kasteeltuinen Arcen

In onze vakantie bezochten wij de kasteel tuinen in Arcen. Mocht je een keer in Limburg zijn, voornamelijk als je makkelijk in Arcen kan komen, is dit zeker een aanrader. In deze blog neem ik je er mee naar toe en deel ik wat extra informatie. 

Geschiedenis park en tuinen
In 1931 vertrok de laatste bewoner van het kasteel, professor Deusser. Dit zorgde voor veel leegstand. Door stichting het Limburgse landschap is het kasteel en de omgeving er omheen gerestaureerd, waardoor er vanaf 1988 mogelijkheid was tot het bezoeken van de tuinen en het kasteel. De opening werd verzorgd door prins Bernhard. 

Overige bewoners

  • Romeinen
  • Rond 1300 vestigde Elisabeth van Straelen zich in het vorige kasteel.
  • Rond 1653 in het 3e kasteel woonden Marcelis van Gelder en zijn vrouw Johanna Maria van Lützenrode.

Je vindt op het terrein naast heel veel tuinen ook dieren, zoals flamingo’s en geiten.

Tuinen
Wanneer je begint aan de route, kom je al vrij snel aan in de rozentuin. Hier bevindt zich een uitkijkpost, waarbij je het uitzicht van bovenstaande foto krijgt. Een prachtige tuin waar ik echt verliefd op werd. Ik ben dol op rozen, dus dit was ook echt mijn favoriet. Natuurlijk zijn er nog vele andere tuinen te vinden, zo’n tien tuinen in totaal, met een flinke oppervlakte. 

Maar dat niet alleen, er zijn tevens dieren te vinden. Wij kwamen onder andere geiten, flamingo’s en ooievaars tegen. Er is een vlinderslinger aangelegd met planten die vlinders aantrekken en er zijn duiven en kippen.

Horeca
Uiteraard is een dagje niet compleet zonder een bezoek te brengen aan een van de vier horeca gelegenheden. Hier wordt zoveel mogelijk met streekproducten gewerkt. Het bier komt bijvoorbeeld uit Limburg, evenals de appels voor de appelsap. Elke horecagelegenheid heeft een prachtig uitzicht. 

De horeca past prima in de stijl van de tuinen. Het is zijn gewone panden. Dit vond ik alleen bij de ridder tenten vreemd. Dit paste m.i. niet helemaal, maar deze worden dan ook voor diverse speciale gelegenheden gebruikt, bijvoorbeeld op het toernooiveld zijn roofvogel demonstraties te zien. Zelf aten wij in het berg paviljoen, omgeven door een speeltuintje en met uitzicht op de midgetgolf. Want ook dat is hier mogelijk.  

Gelijk bij de ingang vind je het Koetshuys een zelfbedieningsrestaurant met uitzicht op het kasteel. In het Koetshuys stonden vroeger de koetsen en later de landbouwwerktuigen van de kasteelheren, maar professor Deusser maakte er een atelier van. Als laatste heb je nog Casa Verde hier worden vaak optredens gegeven. Je hebt uitzicht op de centrale vijver of boulevard. ’s Avonds zijn er vaak feesten in de kas. 


Voor een euro kun je een kaart kopen met een plattegrond. Een aanrader!

Praktische informatie 
Tot slot geef ik nog wat praktische informatie.

De toegang tot de tuinen is helaas niet gratis. Per volwassene betaal je €15 en voor kinderen vanaf 4 jaar is dit de helft (€7,50).  Het is mogelijk online tickets te kopen, deze zijn €0,50 goedkoper. Voor €1 kun je een kaart erbij krijgen van de tuinen. Dit hadden wij niet gedaan, maar was wel erg praktisch geweest. 

Je hebt ruime keuze in bezoektijden: van zaterdag 1 april t/m vrijdag 13 oktober en maandag 30 oktober t/m zondag 5 november 2017 is de tuin iedere dag geopend van 10:00 uur tot en met 18:00 uur.
 

De locatie is Lingsforterweg 26 in Arcen. Op de kaart zie je een wat er in de buurt ligt. Wij zijn, met de fiets,  zelf via de veerdienst bij Lottum de Maas overgestoken, maar je kunt ook een andere route nemen als je met de auto gaat.

 

Mijn mening
Als laatste hebben wij nog even het kasteel bezocht. Persoonlijk vond ik dit niet zo interessant, maar ik ben over het algemeen al niet zo’n fan van musea en dergelijke. Daarnaast was de inrichting natuurlijk van ver voor onze tijd. Wat ik wel bijzonder vind is dat er zoveel nog te herleiden valt vanaf het begin van het bestaan. De tuinen vond ik het mooiste en leukste om te bekijken. Wel viel me op dat het voor minder valide mensen eigenlijk geen toegankelijke attractie is, omdat je veelal stukjes moet klimmen. Toch zijn er speciale paden voor mensen met rolstoelen en buggy’s. Echter denk ik wel dat je dan minder te zien krijgt. Al met al vond ik het een geslaagde dag uit! 

Heb jij wel eens kasteel tuinen bezocht? Zo ja, waar en wat vond je het mooist? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *