Vorige week vond de 2e Week zonder vlees plaats. Dit is een initiatief om ons bewust te maken. Vlees eten heeft namelijk niet alleen gevolgen voor onszelf, maar ook voor ons milieu.
Isabel van De hippe vegetariër is initiatiefnemer van de Week zonder vlees. Op deze manier wil ze laten zien dat je maaltijd zonder vlees niet saai of moeilijk is. Dit doet ze met steun van diverse partners zoals Aldi en Mora. Ik probeer hier sinds kort ook op te letten.
Mijn ervaring met minder vlees eten
Ik ben een mega groot vlees liefhebber en vind het ook echt een belangrijk onderdeel van de maaltijd. Ook wanneer ik uit eten ga kies ik voor een dergelijk gerecht. Toch is het heel makkelijk om er af en toe wat minder te eten.
Het is even wennen, omdat het zo ‘gewoon’ is geworden om te maken. Daarnaast gaat het denk ik makkelijker wanneer ik alleen eet. Toch wil ik me de komende tijd meer gaan verdiepen in het gebruik van vleesvervangers of gerechten zonder vlees en dingen uit proberen met Jurjen erbij.
Wat bespaar je als je een week geen vlees eet?
Wanneer je als volwassene een week meedoet, bespaar je niet alleen geld maar ook:
130 liter water dat men anders gebruikt voor irrigatie voor het produceren van veevoer, veehouderij en productie van je dagelijkse portie vlees.
76 kilometer autorijden met een gemiddelde auto. Dit moet je zien als 13,3 kg aan broeikasgassen! Dit wordt normaal gebruikt voor de productie van veevoer, verpakken en productie.
770 gram dierenvlees. Per persoon gebruik je ongeveer 110 gram per dag! Dit verdeeld over 48% bewerkt-, 17% kippen-, 14% rund- en 13% varkensvlees.
Alleen al wanneer je het volhoudt om een dag per week, een jaar lang, bespaar je enorm veel. Zeker de moeite waard dus om dit te proberen.
Resultaat De week zonder vlees 2019
Dit jaar deden er maar liefst 57.600 mensen mee. Dit waren er vorig jaar 32.000. Een flinke stijging dus! Bijna de helft van de deelnemers in 2018 gaf aan na een half jaar het nog steeds minder te eten.
Nadelige en positieve gevolgen op je gezondheid
Nadelig effecten
Rood en bewerkt vlees worden vaak genoemd in combinatie met diabetes type 2, kanker en beroertes. Dat zijn heel heftige gezondheidsrisico’s. Daarom adviseert het Voedingscentrum te matigen met de inname.
Je hebt een verhoogd risico op beroertes als je 100 tot 120 gram rood vlees eet. Dit is natuurlijk best veel en het risico verhoogt met 10%! Dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Voor diabetes verhoogt het risico met 15% en voor darmkanker is dit 17%.
Rood vlees bevat heemijzer, dit is verantwoordelijk voor het vervoer van zuurstof in bloed. Heemijzer kan ook nitrosaminen aanmaken, dit is een mogelijk kanker verwekkende stof. Echter is het ontwikkelen van kanker natuurlijk van veel meer factoren afhankelijk.
Voordelige effecten
Naast nadelige effecten, zijn er ook voordelige effecten. Zo is vlees rijk aan vitaminen als vitamine A, B1, B2, B6 en B12. Daarnaast verkrijgen we er ook mineralen uit, namelijk: zink, ijzer, seleen en fosfor.
Tevens zit er eiwit en vet in, maar geen koolhydraten. Hoe minder eiwit er in het product zit, des te meer vet en andersom. En de hoeveelheid voedingsstoffen hangt af van welke soorten en hoeveelheid van het vlees.
Hoeveel vlees eet jij?
Ben jij je bewust van de gevolgen hiervan?
Leave A Reply