winter dip
De dagen worden steeds grauwer, kouder en natter. De zon laat zich minder zien en onze energie neemt af. Daarnaast voelen we ons ook steeds meer down en wordt het moeilijker in actie te komen.

Het is niet gek, één op de tien mensen heeft last van een winter dip. Toch hoef je het niet lijdzaam te ondergaan en kan je zelf iets doen om meer energie en positiviteit te voelen.

Winter dip

Het wordt eerder donker en ook ‘s ochtends wordt het pas later licht. Dit heeft, wanneer je daar gevoelig voor bent, invloed op je humeur. Wanneer je niet op tijd maatregelen treft kan er zich een winter dip ontwikkelen. Dit komt vooral voor bij vrouwen tussen de 20 en 30 jaar.

Doordat de klachten vaak terugkomen kun je patronen gaan herkennen. Je voelt je bijvoorbeeld vermoeider, maar kunt nog wel functioneren. Dit in tegenstelling tot bij een depressie. De klachten zijn bij een dip in andere seizoenen niet aanwezig. In ernstigere gevallen, kan een winter dip wel overgaan in een depressie.

Naast vermoeidheid zijn ook concentratieproblemen, somberheid, behoefte aan calorierijk eten en jezelf afzonderen symptomen. Sociale contacten komen vaak op een laag pitje te staan, omdat ze veel energie kosten.

(Dag)licht

Ik weet dat het niet aantrekkelijk is, maar ga toch naar buiten! Een wandeling in de natuur kan je erg goed doen. Bovendien krijg je op die manier toch nog natuurlijk licht binnen. Daarnaast kan je gebruik maken van daglicht lampen in huis. Die bootsen daglicht na en zorgen voor een natuurlijker dag- en nachtritme.

Vitamine supplementen

Vanuit zonlicht nemen we vitamine D op. In de winter is de zon echter niet sterk genoeg, waardoor onze voorraad opraakt. Daardoor kunnen sombere gevoelens toenemen en is het verstandig vitamine D-supplementen bij te gaan slikken. Daarnaast kan vitamine B12 ook je positieve stemming ondersteunen.

Voeding en beweging

Net als in de rest van het jaar is het belangrijk in beweging te blijven. Daardoor maak je het gelukshormoon aan. Ook gezond eten, weinig suiker en genoeg water drinken belangrijk. Pak eens de fiets in plaats van de auto, ook op die manier word je blootgesteld aan natuurlijk daglicht. Een stukje extra pure chocolade kan ook wonderen doen. Het is belangrijk ook in deze periodes op tijd uit bed te komen.

Mentaal

Wat mij helpt is dingen op te schrijven waar ik dankbaar voor ben. Het liefst 3 of meer per dag. Daarnaast vind ik het heerlijk om aan yoga/meditatie te doen en leuke dingen te plannen. Op die manier heb ik iets om naar uit te kijken. Jezelf af en toe verwennen door je huid of haar extra te verzorgen of iets te doen wat je leuk vindt, is heel belangrijk!

En natuurlijk is het helemaal niet erg om af en toe wel toe te geven aan de dip en lekker een dagje films te kijken. 😉

Hoe versla jij de winter dip?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.