Deze week is het de week van de Lentekriebels. De lente is weer begonnen, maar dat is niet precies waar deze week voor staat. Het gaat namelijk over weerbaarheid, relaties en seksualiteit en is bedoeld voor kinderen van de basisschool. Hierdoor leren ze geen of minder risico’s te nemen op het gebied van experimenteren in seksuele relaties. Dit initiatief werd twaalf jaar geleden door 24 scholen begonnen en inmiddels is dit uitgegroeid tot 2500 scholen. De GGD steunt dit project ook. 

Alle groepen
Het is voor alle groepen op de basisschool belangrijk hierbij stil te staan. Niet per se de seksuele relaties, maar vooral vriendschappen, liefde, relaties en hoe je met elkaar omgaat. Op deze manier ontwikkelen kinderen zich tot personen die respect hebben voor zichzelf en de ander, met al hun wensen en gevoelens en het bewust zijn daarvan.

Waarom zo jong al?
Sommige ouders en leerkrachten zullen het misschien vroeg vinden, maar eigenlijk is deze leeftijd een mooi moment. De kinderen staan er dan nog voor open. Wanneer ze naar de middelbare school gaan zal er toch meer schaamte zijn rondom het onderwerp seks. Bovendien groeit de rol van vrienden en sociale media naarmate ze ouder worden. Ze hebben recht op een betrouwbaar antwoord op alle vragen die ze hebben. Ook scholen van speciaal onderwijs doen mee.

Zelf met je kind praten
Hoe gewoner jij het vindt als ouder om over dit soort onderwerpen te praten, des te gemakkelijker wordt het ook voor hun. Dit bespreekbaar maken, kan er voor zorgen dat jullie band versterkt. Kinderen onthouden veel, maar niet alles. Vooral wat zij interessant vinden blijft ze bij. Op de site van de week voor lentekriebels vind je meer tips hierover.

De rol van de GGD
De GGD is er voor om zoveel mogelijk scholen bereid te vinden om deel te nemen, maar zorgen er ook voor dat ze de leerkrachten de stof bij te brengen. Het is belangrijk dat ouders bijdragen aan dit project. De GGD spoort scholen aan om de ouders daarover te informeren. Publiciteit is ook een onderdeel van hun takenpakket. Zowel scholen als de GGD geven aan het eind van de week een evaluatie weer. 
Juist omdat deze week over meer dan alleen seksualiteit en lichamelijke veranderingen gaat, is de rol van de GGD belangrijk. Overal komen kinderen in aanraking met liefde, relaties, vriendschap en omgangsvormen.

Kostenplaatje
Er is natuurlijk voor de scholen wel een kostenplaatje aan verbonden. Zo krijgen zij bijvoorbeeld een digitaal en papieren lespakket. 

Een school met maximaal 10 klassen betaalt €99, een school met meer klassen €199. De licenties zijn elk volgende jaar €25 en €50. Scholen die deelnemen aan deze week krijgen 15% korting. 

De GGD organiseert workshops rondom de lessen. Dit kan voor €490 (excl. reistijd/reiskosten) en is voor maximaal 25 personen. 

Waarom schrijf ik hierover?
Ik heb geen kinderen, maar vond het wel belangrijk om hier aandacht aan te schenken. Zelf hebben we op school dit project niet gedaan. Toch had ik het wel fijn gevonden, voornamelijk omdat mijn ouders er niet zo open over waren. Mijn ‘kennis’ heb ik dus echt van school en forums. Dit had ik wel graag anders gezien en iemand dichtbij willen hebben om erover te praten. Als er ouders zijn die deze blog lezen hoop ik dat zij hun kinderen wel zullen betrekken bij dit soort onderwerpen. 

Praat jij met je kind hierover? Wat vind jij van deze projectweek?

2 gedachten over “Actualiteiten | De week van de lentekriebels | thema 2017 Respect”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *