dit zeg je niet
Mensen denken al vaak dat ze alles maar kunnen en mogen zeggen. Echter beseffen ze zich niet wat het kan doen met de ‘ontvanger’ van de boodschap. En dit geldt niet alleen voor vrouwen die zwanger zijn.

De afgelopen jaren heb ik al heel wat dingen gehoord. Natuurlijk is het lastig wat je moet zeggen. Omdat je lang de kant staat kan je je machteloos voelen. Maar dit zeg je niet tegen mensen met een chronische ziekte:

Maar gisteren kon je wel…

Dit is een heel pijnlijke. Ja, het was super fijn dat [vul een activiteit in] gisteren wel lukte. Daar moeten we soms wel een prijs voor betalen waardoor we de dag erna bepaalde dingen niet kunnen doen. En dat is super frustrerend en confronterend. Er zijn zoveel factoren die invloed hebben op je chronische ziekte, dat je er geen peil op kunt trekken.

Eigenlijk mag ik niet klagen…

Vergelijken is onverstandig. Iedereen ervaart een aandoening, ziekte of situatie anders, dat is al lastig genoeg. Het gaat er daarom niet om hoe een ander het ervaart, maar hoe jij het ervaart. Je klaagt nooit! Bovendien is het ook wel fijn te weten dat je niet als enige ergens mee worstelt. (En nee, ik gun het anderen niet!)

Ongevraagde adviezen

Het is uiteindelijk altijd lief bedoelt, maar een keer op tijd gaan slapen, proberen stress te vermijden en gezond leven tovert je niet beter. Een chronische ziekte is blijvend. Natuurlijk heeft het altijd invloed, maar het is niet dé oplossing. En positief blijven lukt ook niet altijd. Soms mag je gewoon even balen en het k*t vinden dat je hier mee moet leven. Vaak zitten we niet te wachten op dit ongevraagde advies. 

Je ziet er helemaal niet ziek uit

Dat is ook een lastige. Je ziet aan mij vaak niet dat ik ziek ben en elke dag klachten heb. De ene keer is dit erger aanwezig dan een andere keer, maar het is er wel. Daarom vind ik het in de trien bijvoorbeeld ook moeilijk een zitplaats te vragen bij drukte. Want ik ben jong, je ziet niets aan me… dan bestaat het al snel niet voor gezonde mensen.

De ziekte bagatelliseren

Klachten die ik ervaar zullen anderen ook echt wel een keer hebben gehad. Dat betekent niet dat ze voor mij van minder invloed zijn, dat het wel voorbij gaat als je je er doorheen vecht. Helaas werkt dat niet zo. De klachten blijven en daar moeten we het mee doen. Het is een dagelijks gevecht en dit geeft ons het gevoel dat we ons aanstellen.

De ziekte ‘ontkennen’

Sommige mensen ontwijken het hele onderwerp rondom het ziek zijn. Het is natuurlijk een lastige situatie, maar het voelt als ontkennen. Er zijn heel veel dingen die je wel kunt zeggen of doen om tot steun te zijn. Het hoeft er niet altijd of de hele tijd over te gaan, maar het is er wel. Zelf heb ik soms ook niet behoefte om er mee bezig te zijn.

Waarvan denk jij ‘dit zeg je niet’?
Hoe ga je daarmee om?

3 gedachten over “6x Dit zeg je niet tegen mensen met een chronische ziekte”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.