Midden in de wijk de Wijert, in Groningen, vind je een fonteintje van een olifant met een jongetje op zijn rug. Omdat iedereen altijd zo enthousiast is over dit olifantje, besloot ik eens op onderzoek uit te gaan.
Het is dan ook wel erg gezellig. Zodra het weer een beetje mooi weer wordt, spuit het olifantje enthousiast water uit de vijver omhoog. De stralen van de zon erop en je hebt een heel leuk tafereel.
Het leeft
Elk jaar weer wordt er in de Facebookgroep van de wijk gevraagd wanneer dit olifantje weer geplaatst wordt. In de winter wordt hij namelijk weggehaald, omdat de leiding kan bevriezen. Meestal gebeurt dit eind april. De plek op het plateau wordt tot die tijd dan ook met liefde ingenomen door aalscholvers, zwanen en andere vogels. Ik vind het altijd erg leuk om te zien dat de bewoners van de wijk uitkijken naar de terugkomst van het olifantje.
Geschiedenis
Zoals ik al zei, ging ik dus even op onderzoek uit. Dat leerde me dat het olifantje een kunst punt is, van 1 meter 25 hoog. Het was in 1964 een geschenk aan de Gemeente Groningen, door kunstenaar Wladimir de Vries. Het idee kwam van Drs. F.C. Noordhoff. In die tijd was de wijk een bron van verbetering voor de huisvesting in de stad.
Wladimir de Vries
Niet alleen het olifantje in Stad is een werk van Wladimir de Vries. Ook andere kunst werken als Blote Bet, Het veulen en De Wisent, zijn van zijn hand. Deze vind je verspreid door de stad.
Wladimir is geboren in 1917 en gestorven in Zuidlaren in 2001. Hij was werkzaam van 1932 tot 2001. En heeft gestudeerd aan de Minerva, aan de afdeling tekenen en kunst nijverheid. Naast beeldhouwer was hij schilder, aquarellist en tekenaar.
Wat is een herkenbaar kunstwerk in jouw stad?
Comment
Wat prachtig, vind de beeldwerken super mooi.
Ik kan geloven dat ze altijd uit kijken naar het olifantje, wie word er daar niet vrolijk van.