Drie jaar geleden ben ik in mijn huidige appartement komen wonen. Destijds werd ik al heel blij van de hoeveelheid licht in de woonkamer. Aan beide kanten heb ik namelijk een flinke raampartij.
Die grote ramen zijn erg fijn, maar kunnen ook zorgen voor koudeval. Daarbij koelt warme lucht snel af, waardoor het naar beneden ‘valt’. De vloer voelt hierdoor koud aan. En zeg nou zelf, we houden allemaal van een warm, behaaglijk huis, toch?!
Warm thuis
Zelf vind ik het belangrijk dat het in huis een aangename temperatuur heeft. Toch is dat, met de stijgende gas- en energieprijzen, best een uitdaging. Zeker als je geen groot inkomen hebt. Je wilt je natuurlijk niet scheel betalen aan deze nutsvoorzieningen, maar ook niet rillend op de bank zitten. Dat is op geen enkele manier goed voor je lichaam en gezondheid.
Wanneer het koud is in huis zal het vochtgehalte toenemen. Dit kan een negatief effect hebben of reumatische of astmatische klachten. Met mijn Lupus merk ik dit ook heel duidelijk, omdat mijn lichaam dan stijf wordt.
Isoleren
Gelukkig zijn er meerdere manieren om het lekker warm te hebben in huis. Soms is de woningbouw hiervoor verantwoordelijk, maar je kunt soms zelf ook actie ondernemen. Helemaal wanneer je een koopwoning hebt.
Ramen
Als je enkel glas hebt is het het beste om dit te vervangen voor dubbel (HR++) of driedubbel (HR+++) glas. Hierdoor heb je minder koude lucht vanaf de ramen en dus minder tocht. Door vervolgens ook je kozijnen te vervangen voor de kunststof variant, heb je een ideale combinatie om te isoleren.
Rolluiken
In de zomer zorgen rolluiken ervoor dat je huis geen sauna wordt door de hoeveelheid zonlicht. Erg prettig, toch?! Maar ook in de winter zijn rolluiken heel functioneel. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat de isolatiewaarde van je ramen zelfs verdubbelt kan worden. Ideaal! Zo hoef je minder te stoken, om toch een ideale temperatuur in huis te bereiken. Dan kan jij gewoon functioneren. 😉
Aanpassen verwarming
De beste plek voor radiatoren is onder het koude glasoppervlak. Hierdoor stijgt de koude lucht op, in plaats van dat het daalt. Daardoor is koudeval niet meer voelbaar. Ook kan je kiezen voor plintverwarming. Persoonlijk zou ik kiezen voor de watergedragen plintverwarming. Die is comfortabeler en zuiniger dan de elektrische plintverwarming.
Goedkopere mogelijkheden voor een warm thuis
Zelf heb ik al, sinds 2 jaar, dubbele beglazing in de woonkamer. Daar kan ik dus niets aan veranderen. Bovendien heeft de woningbouw toen ook tochtstrips geplaatst op de meest tochtende plekken. Dus ging ik op zoek naar alternatieven. Want ondanks de oudere buren om me heen, die flink stoken, koelt het toch nog relatief snel af.
Sinds kort heb ik een elektrisch kacheltje bij mijn bank staan. Deze kan daardoor mijn kamer toch een beetje op temperatuur houden. Ik wissel mijn cv af met dit kacheltje, om op die manier de kosten wat te drukken.
Als het dan nog koud is trek ik mijn fleece vest en dikke sokken aan, pak mijn dekbed van het bed erbij en drink veel thee. Op die manier koel ik niet te veel af, heb ik het lekker warm en kan ik toch de kosten wat beperken. Gelukkig wordt het bijna lente! 😀
Comment
Mijn kamer is vrij koel. Daar houd ik wel van, omdat ik het al snel warm heb. In de badkamer wel een elektrisch kacheltje, omdat het daar juist lijkt te vriezen.