zout challenge
De Nierstichting organiseert van 10 tot en met 24 maart de zout-challenge. Per jaar eten we namelijk, per persoon, ruim een kilo (!) zout meer dan we zouden mogen. Daarom geven zij een op hun site een heleboel recepten, waarmee je in twee weken tijd begint met het minderen van zout eten.

6 gram zout is de maximaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, maar we eten gemiddeld 9 gram zout per dag. Maar wist je dat teveel zout niet goed is voor je nieren?! Mensen met een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en op hoge leeftijd, lopen verhoogd risico op een onherstelbare schade. 

Ik vind het super goed dat hier aandacht aan geschonken wordt, waardoor mensen zich hopelijk realiseren wat het teweeg kan brengen. Voor mij was het in ieder geval een eye-opener.

Etiketten

In de winkel kan je al je zout-inname verminderen. Door het vergelijken van de hoeveelheid zout op het etiket kom je er soms achter dat het ene merk, of een andere variant van hetzelfde merk, minder zout bevat. Op die manier scheelt de hoeveelheid zout die je die dag binnen krijgt al snel. Let ook op of het per 100 gram is of de gehele verpakking. Soms eet je natuurlijk niet alles in een portie op. Fabrikanten mogen het niet meer als Natrium (NaCl) meer vermelden, want 1 gram Natrium is gelijk aan 2,5 gram zout.

Recepten

In het zoutmagazine staan recepten voor elke dag van de zout-challenge. Hiermee willen ze je bewust maken dat, koken zonder pakjes, zakjes en kruiden waar zout in zit, net zo lekker kan zijn. Daarnaast verminder je dus de kans op allemaal gezondheidsklachten. De recepten zijn samengesteld aan de hand van de schijf van vijf door het Voedingscentrum. De ingrediënten kun je aanvullen met meer brood, noten, zuivel, groente en fruit. Afhankelijk van de aanbevolen hoeveelheid op basis van je leeftijd en geslacht.

Feitjes
 • Je hoeft, door zweet, verloren zout niet te compenseren. Je lichaam heeft een zout-overschot.

 • Minder zout eten verlaagt het aantal sterfgevallen, dit omdat het je nieren minder aantast en dus minder andere gezondheidsrisico’s ontstaan. Als je 3 gram minder zout per dag eet, scheelt dit 1500 sterfgevallen (door hart- en vaatziekten) per jaar!

 • Ook Keltisch zout, Himalayazout en zeezout is even schadelijk. De hoeveelheid ‘gezonde’ mineralen en ijzer die erin zitten is zo laag dat het geen effect heeft.

 • Als je al nierschade hebt, ben je hier nog vatbaarder voor als je teveel zout hebt.

Wist jij dat zout zo’n effect op je lichaam heeft?
Eet jij (te)veel zout? Doe de test hier.

5 gedachten over “De zout-challenge van de Nierstichting | Verminder je zout inname”

 • Hee, wat goed dat je dit onder de aandacht brengt, had er nog niet over gehoord! Ik ga zeker meedoen, want na en door jarenlange te lage bloeddruk eet ik veel te veel zout… Dankjewel!

  • Graag gedaan 🙂 Ik heb ook lang teveel zout gegeten, maar ik heb juist een hoge bloeddruk, dus ik probeer er wel beter op te letten 🙂

 • Super dat je hier een artikel over schrijft!

  Ik was me er inderdaad al van bewust en probeer sindsdien ook steeds minder zout te eten.
  Dat lukt me inmiddels aardig, ook sinds ik met de Whole 30 ben begonnen. Zout mag je wel hebben, maar ik kies er bewuster voor om dat met mate te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *