In de afgelopen jaren is duurzaamheid vaker voorbij gekomen op mijn blog. Niet altijd even frequent, maar toch vind ik het belangrijk hier aandacht aan te besteden. Niet alleen in kledingkeuze, maar ook in de keuze wat betreft verzorgingsproducten.
Sinds kort heb ik een shampoobar. Dit concept heb ik vaker voorbij zien komen, maar nooit zelf geprobeerd. Eigenlijk is het een shampoo blok, zonder het gebruik van plastic flessen. Ik deel mijn ervaring.
Over Shampoo Bars
Een kleine groep heeft het merk Shampoo Bars opgericht, om op die manier de wereld wat mooier te maken. De wereld verbeteren begint immers bij jezelf en daarom ontstond deze webshop. Op deze manier wordt hopelijk het gebruik van plastic shampoo flessen minder.
Voor elk haartype is er een geschikte shampoobar. Daarnaast proberen ze de prijs zo laag mogelijk te houden, zodat het voor iedereen toegankelijk is. Eén Shampoo Bar is ongeveer hetzelfde als 3 plastic flessen en gaat 80 wasbeurten mee. Omgerekend zijn ze goedkoper dan de meeste shampoos.
“Shampoo Bars, beter voor het milieu, goed voor je haar!”
Verpakking
De verpakking waarin de Shampoo Bars verstuurd worden zijn volledig biologisch afbreekbaar. De zakjes zijn recyclebaar. Er wordt tijdens de duurzame productie veel hergebruikt.
Het papierenzakje bestaat uit naaldhout. Een zuivere samenstelling, waardoor je het na gebruik weer kunt recyclen. De opvulchips die in de doos zitten, zijn van lucht, water en plantaardig zetmeel gemaakt. Binnen korte tijd worden deze biologisch afgebroken en het is onschadelijk voor het milieu. Je kunt ze hergebruiken, weggooien of composteren. Ze zijn volledig oplosbaar in water. De kartonnen doos is ook recyclebaar.
Plastic afval
Per persoon gebruiken we, een schokkende hoeveelheid, van zo’n 165 kilo aan plastic verpakkingen per jaar. Dat moet echt anders, want de helft wordt na één keer gebruik weggegooid. Uiteindelijk komt een groot deel terecht in de oceaan. Iets wat zorgt voor onveilige situaties voor vogels, zeedieren en vissen. Zij krijgen het binnen tijdens het eten en zullen eraan sterven. Als dit zo doorgaat, bestaat de oceaan rond 2050 voor het grootste deel uit plastic, in plaats van vis.
Jaarlijks wordt er 311 miljoen ton aan nieuw plastic gemaakt. Absurd! Zoveel verpakkingen zouden vervangen kunnen worden door recyclebaar materiaal. Daarnaast stijgt de productie jaarlijks nog eens met 8%. Het grootste deel, maar liefst 91%, van het plastic wordt niet recyclet en voor het afgebroken is zijn we 400 jaar verder. Ontzettend slecht voor het milieu dus!
Gebruik
Maar hoe gebruik je zo’n shampoobar nou eigenlijk? Ten eerste zorg je dat je handen en haar nat zijn. Je wrijft de bar door je haar of tussen je handen, waardoor het gaat schuimen. Dan masseer je het door je haren en spoelt het als een gewone shampoo uit.
Het is belangrijk de bar op een droge plek te bewaren.
Ervaring
Ik moest de eerste keer erg wennen aan het gebruik van de shampoo bar. Het duurde namelijk even voordat hij daadwerkelijk ging schuimen. De lavendel geur kwam wel heel duidelijk naar voren. Deze rook je echter niet tot nauwelijks meer na het uitspoelen.
Ik heb vrij snel vet haar en deze bar zou daar tegen moeten helpen. Echter had ik het idee dat ik het toch al snel weer moest wassen. Wellicht moet mijn haar nog even wennen aan het product? Daarom blijf ik het de komende tijd gewoon gebruiken.
Wat ik een belangrijk punt vind is dat het goed is voor het milieu, er geen plastic wordt gebruikt én het is diervriendelijk. Daarom is deze bar ook geschikt voor Vegans. Voor een bar betaal je ongeveer €7,95. Aangezien het zolang meegaat, vind ik het dit bedrag zeker waard.
Gebruik jij een shampoobar?
Waarom wel of niet en welke heb je?
Comment
[…] een half jaar voegde ik een shampoo bar toe aan mijn duurzame leefstijl. Daar was ik zo enthousiast over, dat ik daarna op zoek ging naar […]