Wanneer je iemand voor het eerst ontmoet, is het vaak aftasten. Je moet elkaar nog leren kennen en weet niet hoe de ander bijvoorbeeld op jouw humor reageert.
Alles leuk en aardig, maar persoonlijk hecht ik veel waarde aan dieper contact. Niet alleen de oppervlakkige dingen delen, maar ook af en toe de diepte in. Echt betekenisvol contact maken met iemand.
Vriendschap
Vriendschap wordt door iedereen anders gezien en ingevuld. En dat is prima, want het moet bij jou/jullie passen. Voor mij is vriendschap niet alleen de leuke dingen delen, plezier maken samen, maar ook juist vervelende dingen delen. Bij elkaar terecht kunnen in goede en slechte tijden. Als een soort verbintenis, maar niet claimend en minder intens dan een huwelijk uiteraard.
Elkaar vrijlaten in keuzes maken, een spiegel voorhouden waar nodig. Zo min mogelijk zonder oordeel, maar steunend in de stappen die hij/zij neemt. Je hoeft het niet overal over eens te zijn, juist verschillen kunnen heel bindend zijn en goed samengaan.
Real life vs. Online
Ik denk dat je dit in real life veel makkelijker kan realiseren dan online. Daar zien mensen voornamelijk de mooie plaatjes, maar je kunt elkaar niet in de ogen kijken. Je kan niet zien hoe de reactie en emoties van een ander zijn. Het haalt het dus bij lange na niet bij real life contact. Bovendien, hoe wil je iemand knuffelen of troostend een arm om iemand heen slaan via een schermpje?
Betekenisvol contact en verbinding
Betekenisvol contact zorgt voor verbinding. Hierdoor komt Oxytocine vrij, een gelukshormoon. Dit zorgt weer voor de aanmaak van serotonine, wat zorgt voor een goed gevoel. Hierdoor neemt het gevoel van angst en stress af, maar ook de kans op depressie. Serotonine is daarnaast goed voor je slaap, eetlust, seksuele zin, geheugen en spijsvertering.
Maar wat is er nodig voor die verbinding? Ten eerste moet je je veilig voelen. Anders kan je je niet open stellen en zit je in een overleef modus. Als je je op je gemak voelt gaat het vanzelf en kan je beter verbindingen aangaan met zowel jezelf als anderen.
Dit kan je ook trainen door bewust bezig te zijn met dankbaarheid, zorgen voor een diepe ademhaling en door te glimlachen. Elke glimlach telt!
Jezelf openstellen
Dit vind ik zelf heel eng. Het maakt je kwetsbaar, mensen kunnen je makkelijk kwetsen. Er komt angst, onzekerheid en twijfel bij kijken. Maar hoe mooi is het als je wel je gevoelens kan delen met de ander en een stukje van jouw diepste zijn te laten zien? Ik ervaar dit zelf heel erg bij een aantal vrienden en hoewel het eng is, het is ook fijn. Het lucht op om mezelf te laten zien en niet in mijn schulp te blijven zitten.
Door het niet te tonen, geef je anderen niet de kans te laten zien dat ze jou wel mogen zoals je bent. Dat ze jou en je kwetsbaarheid serieus nemen. Dat is toch eigenlijk heel erg zonde? Misschien helpen de volgende tips:
-
Laat zien hoe je je voelt. Door te doen alsof wordt niemand beter.
-
Echte openheid is eerlijk zijn over gevoelens die je liever niet had.
-
Verander vragen in stellingen.
-
Spreek vanuit de ‘ik’ persoon, het is kwetsbaar, maar een ander zal zich ook eerder openstellen.
-
Probeer niet dicht te klappen als het dichtbij komt. Voel je je vertrouwd bij diegene, is je kwetsbaarheid veilig, heeft hij/zij je al een teleurgesteld? Beslis op basis van rationele antwoorden of je wilt delen wat je echt bezig houdt.
Durf jij je echt open te stellen naar anderen?
Vind je dit moeilijk?
4 Comments
ik ben een open boek en heb er dus geen moeite mee 😉
Haha dat is super handig 🙂 Dat vind ik toch wel moeilijk.
het is ook niet makkelijk en ik ben niet altijd zo geweest dus er is nog hoop voor je 😀 nee gein mijn jongste dochter heeft er ook moeite mee maar komt steeds meer los 😉
Mooi stukje! Dank je wel voor het delen.