zijn perfecte omstandigheden voor je zaadjes en plantjes om te groeien.
Daarom besloot ik de plantjes, die nu nog in de originele bakjes zaten, gelijk over te potten in de losse grond in de kasjes. Steeds ze in een groter bakje stoppen is namelijk ook niet heel bevorderlijk voor de groei. Daardoor krijgen ze steeds even een klap. Dus zette ik meerdere soorten plantjes bij elkaar in de grond. Omdat ik begon met weinig hoop, maar het toch ging groeien, ging ik me nu ook meer verheugen op de eerste oogst en bloemetjes.
Verplaatsen naar het balkon
Al snel stonden de plantjes tegen het deksel van de kas aan. Eigenlijk hadden ze dus alweer meer ruimte nodig. Op dat moment dacht ik wel even ze zijn nu al zo groot, waar gaat dit heen? Want ik heb geen tuin, enkel een balkon.
En toen bedacht ik een oplossing: bakken over de rand aan het balkon. Voor de zonnebloemen en Cosmea had ik immers al een mooie grote pot gekregen voor op de grond. Maar daarmee is de beschikbare ruimte, als je er nog wilt zitten, ook weg.
Mede omdat ik er een tafeltje heb staan met twee grote bloembakken. In de ene zitten sinds vorig jaar aardbeienplantjes, in de ander had ik grond en bloemzaadjes gestrooid. Omdat die laatste nogal droog stond zei mijn vriend “Ja, maar dat is zaadopslag!” En dat liet ik me geen twee keer vertellen… De 1,5 liter flessen water waren niet aan te slepen! Toen kwamen er toch groene puntjes en blaadjes omhoog en moest hij toch wel even gas terugnemen in zijn uitspraken.
Naar het balkon en de moestuin
Ik opende mijn kasjes om plantjes uit te kiezen voor in de bakken. Daarbij zag ik dat de komkommer en courgette plant als bloemetjes begonnen te krijgen en enorm groot waren geworden. Shocking! Dit had ik echt niet verwacht! Uiteindelijk plaatste ik er andijvie, sla en wortel.
Ook oogstte ik al een radijs, maar deze verschrompelde snel. Daarom besloot ik hem nog even terug te stoppen in de grond. En dat werkte. Hij trok bij en groeide nog wat verder. Mijn vriend zei al dat dit normaal niet werkt, maar daar had ik geen boodschap aan. Wellicht was het gewoon beginnersgeluk?! 😉
Omdat sommige planten zoals komkommer, courgette en pompoen veel ruimte nodig hebben, zijn deze naar de moestuin van mijn vriend gegaan. Zo hebben ze en de ruimte en krijgen ze gewoon elke dag water. Ik was écht verbaasd wat er allemaal uit één zo’n klein zaadje kan groeien.
Verbazing
Die verbazing was er niet alleen bij mij. Zo dacht mijn bovenbuur dat de plantjes echt wel dood waren, die in de balkonbak zaten. En ik moet eerlijk toegeven dat ze er op de dag van overplanting ook wel zieltogend bij hingen. Bovendien was het super warm. Als dat maar goed gaat dacht ik nog. Dat ging het! Want nu wordt de kern steeds steviger en staan ze weer mooi rechtop.
Ook mijn onderbuurman was verbaasd. Vooral toen ik vertelde dat mijn zonnebloemen inmiddels even hoog stonden als de balkonrand. “Goed bezig, joh!” En dat maakte me stiekem best wel trots en blij. Want ja, ze doen het ook heel goed!
Conclusie
Bij mij zijn de AH moestuintjes nu een groot succes! En dat maakt me onwijs enthousiast. Ik kijk er al naar uit om mijn eigen groenten te eten. In deel twee neem ik je later mee in de groei en het oogsten op de moestuin en op het balkon.
Heb jij een moestuin? Wat verbouw je?
En hoe ben je begonnen: met zaadjes of plantjes?
2 Comments
Super leuk dat je er een blog aan gewijd hebt! Van mijn moestuin leven alleen de aardbeien nog. Die doen het heel goed gelukkig ☺️
Oh gelukkig 😀 Ik ben er zoveel mee bezig dat ik dacht “hier moet een blog over” haha