wat vrijheid voor mij betekent
Vandaag vieren we de vrijheid. Op deze dag vieren we dat de Duitse bezetting in Nederland in 1945 ophield. Daarnaast staan we ook stil bij democratie, gelijkheid en mensenrechten.

Toch is dit niet precies het onderwerp voor dit artikel. Ik wil namelijk met jullie delen wat vrijheid voor mij betekent. Wat mij een vrij gevoel bezorgt in het dagelijks leven.

Dit is vrijheid voor mij: 

 • Naar buiten kunnen wanneer ik dat zelf wil
  Nu ik niet meer afhankelijk ben van een rolstoel, en dus van anderen, kan ik lekker weer gaan en staan waar ik dat wil. Wil ik ‘s ochtends even naar de Action of wil ik op bezoek bij vrienden? Dan kan dat gewoon! Daar ben ik heel dankbaar voor.

 • Een andere mening hebben dan anderen
  En dat dat oké is. Ik vind een ieders mening belangrijk, zo kan ik eventueel mijn eigen kijk op dingen veranderen. Maar ik vind het heel belangrijk dat anderen mijn mening ook accepteren. Niemand is boven de ander verheven, dus moet dat er kunnen zijn.

 • Op vakantie kunnen
  Even weg van je eigen plekje en dagelijkse sleur. Voor mij is het heel belangrijk hier soms los van te komen. Op vakantie kom je vaak toch tot andere inzichten. Door rust in je hoofd krijgt creativiteit weer een kans op te borrelen.

 • Beslissen dat je soms even niets doet
  Doordat ik relatief veel vrije tijd heb, kan ik me het veroorloven soms even ‘niets’ of iets ontspannends te doen. Dit is natuurlijk al wat lastiger wanneer je een fulltime baan hebt. Als ik even geen zin heb in een huishoudelijke taak, of er geen energie voor heb, dan is er morgen weer een dag.

Een vogel zingt niet omdat hij een antwoord heeft, hij zingt omdat hij een lied heeft.’ –Angelou Maya

 • Jezelf kunnen zijn bij de mensen om je heen
  Ik ben echt niet altijd even netjes. Ook ik laat soms een boer of scheet. Ook ik heb slechte dagen en ook ik heb niet altijd zin om me helemaal netjes aan te kleden. Ik vind het belangrijk dat ik deze eigenschappen ook mag en kan laten zien bij bijvoorbeeld mijn vrienden. Dit geldt eveneens voor een slechte dag hebben of ongegeneerd botjes van kippenpoten of spareribs afkluiven. 😛

 • Fouten mogen en kunnen maken
  Dit is voor mij best een gevoelig puntje. Ik ben namelijk behoorlijk perfectionistisch en streng voor mezelf wanneer ik fouten maken. Maar hoef fijn is het als je daar vrijheid in ervaart, dat durft en niet jezelf vervolgens helemaal afstraft. Het is menselijk! En je leert er als het goed is ook alleen maar van.

 • Je vrij voelen van de maatschappelijke druk
  De laatste jaren zie je veel meer dat er een beeld is van hoe je leven zou moeten lopen. Heb ik me daar niet jarenlang aan vast gehouden? Natuurlijk wel! Toch weet ik nu dat het goed is om je eigen pad uit te stippelen. Niet alles is maakbaar en je moet absoluut niet denken dat alles gaat zoals ‘gepland’. Het leven is niet te plannen!

  Ook is er een ideaalbeeld geschept op sociale media, maar ik deel bewust ook mindere momenten. Die horen erbij, zijn deel van mijn leven. En in size zero pas ik ook zeker niet. Zou ik dit anders willen? Ja! Maar het gaat niet altijd zoals je hoopt. Als je er maar je best voor doet.

Dit is wat vrijheid voor mij betekent. Wat is vrijheid voor jou?
Ga jij nog wat naar een evenement vandaag? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.