Communicatie is heel belangrijk! Niet alleen bij samenwerkingen op het werk, maar ook tussen vrienden, familie en in je liefdesrelatie. Toch is het niet altijd makkelijk, bijvoorbeeld omdat je het vanuit huis niet hebt meegekregen.
Emotionele eenzaamheid is een veelvoorkomend probleem. Zeker wanneer er langere tijd druk op een relatie staat is communicatie van groot belang, omdat het anders schade toe kan brengen.
Deel alles!
Door alles wat je voelt en denkt te delen, weet de ander wat er in je om gaat. Diegene kan dit niet ‘ruiken’, dus het is echt belangrijk dat je dit uit jezelf deelt. Door alles te delen ben je transparant en kunnen er geen misverstanden ontstaan. De ander stimuleren dit ook te doen helpt om elkaar beter begrijpen.
Door niet open te communiceren, en dus jezelf kwetsbaar op te stellen, kun je geen diepe verbinding aangaan. Je verbergt immers altijd een stuk van jezelf. Het zorgt voor emotionele eenzaamheid, onbegrip en je erkent je eigen emoties niet. Het is belangrijk in elkaar te blijven investeren. Bewust momenten van contact in te plannen.
Geef je grenzen aan
Soms is het nodig je grenzen aan te geven. Bijvoorbeeld omdat iemand je kwetst, iets doet wat je heel naar vindt of omdat je even geen ruimte hebt. Wanneer je dit aangeeft zorg je niet alleen goed voor jezelf, maar voorkom je ook vervelende situaties. Door in contact te staan met je gevoel en dichtbij jezelf te blijven, wordt het makkelijker je grenzen aan te voelen en aan te geven.
Ikzelf heb heel lang over mezelf heen laten lopen, mezelf aangepast om het anderen naar de zin te maken. Zorg dat je voor jezelf duidelijk hebt wat je wel of niet fijn vindt. Dat mensen in het verleden over je grenzen gingen, betekent niet dat je nu niet kan voorkomen. Jij bent verantwoordelijk voor het bewaken van jouw grenzen, omdat alleen jij weet wat die grenzen zijn. Geef je grenzen zo snel en duidelijk mogelijk aan en blijft hier consequent in.
Luister naar elkaar
De ander is niet belangrijker dan jij. Zorg voor een gelijkwaardig gesprek, waarin je allebei evenveel ruimte hebt. Door de ander in de rede te vallen heb je kans dat er een nieuwe discussie ontstaat. Naar elkaar blijven luisteren is heel belangrijk om gezien te worden.
Je kan ook afspraken maken over de consequenties wanneer iemand zich niet aan de afspraken houdt. Altijd je zin krijgen is onmogelijk en dus zul je compromissen moeten sluiten. Door te herhalen wat je denkt gehoord te hebben weet je zeker dat je elkaar begrijpt. Communicatie en echt luisteren zorgt ervoor dat de ander zich gezien voelt.
Ik – boodschap
Rustig blijven en ik – boodschappen geven, voorkomt dat je verwijtend en kwetsend overkomt. Geef aan wat je graaf wilt of wenst, maar zonder ‘opdrachten’ te geven. Door dit te doen geef je de ander de kans je wensen te vervullen. Wanneer je je gevoel deelt, deel je iets wat van binnen gebeurt. Dat maakt het ook zo eng. Door concreet en specifiek te zijn
Benoem je gevoel of belemmering, het gedrag van de ander dat je niet zint en de reden waarom. Maar begin altijd met ik. Je kan ook een oplossing bieden. (“Ik zou het fijn vinden als…”). Formuleer dit niet te open, zodat het antwoord direct nee kan zijn. Met deze boodschap verwijt je niet.
Mijn ervaring met open communicatie
Ik heb zelf heel veel moeite gehad om over gevoelens te praten, maar ook om ze te tonen. Ik sloeg dan dicht en hield het voor mezelf. Op die manier loopt het nare gevoel alleen maar op en het voelt eenzaam. Door het wel te delen, kan het opluchten en ruimte geven voor een andere kijk op de situatie. Als je er midden in zit is het altijd lastiger dan wanneer je buitenstaander bent.
Wanneer iemand vragen stelt en mij stimuleert lukt het veel beter om wel te delen. Daarnaast heb ik de laatste maanden de positieve effecten gemerkt als ik wel deel. Ik ben opener geworden en kom voor mezelf op. Ik ben echt nog niet een open boek en soms vind ik het nog heel moeilijk of ‘weet ik het antwoord even niet’. Dat is oké, niet alles kan in een keer. Ik heb wel gemerkt dat een relatie veel fijner wordt als je alles met elkaar kan delen en dat er ook echt ruimte voor is.
Door open communicatie heb je helder hoe het met je gaat, maar ook met de ander. Je weet elkaars wensen, waar je rekening mee kunt houden en er ontstaan minder snel misverstanden. En als die er wel zijn, kun je die makkelijker uitspreken. Ik merk ook echt dat het je relatie verdiept als je durft je kwetsbaar en open op te stellen. Wanneer je goed luistert en afspraken maakt, is er heel veel mogelijk. Grenzen aangeven zorgt ervoor dat ik goed voor mezelf zorg. Dat het contact met de ander goed blijft.
Comment
Goed verhaal! Communicatie is zo belangrijk ❤️