beauty producten
Leven met minder plastic kan best moeilijk lijken. Het is ook niet de meest makkelijke manier. Daarom ben ik opzoek gegaan naar een paar producten die je voor je persoonlijke verzorging nodig hebt. Ze zijn erg simpel te maken, zo klaar en erg veelzijdig.

– Door Jubinka

Het ingrediënt dat in bijna alle verzorgingsproducten wordt gebruikt is kokosolie. Dit is een heel veelzijdig product. Je kan er natuurlijk in bakken, maar het is ook te gebruiken voor producten op het gebied van huid, haar, tand en lip verzorging. Daarnaast zijn er nog veel meer manieren waarop je het kunt gebruiken.

De producten die ik heb gemaakt zijn: een gekleurde lipbalsem, tandpasta, mondwater en deodorant.

Benodigdheden en maakwijze


Het voordeel aan het maken van deze producten is dat je steeds dezelfde soort ingrediënten gebruikt.
Gekleurde lipbalsem
1 el kokosolie
oude lipstick
Tandpasta
4 el kokosolie
2 el bakingsoda
essentiële olie pepermunt (10-20 druppels)
Mondwater
gefilterd water
1 el bakingsoda
essentiële olie pepermunt (10-20 druppels)
Deodorant
4 el kokosolie
4 el pijlwortel zetmeel
2 el bakingsoda
essentiële olie (experimenteer wat je fijn vind)

Bij alle recepten geldt: alles bij elkaar doen. Ik heb de kokosolie even een klein beetje verwarmt. Echt enorm makkelijk dus. Voor gefilterd water heb je speciale systemen om kraanwater te filteren.

Mijn bevindigen

Ik gebruik het nu een aantal weken. De tandpasta geeft een totaal ander mondgevoel als een normale soort uit de winkel. Het bevalt me eigenlijk goed. De deodorant en mondwater zijn voor mij ideaal, je kunt het namelijk helemaal aanpassen aan je eigen wensen. Sterker of was subtieler. De lipbalsem beviel me als enige niet zo. De kokosolie vervloog vrij snel en de kleur dus ook. Daarvoor moet ik dus nog een ander recept hebben.

Verpakkingsmateriaal

De producten die hierboven genoemd worden, worden veelal in plastic verpakt. Hiervan is al zo’n overvloed, dat het goed is om te zoeken naar alternatieven. Het milieu heeft namelijk erg te lijden onder het gebruik van deze materialen. Daarnaast zijn de verzorgingsproducten die je in de winkel koopt zelf ook niet heel best voor het milieu. Bakingsoda en kokosolie zijn daarentegen veel minder schadelijk.

Eigenlijk sta je er niet bij stil wat er allemaal in het natuurwater en in de natuur terecht komt. Het is zo vanzelfsprekend om kant en klare producten te kopen en te gebruiken, ondanks de kosten en de gevolgen. Zelf je verzorgingsproducten maken is namelijk een stuk goedkoper. Bakingsoda koop je voor nog geen euro in de supermarkt, kokosolie kost ook maar een paar euro. Daar je langer met beide producten kan, scheelt het enorm in je portemonnee.

Andere producten zelf maken

Naast deze producten, kun je nog meer schoonmaakmiddelen maken. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld wasmiddel, afwasmiddel en wc-reiniger. Dit soort recepten kun je via Google heel makkelijk vinden, want hier hebben al veel mensen gebruik van gemaakt.

Maak jij zelf je schoonmaakmiddelen?
Waarom zou je dit wel of niet overwegen?

PS: op deze site vind je meer toepassingen van bakingsoda.

Disclaimer affiliatie links: affiliatie links: wanneer ik link naar een specifiek webshop artikel en je doet via die link een aankoop, dan ontvang ik een klein percentage van de verkoopprijs. Dit investeer ik weer in mijn blog.

2 gedachten over “Duurzaamheid | Je eigen verzorgingsproducten maken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.