Chondroïtine
Chondroïtine
Sinds mijn revalidatie (reuma revalidatie resp.) weet ik als geen ander hoe belangrijk sporten voor je is. Je bouwt er spier massa en conditie mee op, maar het verbetert vaak ook je stemming door de aanmaak van endorfine. Een stofje dat pijn onderdrukt en geluk stimuleert. In korte tijd ging ik vanuit een rolstoel naar sporten en bewegen zonder rolstoel. Ik moet toegeven dat ik het echt leuk ben gaan vinden.

Ik geloofde er eerst niet zo in, dat ik sporten leuk kon gaan vinden en echt resultaat zou behalen. Toch gebeurde dit al snel. Mijn conditie werd steeds beter en ik merkte steeds meer kracht in mijn armen. Dat in combinatie met gezonder eten en drinken zorgt ervoor dat ik niet alleen lekkerder in mijn vel zit, maar ook nog eens wat kilootjes ben kwijt geraakt. Een killerbody heb ik niet, maar daar lag mijn prioriteit ook niet.

Steeds weer als ik mijn mandje in de supermarkt vol laad met gezonde producten gaat er een gevoel van trots door me heen. Ik bedoel, wie wordt er nu niet blij van vers fruit. Maar ook wanneer het lukt om een rondje in de sportschool te maken krijg ik een geluksgevoel. Helaas lukt dit niet altijd, mede door mijn lichamelijke beperking, maar zelfs dan blijf ik zoveel mogelijk in beweging. Van stilzitten wordt je lijf strammer en het opgebouwde resultaat verdwijnt helaas snel weer.

Beperking bij sporten & Chondroïtine

Sporten kan ook erg gevoelig zijn en zorgen voor meer klachten, wanneer je reuma hebt. Onder andere bij artrose. Daardoor kunnen patiënten gedwongen minder of helemaal moeten stoppen met sport. Glucosamine is een eiwit die zich in kraakbeen, bindweefsel en in de vloeistof van je gewrichten bevindt en door je lichaam zelf wordt aangemaakt. Het houdt je gewrichten soepel.

Omdat glucosamine bijna niet in voeding zit, kun je het bijvoorbeeld aanvullen met supplementen die ook nog eens vitamine C bevatten. Eventueel kun je dit nog extra verhogen door er chondroïtine aan toe te voegen. Deze stof zit in dezelfde delen van je lichaam als glucosamine, maar ook in je huid en pezen. De taak van deze stof is het aanmaken van kraakbeen.

Mede door deze kennis weet ik dat ik voorlopig gelukkig lekker door kan sporten. Wie weet heb ik dan volgend jaar wel een lijf waarin ik me nog fitter en mooier voel.

Voor deze blog ben ik betaald.

2 gedachten over “Lifestyle | Gezond leven en sporten is wél leuk!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *