Vakantiegevoel
Voorlopig blijven onze koffers op z’n plek staan, evenals de vliegtuigen die aan de grond blijven. Vakanties zitten er even niet in. Wanneer het wel weer kan? Dat weet niemand. Daarom brengen we onze vakantie thuis door. Een echte staycation. Maar wat maakt een vakantie eigenlijk compleet?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik hou van vakanties! Het ontdekken van nieuwe landen en steden, met hun bijbehorende cultuur en natuur. Daar krijg ik echt geen genoeg van. Toch is het mogelijk dat gevoel ook mee te nemen naar huis of thuis op te roepen. Hoe je dat doet, dat vakantiegevoel creëren en vasthouden,  vertel ik je in deze blog.

Laat de sleur los

In het dagelijks leven is er van alles wat we moeten. Werk, diverse ‘standaard’ afspraken, sport, mijn blog, sociale contacten… Oh ja, en natuurlijk het huishouden wat nooit af is. Ik heb vaak het gevoel dat ik tijd tekort heb, waardoor ik niet toekom aan de dingen die ik echt leuk vind.

Niet alleen in deze periode, maar ook wanneer je op vakantie gaat, vallen al deze dingen weg. Het geeft ademruimte en de kans om te ontspannen. Dingen te doen waar je rustig en gelukkig van wordt, zoals je hobby’s. Kortom: gooi eens een weekje of twee je hele agenda leeg! Echt alles eruit en bewust tijd nemen voor ontspanning: het vakantiegevoel. 

Als ik op vakantie ga zorg ik dat ik alle blogs klaar heb staan en op de mail van mijn blog een automatisch antwoord heb ingeschakeld. Op die manier voel ik minder tot geen druk om daar mee bezig te zijn. De mail houd ik wel één keer per dag in de gaten om te kijken of er bijvoorbeeld leuke samenwerkverzoeken binnen komen.

Op vakantie hebben we vaak ook een iets ander ritme. Meer slaap, wat later dineren… Gewoon omdat er zoveel te zien en te doen is. Probeer, wanneer je weer thuis bent, dat slaapritme vast te houden. Uitgerust wakker worden maakt de dag zo anders. En vergeet niet ook nu na een lange werkdag tijd te maken voor sociale contacten. Maar het kan soms ook fijn zijn onregelmatig te leven, op die manier kan je de tijd vergeten en meer ontspannen. Probeer te kijken welke vakantiegewoontes je mee kan nemen in je dagelijks leven.

Minder online en schermtijd

Thuis zit mijn telefoon vaak nog net niet aan mijn hand geplakt. Veel scheelt het niet… Bovendien kijk ik best veel tv. Dit is tijdens een vakantie toch anders. Onder andere omdat je vaak in het buitenland geen Nederlandse zenders ontvangt, maar ook omdat er zoveel andere dingen te doen zijn. De behoefte is er gewoon niet om er dan (veel) mee bezig te zijn. Ook mijn telefoon gebruik ik een stuk minder op vakantie. Internet laat ik wel aanstaan, zodat ik onderweg wel informatie kan opzoeken of bijvoorbeeld de route. En ik gebruik hem voor het maken van foto’s. Bovendien volg ik veel minder het nieuws. Dit kan je ook thuis doen, door bewust je telefoon weg te leggen of toch wel even je internet uit te zetten.

Ontdek je eigen stad/land

Wanneer je op vakantie gaat, ga je vaak nieuwe plekken ontdekken. Maar waarom zou je dat niet ook in je eigen stad of land doen? Er zijn zoveel plekken waar je waarschijnlijk nog niet geweest bent. Neem een keer een paar zijstraten in plaats van de standaard hoofdroute. Ga op zoek naar een nieuw natuurgebied. Bezoek een museum waar je nog niet geweest ben of een restaurant of café. Het VVV kantoor is, naast internet, je grootste vriend! Nieuwe omgevingen geven al snel een vakantiegevoel. 

En zwemmen kan natuurlijk niet alleen in het plaatselijk openluchtzwembad, maar ook in plassen of andere wateren. Pas wel op voor blauwalg en check even of je er echt mag zwemmen. Dat is erg belangrijk.

Dagjes uit zijn hopelijk snel weer mogelijk. Bovendien openen steeds meer parken en dierentuinen weer (aangepast) hun deuren. Via actiesites als Vakantieveilingen en Social deals kun je vaak kaartjes scoren met een mooie korting.

Meer aandacht voor eten

Door meer aandacht en tijd te maken voor je maaltijden, krijg je instant het vakantiegevoel. Want waar genieten we zo van op vakantie? Juist! De uitgebreide hotelontbijtjes en dat anderen je eten klaarmaken. Maar ook lokale gerechten ontdekken. Dat kun je thuis ook maken.

Wat mij opvalt is dat ik thuis veel minder tijd en aandacht heb voor eten. Het moet snel, snel en vooral niet te ingewikkeld. Maar hoe leuk is het om thuis gewoon een kaarsje aan te steken, zacht een muziekje op te zetten en rustig aan tafel eten. Zoek online recepten voor lokale recepten van het land waar je heen zou. Zo heb je niet alleen weer eens wat nieuws op tafel, maar ook toch de sfeer. Door er echt een momentje van te maken geniet ik er veel meer van. Vergeet niet je tv en smartphone uit te zetten! En heb je nou geen zin om te koken, dan steek je toch de barbecue aan?!

Daarnaast kun je ook bij het ontbijt al uitpakken. Een eitje koken of roerei maken, broodjes afbakken en fruit erbij… Maar bijvoorbeeld ook zelf pannenkoekjes bakken, yoghurt met muesli die je normaal niet neemt en bacon. Soms mag je best eens wat meer doen.

Creëer de hotelsfeer

De hotelsfeer is vaak het meest voelbaar in de slaap- en badkamer. Ook daar kun je, zonder al te grote aanpassingen thuis het vakantiegevoel krijgen. Bijvoorbeeld door net wat luxere lakens op je bed te leggen. Meestal zijn die in hotels wit. Wil je nou nog een stapje verder gaan? Dan kun je een chocolaatje of pepermuntje op je kussen leggen…

Voor de badkamer geldt hetzelfde. Zorg voor fijne, wat zwaardere handdoeken. Zowel bij de HEMA als de Action kun je handdoeken kopen van hotelkwaliteit. Gebruik deze periode een speciale of extra lekkere douchegel. Zelf neem ik altijd de overgebleven zeepjes mee uit hotels, perfect voor dit soort momenten. Wanneer je een bad hebt kun je hier natuurlijk goed gebruik van maken en heerlijk ontspannen, omgeven door kaarsjes. En wat let je om er een wijntje en wat lekkers bij te pakken?

Maak foto’s en een fotoboek

Op vakanties maak ik altijd heel veel foto’s. Honderden in twee weken. Eigenlijk van alles wat ik eet, doe en mooi vind. Super leuk om later terug te kijken en die momenten te herbeleven. Waarom zou je dat niet ook doen in eigen land of wanneer je thuis bent? Het zijn net zo goed herinneringen die, als het goed is, ook fijn zijn om terug te kijken.

En ik ben vast niet de enige die nog onverwerkte foto’s heeft van voorgaande vakanties. Dit is het moment om eindelijk die fotoboeken te gaan maken. Door het kijken naar de foto’s komen er herinneringen boven, waardoor je weer even teruggaat naar dat vakantiegevoel. Aan de hand van die foto’s kan je ook je reisverslag opschrijven. Op die manier heb je een nog gedetailleerdere herinnering.

Souvenir

Op elke vakantie koop ik minimaal één souvenir, een koelkastmagneet. Maar er zijn tal van producten te krijgen, waardoor je weer terugdenkt aan je reis. Zo begint mijn koelkastdeur al aardig vol te raken. Dit kun je vaak kopen op toeristische plekken in Nederland. Evenals op vakantieparken. Zo heb je toch, naast foto’s, een tastbare herinnering. En het maakt je koelkast ook een stuk vrolijker. Of misschien vind je het leuker om een mooie mok voor jezelf te kopen waardoor je terugdenkt aan je staycation… Je kunt het zo gek niet bedenken, alles is goed! Maar… Geef vooral geld uit aan herinneringen in bijvoorbeeld de vorm van excursies, in plaats van spullen.

En is het nou slecht weer, dan kan je natuurlijk lekker een boek lezen of een spelletje doen.

Heb je al het vakantiegevoel? Ga je nog op vakantie?
Zo niet, plan alvast je volgende vakantie! Voorpret is een fijn begin.

3 gedachten over “7x Zo krijg je het vakantiegevoel thuis | Staycation”

  • Met een beetje geluk kunnen wij in september onze vakantie die we van afgelopen maart inhalen. Het ziet er positief uit, dus ik heb wel het gevoel dat het goed komt. We blijven overigens wel in NL, maar dat is niet erg. Weg is weg, dat maakt al veel goed. Een vakantiegevoel thuis creëren lukt mij nu niet meer. Ik zit nu echt heel erg veel thuis, dus de lol is er voor mij inmiddels wel af.

    • Ik hoop dat dat voor jullie een mogelijkheid is. Ook in Nederland op vakantie is heerlijk, de andere omgeving doet heel veel. Ik kan me ergens ook wel voorstellen dat het thuis niet meer lukt dat gevoel op te roepen. Het duurt inmiddels natuurlijk best een tijd. 🙂 Hopelijk mogen we snel meer, waarbij we ons ook veilig voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.