Hey het is oké! Is een nieuw initiatief van de Rijksoverheid. Hiermee willen ze aandacht vragen voor het praten over angsten. Je bent namelijk niet de enige die met angsten te kampen heeft.
Wist je dat 1 op de 5 mensen last heeft van angststoornissen?! Praten erover blijft last en dat moet veranderen. Een angst die je draagt hoef je namelijk niet te verbergen.
Verschillende angststoornissen
Er zijn zoveel verschillende soorten angsten, die je leven enorm kunnen beïnvloeden. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van pleinvrees, waardoor je drukke openbare plekken gaat vermijden. Bij Anxietas ben je bang voor alles wat mis kan gaan.
Ook zijn er mensen die bang zijn te moeten overgeven, of te zien dat een ander overgeeft. En natuurlijk een van de bekendste angsten is claustrofobie, de angst voor kleine ruimtes.
De oorzaak van angststoornissen zijn ook heel divers. Denk hierbij aan een depressie, eetstoornis, ADHD of PTSS.
Hulp zoeken bij angststoornissen
Angsten kunnen als heel ondragelijk ervaren worden. Toch zijn ze over het algemeen goed te behandelen. Hiervoor is het wel van belang er zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan. Neem dus contact op met je huisarts.
Omdat een angststoornis een lastig onderwerp is om over te praten, is het handig een gesprek goed voor te bereiden.
-
Bepaal zelf hoeveel je wel en niet verteld. Jouw grenzen zijn belangrijk!
-
Het is niet altijd een optie, maar probeer een moment en plek te vinden, die voor jou veilig voelen.
-
Zeg duidelijk wat je kwijt wilt. Er omheen draaien zorgt vooral voor meer zenuwen.
-
Om aan te geven hoe je je voelt, kun je een herkenbare situatie als voorbeeld nemen en benoemen dat je je vaker zo voelt.
-
Wanneer iemand je vraagt hoe het gaat, kun je dat als bruggetje gebruiken om eerlijk over je angststoornis te vertellen.
Het kan handig zijn om in een schrift bij te houden wanneer je de angst ervaart. Ook is het belangrijk niet je gevoelens af te zwakken, wanneer je er hulp bij zoekt. Ze hebben namelijk wel degelijk invloed op je leven.
Er vanaf komen
Angst is vaak een waarschuwingssignaal, echter is het bij sommige mensen ontregeld. Dan ben je bang zonder echte reden. Het heet een angststoornis wanneer het je dagelijks leven beïnvloedt en je beperkt.
Je kunt angst vaak niet zien, in ieder geval niet als een gebroken been. Toch is het belangrijk je angst heel serieus te nemen. Buiten de huisarts zijn er meerdere organisaties die je kunnen helpen. Vaak wordt cognitieve en/of gedragstherapie aangeboden.
Mind korrelatie
Bij Mind kun je anoniem advies vragen. Psychologen en maatschappelijk werkers helpen je dan verder. Zij kunnen je adviseren en waar nodig doorverwijzen. Bel op werkdagen van 09.00 tot 18.00 uur 0900-1450 (€ 0,15 per minuut).
ADF stichting
Hier kun je je hart luchten en deskundigen advies vragen. Zij kunnen ook doorverwijzen. Je kunt er langsgaan, maar ook telefonisch contact zoeken. Zij organiseren dagen voor lotgenoten en trainingen. Deze maand zijn zij op werkdagen tussen 09:00 uur en 12:00 uur, en van 13:00 uur tot 16:00 uur bereiken op 0343-753 009
Samen sterk zonder stigma
Een angststoornis zorgt voor vooroordelen, bijvoorbeeld dat je bepaalde dingen niet goed kan. Op een gegeven moment kan het gebeuren dat je die uitspraken echt geloven. Of je hier last van hebt kan je hier testen.
Mijn angsten
Ik heb zelf last van meerdere angsten. Bijvoorbeeld hoogtevrees, maar ook angst voor snelheid. Mij zul je nooit (meer) in een achtbaan of achterop een motor vinden. Dit zijn denk ik wel mijn minst erge angsten.
Isolofobie, de angst bedrogen of in de steek gelaten te worden is bij mij veel meer aanwezig en beperkt ook mijn leven. Door de jaren heen heb ik heel erg geleerd wie wel of niet echte vrienden zijn. Dit vond ik enorm moeilijk. Dit ging zich ook uiten in relaties en uiteindelijk bevestigt de angst zichzelf, doordat je je er naar gaat gedragen. Gelukkig gaat het, denk ik, wel al beter dan voorheen.
Op mijn opleidingen kwam faalangst heel erg naar boven. Urenlang studeerde ik, in de hoop dat dat me naar goede cijfers ging brengen. Ook ben ik veel bezig met wat anderen zouden vinden, bijvoorbeeld rondom schoonmaken in huis. Dit is iets wat in mijn jeugd heel erg gevoed is. Heel lastig om mee om te gaan, maar gelukkig kan ik soms ook denken: f*ck it!
Heb jij last van angsten?
Hoe ga je er mee om en heb je er hulp bij?
2 Comments
Super blog! Dit Kan zoveel aandacht gebruiken als mogelijk!
Dank je wel! Zou je hem anders willen delen?