controle los laten
Ikzelf weet als geen ander hoe moeilijk het is om de controle los te laten. Het zelf willen doen, proberen zoveel mogelijk invloed te hebben op dingen. Maar het kan niet! Eigenlijk is het allemaal schijn.

Je kunt geen controle hebben. Natuurlijk heb je invloed op hoe je bepaalde dingen, maar je probeert vooral iets te laten bestaan, wat er niet is. Heel veel dingen kan je niet veranderen, niets blijft hetzelfde. Door controle te hebben, denken we nare dingen te voorkomen.

Vertrouwen & verwachtingen

Controle heeft heel veel te maken met verwachtingen en presteren. Zo had ik een beeld van hoe ik mijn leven graag wilde. Maar guess what?! Het leven had een ander plan: Lupus. En ja, dat gooide heel mijn idee in de war, maar leerde me ook dat het leven zich niet laat plannen. Je hebt op sommige dingen wel invloed. Bijvoorbeeld wat je wel of niet doet, hoe je je leven indeelt, met wie je je omringt en waar je juist vandaan blijft.

Loslaten van de controle kan ook een angst op roepen. Je weet niet wat er komt en dat kan een gevoel van onrust veroorzaken. Toch brengt het vaak de mooiste dingen met zich mee. Sommige dingen liggen bij een ander. Diegene moet dan iets doen/beslissen/et cetera. Jij hebt daar géén invloed op, het balletje ligt bij hen.

Het is eng om het idee te hebben dat je iets “fout” kunt doet. En je moet soms enge dingen doen. Bovendien, wanneer iets echt uit je hart komt en je niet bewust iemand kwetst, kan het niet fout zijn. Zolang je maar open communiceert en jezelf laat zien. Dat is eng, maar levert ook zulke mooie contacten op. Daarbij geef je jezelf iets heel moois: je mag jezelf zijn. ♥

Wat laat ik zoal los?

Het liefst had ik altijd een plan. Precies weten wat je met iemand gaat doen en tot hoe laat. De laatste tijd heb ik zoiets “laten we kijken waar we dan zin in hebben en tot hoe lang we het fijn hebben”. Soms heb ik op een gegeven moment gewoon behoefte aan tijd voor mezelf. Dit kan natuurlijk ook wanneer je samen bent, even je eigen ding doen, maar soms is even alleen zijn ook oké.

Daarnaast weet ik dat het soms goed is om mijn planning los te laten. Gezondheid en plezier gaat voor. Een waardevol contact is belangrijker dan dat wat ik van mezelf ‘moet’. Dat wat ik mezelf opleg kan ook morgen nog of overmorgen.

Controle is een illusie. En hoewel deze illusie goed kan voelen, kun je jezelf beter voelen wanneer je durft los te laten.” – sochicken.nl

Ik laat sommige dingen los, omdat ik het niet hoef te doen. Vrienden, familie, ze hebben hun eigen verantwoordelijkheden. Dit moeten ze zelf aangaan en hoef ik ze niet uit handen te nemen. Ik hoef niet alle beslissingen te nemen, dat mag ook iemand doen met wie ik samen ben en een afspraak heb. Bovendien, het is goed als zij fouten maken en daarvan leren. Je moet ze niet daarvoor willen behoeden.

Wat kan het je opleveren

Ik merk persoonlijk heel erg dat het een heleboel stress scheelt wanneer je met los laat. Je legt jezelf met controle houden constante druk op, omdat je bijvoorbeeld ergens aan moet voldoen. Dat hoeft dus niet meer! Door je hart en gevoel te volgen, kom je vaak verder.

Door niet constant de controle te willen hebben, wordt het leven simpeler. Je hoeft niet alles (nu) te weten of direct te beslissen. Volg je gevoel en het wordt vanzelf duidelijk. In het ‘nu’ zijn is daarbij een heel belangrijke factor. Je verleden is geweest. Natuurlijk kunnen er situaties triggeren naar angsten of het oude verhaal van toen. Dat is echter niet NU! Het is dan belangrijk voor jezelf te kijken wat er op dit moment wel is. Ook de (directe) toekomst doet er niet toe.

Probeer bijvoorbeeld eens een ander een keuze te laten maken in een situatie die jullie allebei aangaat. Dit kan echt iets heel kleins zijn. Denk hierbij aan het avondeten, een film die je gaat kijken… Het kan zoveel rust geven als jij niet alles hoeft te weten. Het gaat dan misschien niet op jouw manier, maar je kan het wel laten gaan.

Door de controle los te laten, kun je echt voelen. Je emoties toelaten. Wanneer je merkt dat je geen controle hebt, kan je machteloos voelen. Uiteindelijk is het niets meer dan een overlevingsstrategie. Je komt dichter bij jezelf door het gevoel wel toe te laten. Kwetsbaar zijn is niet zwak, maar juist een kracht!

Gaat het nu van zelf? Nee! Is het altijd makkelijk? Nee! Vind ik het eng? Ja, doodeng soms! Maar ik weet nu ook wat het me kan brengen om het wel te doen. En dat is dus wat ik probeer: wat meer loslaten en zien wat dat me brengt.

Heb jij graag de touwtjes in handen?
Wat is jouw ultieme tip om los te laten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.