een fijne ochtendroutine
Elke ochtend weer gaat je wekker gevoelsmatig veel te vroeg. Terwijl je je nog een keer omdraait, gaat er kostbare tijd verloren. Tijd die je ook aan jezelf kan besteden. Hoe fijn is het als je de dag gelijk begint met zelfzorg, me-time.

Voor de één klinkt het als een onmogelijke opgave om niet de snooze-knop in te drukken. Een ander springt zo uit bed. Ik ga je het belang van een fijne ochtendroutine uitleggen.

Aantal uren slaap en snoozen

De gemiddelde persoon heeft genoeg aan 7 à 8 uur slaap. Vaak word je vermoeider wakker wanneer je langer dan dat slaapt. Dat kan dan weer depressieve gevoelens tot gevolg hebben en daar zit niemand op te wachten, wel?

Ook is het beter om gelijk op te staan en niet nog eindeloos te snoozen. Je komt in zo’n lichte slaap na het snoozen, dat je ook daardoor vaak vermoeider op staat. Er wordt zelfs gezegd dat de rest van de dag je zwaarder valt wanneer je het opstaan uitstelt.

Miracle morning – Hal Elrod

Het boek Miracle Morning heb ik laatst op aanraden van een vriendin heb gelezen. Het is een boek waarin er 6 gewoontes/savers staan om, voor 8 uur ’s ochtends, een fijne ochtendroutine te creëren.

Nu klinkt 8 uur natuurlijk ontzettend vroeg, maar je beslist zelf hoeveel tijd je elk van de opties geeft. Bovendien werken ze misschien niet allemaal voor jou, waardoor je er wellicht maar 3 doet. En even tussen ons, je kunt natuurlijk ook zelf een tijdstip kiezen. 😉

  • Stilte: meditatie, ademhalingsoefeningen.

  • Affirmaties: positieve overtuigingen om dichterbij je doelen te komen en je mindset te beïnvloeden.

  • Visualisatie: probeer voor je te zien, bijvoorbeeld aan de hand van een visionboard, hoe je wilt dat jouw leven én gedrag er uitziet. Door het te zien word je er steeds aan herinnerd en veranderen je daden, waardoor je dichter bij je doel komt.

  • Exercise: lichaamsbeweging is erg belangrijk voor je gezondheid en boost je energie. Dit kan ook Yoga zijn. Door het ‘s ochtends te doen, ben je niet uitgeput van de dag waardoor het er niet meer van komt.

  • Reading: lezen is de snelste manier om nieuwe dingen in ons op te nemen. Probeer je altijd te bedenken wat je uit een boek wilt halen.

  • Scribing: (dagboek)schrijven zorgt ervoor dat je overzicht krijgt in bijvoorbeeld je gedachten en gevoelens, maar ook om je ideeën vast te leggen en op te schrijven waar je dankbaar voor bent.

Ochtendroutine cursus

Momenteel volg ik een ochtendroutine cursus (Hij komt nog terug!) bij Marloes van Goals on heels. Met nog 7 dames zit ik in een WhatsApp groep. Hierin hebben we onze doelen besproken en we hebben een stok achter de deur. ’s Ochtends melden we ons als we wakker en uit bed zijn.

Tijdens deze cursus leren we in drie weken een nieuwe gewoonte aan, waardoor we hopelijk productiever worden ‘s ochtends. Met de tips die we krijgen kunnen we meer aan onze dromen werken, zonder chronisch tijd te kort te hebben.

Ook Marloes schreef over het belang van een goede ochtendroutine. Ik ben van mening dat je ochtendroutine een verschil voor de rest van de dag kan maken. Door je dag te beginnen met tijd voor jezelf, kan het er later op de dag niet meer bij inschieten, omdat het leven zo druk is.

Mijn ochtendroutine

Ik ben zelf nog erg zoekende wat ik fijn vind ‘s ochtends. Er zijn zoveel dingen die je kunt doen voor jezelf. Echter heb ik al gemerkt dat je wel veel meer gedaan krijgt als je de dag goed begint. Meer dan wanneer je een half uur begint met sociale media door scrollen.

Zo ziet mijn ochtendroutine er nu uit. De begin tijd wisselt en bijvoorbeeld op dinsdag doe ik maar één ding voor mezelf. Dit komt omdat ik anders heel vroeg op moet voor mijn werk.

08.30 uur wekker
08.35 uur toilet en glas water drinken
08.40 uur lezen of schrijven
09:00 uur wandelen/planning doornemen/thee drinken
09:15 uur ontbijten en de dag beginnen

De dingen die ik tussen 08.40 uur en 09.15 uur doe kunnen dus nog veranderen. Het is echt uitproberen wat fijn is en wat minder goed voor me werkt. Persoonlijk wil ik me ook graag nog oriënteren op orakel of tarot kaarten, die kunnen soms zo fijn een richting aangeven.

De dag ervoor en toewijding

Om de dag goed te beginnen en tijd voor jezelf te besparen, kun je de dag ervoor al beginnen. Leg bijvoorbeeld vast je kleding aan of plan je weekmenu al in het weekend. Daardoor hoef je op het moment zelf er niet of weinig over na te denken.

Een ochtendroutine wordt nooit een gewoonte wanneer je blijft snoozen of regelmatig een dag overslaat. Natuurlijk kan het een keer gebeuren dat het écht niet wil, maar wanneer dit langere tijd gebeurt komt het niet in je systeem. Jij bent de moeite waard om de dag goed te beginnen!

Heb jij een echte ochtendroutine?
Hoe ziet die er voor jou uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.