Mariëlle werkt als juf op een basisschool en is schrijfster. Aanstaande zaterdag komt haar eerst boek uit: Chaos & structure. Ik volg haar verhalen al vanaf het Girlscene forum en was erg benieuwd naar de persoon achter deze verhalen. Daarom besloot ik haar te ‘interviewen’. 

 1. Hoi! Wil je even wat over jezelf vertellen? 
  Ik ben Mariëlle Brouwer. Inmiddels ben ik 29 en ja de angstaanjagende 30 komt dus wel heel dichtbij nu. Ik ben 13 jaar samen met Marc waarmee ik nu bijna 1 jaar getrouwd ben. Verder heb ik een Duitse/Mechelse herder genaamd Lars en twee katten.

 1. Wat vind je zo leuk aan schrijven?
  Mama zei altijd: “Die van ons heeft echt veel te veel fantasie.” Maar dan met een beetje een platter Brabants accent.  En dat is het eigenlijk. Ik heb teveel fantasie en dat moet ik kwijt. Ik bedenk hele verhalen in mijn hoofd en die wil ik graag delen. Daarom ben ik gaan schrijven. Heel schizofreen gezegd moet ik de stemmen in mijn hoofd kwijt.

 2. Hoe ben je begonnen met schrijven en wanneer?
  Mijn allereerste verhaal schreef ik toen ik een jaar of 13 was. Het idee opzich prima, de uitvoering.. not so much. Veel dialoog. Stel je een boel hij zegt, zij zegt zinnen voor. Later ben ik steeds meer gaan schrijven en schreef ik mijn eerste fanfic. Nou ja, een van de karakters was gebaseerd op een bekende acteur. Het verdere verhaal gewoon een Roman. In 2012 begon ik aan mijn YA fantasie trilogie en in 2014 ontdekte ik NaNoWriMo, waar ik het derde deel in schreef. Via deze chat leerde ik meer schrijvers kennen en samen helpen we elkaar om beter te worden.

 3. Je bent basisschool juf hoe combineer je dat met schrijven?
  Overdag werkt zij op een basisschool, maar ’s avonds is zij schrijfster. *zet beste Jambers stem op (als iemand die nog kent. God ik ben oud)* Nee, maar overdag werk ik dus op school en als ik vrij ben doe ik het huishouden. Mijn vrije tijd besteed ik aan schrijven. Dus ik kijk heel weinig tv op de bank.

 4. Waar haal je inspiratie uit/vandaan?
  Teveel fantasie dus. En muziek, film en series. En natuurlijk lezen. Andere boeken geven je ook ideetjes hoe het ook anders kan. Muziek helpt ook heel goed. Zo ben ik eens een verhaal begonnen doordat ik het liedje Amnesia van 5 seconds of summer teveel luisterde. Voor Chaos & Structure was James Bay met Scars ook een hele goede hulp.

 5. Waar schrijf je het liefst over?
  Liefde. Ik ben echt een grote sukkel. Als er liefde in een boek zit ben ik verkocht. Dus wat doe ik zelf… liefde rocks… 😀

 6. Hoe ga je te werk als je een nieuw idee hebt?
  Ik ben heel erg karakter gedreven dus vaak begin ik met een jongen of meisje in mijn hoofd. Hier hoort dan vaak één scene bij. Zo wist ik al vrij snel dat Mika van Chaos & Structure dus in een band zit. Daarna ga ik dit karakter helemaal uitwerken. Wie is Mika, in dit geval? En dan komt langzaam de rest. Wie is het meisje, wie staan er omheen. Wat is er met hen, waarom heeft dit verhaal iets speciaals? En dan begin ik gewoon met een scene. En blijf ik schrijven. Ik plot dus niet het hele verhaal van te voren uit.

 7. Chaos & Structure komt op 1 april uit, je eerste boek. Hoe is het proces gegaan vanaf het idee tot het uitgeven?
  Chaos & Structure begon eigenlijk in 2015 als zij project voor NaNoWriMo. Ik had een fantasy in mijn hoofd, maar ik ben een pantser. En fantasy en pantsen is moeilijk en stroef. Maar ja, ik moest 50.000 woorden halen. En dus had ik een zij project. Mika zat in mijn hoofd, evenals Lily. Ik ben gewoon gaan schrijven.

  De eerste versie was amper 40.000 woorden en het ging als een klok die tegen de tijd aan het racen was. Super snel. Maar stiekem was ik hartstikke verliefd op Mika geworden en ik kon Structure niet afsluiten. Er was meer. En hoppa daar kwam deel 2. Toen besloot ik dat ik ook een deel 3, 4 en 5 wilde en begon daar ook maar alvast over na te denken.

  Maar wat als ik nou echt uit ga geven? Dat wilde ik al zo lang en we spraken er veel over onderling bij NaNoWriMo, waar ik intussen echt een paar vriendinnen heb. Welk boek zou ik dan uit willen geven? 

  Eigenlijk was dat mijn YA fantasy. De allereerste. Maar die kon zoveel beter, dat wordt geen korte termijn plan. En toen dacht ik: ik wil Structure aan de wereld geven, maar dan moet ik het wel goed doen. Dus ik begon 1 opnieuw. Hergebruikte stukken, heb de tijd omgegooid, zelfs even het perspectief maar dat was snel van de baan. Ik wist ook meteen dat ik het zelf wilde doen. New Adult wordt gewoon weinig uitgegeven door uitgevers en ik ben ook nog eens onbekend. En toen dacht ik, ik ga het gewoon doen. En dus heb ik contact gezocht met Miranda Hillers en haar de oren van het hoofd gevraagd over hoe of wat. Dit is het resultaat.

 8. Lees jezelf veel, zo ja, dan ook in het genre waarin je zelf schrijft?
  Ja. Dit kun je ook zien op mijn boekenblog die ik in 2015 ben gestart: duntax.nl Dit jaar heb ik eigenlijk alleen nog maar in het genre gelezen dat ik zelf schrijft.

 9. Je schrijft ook verhalen op het Girlscene forum, ga je daar nog meer mee doen?
  Haha, ik ben een slechte girlscener. Ik begon daar met posten. Heb 1 boek afgemaakt en ben een beetje afgehaakt. Ook mijn wattpad account is voornamelijk dood, op een enkele oude boeken na. Dit doordat ik vol in Structure zit en ik wil eigenlijk niet iets dat ik uit ga geven eerst nog op wattpad gaan zetten, want deel 3, 4 en 5 gaan in een keer door naar publishen.

 10. Elk jaar wordt NaNo georganiseerd, doe je daar aan mee? Hoe pak je dat aan?
  Ja elk jaar. Ook de camps die er 2 keer per jaar zijn. Uhm, nou ja zoals ik zei: ik ben een pantser. Ik heb een mini idee en ik zie wel. Alleen aankomend jaar staat al vast. Ik ga Noah en Sil hun boek geven.

 11. Wil je nog meer kwijt of heb je een tip voor mensen die willen schrijven/uitgeven?
  Gewoon springen! Schrijven moet je sowieso gewoon doen. Hoe meer je schrijft hoe beter je wordt. En ach, doe anders een keer voor de lol mee met NaNoWriMo. Je hoeft niet meteen te winnen, maar beginnen is al heel wat. En als je uit wil geven zou ik zeggen, waag de kans gewoon. Als het niet goed gaat, heb je het in ieder geval geprobeerd. 

  Bedankt voor je leuke reactie, Mariëlle. Ik kijk enorm uit naar je boek! Leuk om je zo een beetje te leren kennen, anders dan onder ‘Duntax’ of via je website. 

     T.z.t. zal er review van Chaos & structure op mijn blog verschijnen. 

4 gedachten over “Gastblog | Mariëlle Brouwer | Basisschool juf en schrijfster”

  • Dankjewel! Ik, Joyce, heb zelf NaNoWriMo al lang opgegeven haha. Teveel druk om in korte tijd wat neer te zetten (lees: 50000 woorden) Vind het knap dat Mariëlle en vele anderen dat wel kunnen.

 • Wat een ontzettend leuk interview! Ik schreef altijd heel veel en het was echt mijn droom om ooit iets uit te geven. Ik schrijf nu alleen nauwelijks meer verhalen. Ook ik ben overigens begonnen op girlscene en wattpad en deed elk jaar mee aan de nano zonder succes, want ik had het altijd te druk (en te weinig discpline). Zodra ik ben afgestudeerd wil ik het graag oppakken, want ik geniet nog steeds heel erg van schrijven (en van het zijn van een bijna basisschool juf) Super gaaf dat je je eigen boek gaat uitgeven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *