De zomertijd komt er weer aan! Vanaf zondag is het een uur langer licht. Sinds 1977 is er in Nederland een officiële zomer- en wintertijd, maar de periode was nogal verschillend.
Hoe fijn is het idee dat we ‘s avonds weer langer buiten kunnen zitten, geen jas hoeven te dragen en mensjes kijken op terrasjes. Hoe prettig de zomertijd is, daar zijn de meningen over verdeeld. Toch gaat in de nacht van zaterdag op zondag de zomertijd in. Welke invloed heeft dit op onze gezondheid en waarom wil het Europees parlement één tijd kiezen?
Wat is de zomertijd?
In 1977 was er officieel een zomer- en wintertijd in Nederland. Dit gebeurde tijdens een oliecrisis. Door langer gebruik te maken van zonlicht, zou je energie besparen. Dit is inmiddels achterhaald.
Echter, in 1907 was er al een Brit die 4 lente zondagen op rij de klok 20 minuten vooruit zette. In september ging hij dan weer 4 keer 20 minuten achteruit. In de WO 1 werd de klok in april verzet, omdat er op die manier bespaard kon worden op kolen.
Door de klok een uur vooruit te zetten, lijkt het alsof het langer licht is. De zon lijkt later op te komen en later onder te gaan. Op die manier komt het beter overeen met het slaap- en waakritme van de mens.
Onze gezondheid
Het aanpassen van de tijd zorgt ervoor dat onze biologische klok in de war raakt. Normaal gesproken zorgt de biologische klok voor het moe – en wakker worden. In plaats van op batterijen loopt deze klok op licht. Het ritme behelst iets meer dan 24 uur, maar door het daglicht wordt dit verschil gecompenseerd.
Door de zomertijd, zijn we nog te fit en energiek om te gaan slapen. De voorbereidingen die nodig zijn om goed aan de dag te beginnen zijn nog niet voltooid wanneer de wekker eerder gaat. Hierdoor wordt ook het opstaan moeilijker. Dit kan geïrriteerdheid veroorzaken en ervoor zorgen dat je minder alert bent.
Inspelen op dit verschil
Eigenlijk zouden we dus een uur eerder naar bed moeten gaan gedurende de zomertijd. Toch doen we dit niet. Doordat we in het weekend het nog later maken, wordt het verschil alsmaar groter en het opstaan moeilijker. Doe ‘s ochtends gelijk de gordijnen open voor daglicht, dit helpt!
Daarnaast kun je door ‘s avonds de lampen te dimmen je brein voor de gek houden. Hierdoor bereid je je makkelijker voor op de nacht.
Europees parlement & afschaffing
Het Europees parlement wil in 2021 af van de zomer- en wintertijd verschillen. Altijd een zomertijd zou niet gezond zijn. In de winter komt de zon dan pas tussen 08:30 uur en 09:45 uur, diep in de winter, op. Dit kan ervoor zorgen dat processen ‘s ochtends niet starten en je eerder kans hebt op een winter depressie. Omdat de wintertijd de oorspronkelijke tijd is, is dit makkelijker voor je lichaam.
Wat vind jij van de zomer- en wintertijd?
Heb je last van het verschil?
Leave A Reply